Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се промени ли процедурата по одобряване на учебниците?

Снимка: Венцислав Величков

Още веднъж на дневен ред излиза проблемът с учебния предмет история. Новите учебници за Х клас бяха критикувани от историци и учители заради манипулативно представяне на периода на тоталитарната диктатура. Няма достатъчно информация за действията на Държавна сигурност, за Възродителния процес, за действителното финансово състояние на държавата по време на периода на Тодор Живков. Сред другите пропуски, които се забелязват, са дълговете на БКП, броят на жертвите на терора след 9 септември, изопаченото представяне на живота по време на режима. Допусната е фалшификация за съществуването на концлагер "Белене" , спестени са атеизмът и репресиите срещу църквата. Ако децата ни учат по такива учебници, те ще бъдат подведени и тенденциозно манипулирани. През новата учебна година десетокласниците трябва да учат по утвърдената през миналата година нова програма по история. Тя включва най-новата история на България. Нови учебници са представили 5 издателства - Булвест "2000", "Анубис", "Домино", "Просвета" и "Рива". 

Историята често се използва като "верен слуга". Тя, за съжаление, е обслужвала и политически интереси, била е първи приятел на конюнктурата. Предметът трябва да възпитава и чрез това да позволява да се достигне до познание. Смисълът на историческата наука си остава и винаги ще бъде един: систематичен наратив, излагащ и анализиращ поредица от събития, като в някои случаи се опитва да търси и обективните причинно-следствени връзки, които ги определят. Мненията все още не са факти, така че историческата наука трябва да бъде най-вече безпристрастна, да не залита в крайности, в спектъри или да обслужва.

Опитите за манипулиране на историята не са от днес или вчера. По-скоро са тенденция, която се появява сравнително често през годините. Одобряването на новите учебници е спряно, за да се преработят текстовете в тях, които засягат историята на България от времето на комунизма. На издателствата са дадени препоръки за подмяна на съдържанието, съобщи преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев. Процедурите по одобряване на тези учебници са минали през комисии и учители. В оценъчните листи за учебниците са отбелязани предимно техническите грешки. Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците, заяви пред БНР образователният министър.

Красимир Вълчев"Учебната програмата съдържа основните елементи на учебното съдържание, основните елементи, понятия, теми и отношенията. Чрез този предмет се изразяват отношения - към света, в който живеем. Една от задачите на историята е да формира отношението на децата към заобикалящия ги свят. Като прочетох учебниците, аз видях че те са много различни, а уж отговарят на една програма. С различни техники е подменен духът на учебната програма. Явно в процедурата има проблем. Ние не сме задали повече от формалното съответствие, което изискваме. Осъждането на тоталитарните режими не е политическа цензура. Той е част от цивилизационния избор, който сме направили и към който трябва да възпитаме отношение. Базовите институции на тези режими противоречат на този избор. Академичната свобода не е абсолютна, особено когато става въпрос за писането на учебници, които трябва да съответстват на учебната програма. Консенсусът е в това да признаем, че базовите институции на режима са били тоталитарни, репресивни, идеологически, нарушаващи човешките права. Искаме да възпитаме децата преди всичко да имат национално самосъзнание и принадлежност, а другото е да уважават човешките права и свободи".

В авторските екипи винаги включваме най-добрите учени в дадената област, а с тях работят и учители. Седем експерти оценяват съдържанието на изготвените учебници, обяснява Кина Андреева, главен редактор на „Просвета“. Във втория етап учебниците се оценяват от учители от над 2 000 училища.

"Нашият учебник е обективен. В учебниците никога не могат да бъдат предложени всички факти, защото това не са енциклопедии, а място, на което материалът е представен по най-кратък, достъпен и обективен начин. От 2015 до 2019 година ние направихме учебниците от 1 до 10 клас. Това са почти невъзможни срокове. И през цялото време сме работили отговорно и професионално с желанието да предоставим на учениците възможно най-качествените учебници. Учудващо е, че изведнъж политици се заеха с учебник, който вече не е действащ, учебник от 2005 година, без да погледнат учебната програма. Политиците, особено хората, които са членове на комисията по образование, да се намесят когато се създаваше учебната програма".

От пролетта на миналата година от ВМРО настояват за обстойна проверка на учебния материал в училище. Тогава от просветното министерство ги уверили, че е съставена комисия и тя ще излезе със становище до края на годината, но това така и не се случило. Целите на образованието са "съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност", изразява позиция Красимир Богданов, областен председател на ВМРО във Враца и народен представител

"Спорен е въпросът откъде идва този проблем - дали от Министерството, дали от издателите и творческите колективи. Факт е, че има теми и периоди, които като че вече са описани така, че да са в угода на някого. Стара дискусия е за османското присъствие или робство. Тук говорим за смекчаване на термините. Оценката е дадена еднозначно от българските възрожденци и българската литература. Другият проблем е съвременният прочит на новата история - тук пък има намеса на партии, най-вече етническата такава в нашата страна. Името на Ахмед Доган присъства доста осезаемо. Партийната система е представена с урок, в който има фотография на предизборен плакат на ДПС. Злоупотребява се с историята, над нея има политически натиск. Лица от политическия живот от нашето съвремие би трябвало малко по-пестеливо да се споменават в учебниците, имайки предвид, че историята все още не се е произнесла върху техния принос. Проблем е и т.нар мултикултурализъм. Принизяват се ролите на българския народ, като държавотворен и на съвременната държава, като продукт на многовековните усилия на българската нация. Искаме да разберем как и защо се внушават идеи - дали МОН има вина, дали самите автори го правят на собствена глава. Докладът скоро ще го получим. Опитваме да се проучим интерпретациите. Надявам се да не говорим за тенденция, задавана от МОН".

УчебнициИсторията на академично ниво трябва да е напълно обективна, а да не изпада на нивото на народния фолклор, около който често се водят дискусиите за учебните планове. Историята е доказала, че винаги е начало и среда, понякога е и край. Настоящото поколение, със сигурност и бъдещото такова, се нуждае от познание, на базата на което само ще бъде способно да прави интерпретации. Историческата наука не подлежи на пристрастия, на поглед от даден ъгъл. Историческата наука е такава, за да бъде достоверна - като всяка една наука. А ние, като българи, не бива да забравяме и други неща, които се подминават: че както сега можем да претендираме, че "историята се изопачава", така и че историята през социалистическите години също не се слави с обективност. Именно затова битовата история е едно, но тя не е равна на историческа наука. За да сме нормални европейци, трябва да го осъзнаем.

Минали са години от краха на тоталитарния режим. Рискуваме младите поколения на България да не добият истинска представа за случилото се в периода 1944-1989 г., защото много събития и факти от него са тотално спестени или изкривени в част от новите учебници. Може би трябва да се разшири кръга на хората, заети с учебните програми и приемането на учебниците, да се увеличи капацитета на съответните звена за оценка с привличането на специалисти и обществени фигури, да се излезе от кръга на дежурните и до болка познати "историци", както и да се прекрати порочната практика авторите сами да предлагат рецензенти за своя труд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50