Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската  болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения.

Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на болницата в града. То е след среща на здравния министър с ръководителите на болниците във Видин, Враца и Монтана в края на юни. Тогава министър Кирил Ананиев е заявил, че трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия Северозападен регион, а не на ниво отделни области. На следваща среща миналия четвъртък здравният министър е посочил, че няма да се затварят отделения, а състоянието на трите болници е различно. Във Видин проблемите са кадрови, а във Враца  предимно финансови. Целта, която Министерството на здравеопазването и ръководството на болницата са си поставили, е да се подсили и мотивира медицинският персонал, посочват от пресслужбата на ведомството. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията, уверяват от министерството.  Допълват, че в момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Над сто медицински специалисти предупредиха, че са готови да напуснат в края на септември. Според директора на болницата д-р Цветан Василев действията им са емоционални и без правна стойност, но ако наистина напуснат, лечебното заведение ще спре работа. Надява се на разговори с тях, за да променят решението си:

"Ако това се реализира на практика, ако всеки от тези 107 или 109 човека си подаде индивидуално заявление за напускане, аз мога да го задължа в рамките на едно предизвестие, което е 30 дни, след това трябва да го освободя. Ако това се реализира, болницата ще спре да работи. Това е притеснително. Но аз лично смятам, че това е емоция, ще провеждаме още разговори с нашите колеги, трябва да намерим разбирането. Това смятам за необходимо да се случи."

Кадровия проблем и сега го има, а заради недостига на лекари в "Акушер- гинекологията" са връщани родилки:

"В Акушер-гинекологично отделение е най-тежка ситуацията към момента, но по принцип много от структурите, които работят във видинската болница... как да ви кажа- структурата е много крехка. Има едно отделение по кардиология- там работят двама лекари, които са гости- те не са от Видин, а живеят на хотел и работят във Видин. Работят д-р Белева, която е началник на отделение и д-р Филипов. Кажете ми, ако тези трима човека напуснат във всеки един момент, какво мога да направя? И такива перспективи има в много други отделения."

В клиничната лаборатория, която обслужва цялата болница, заплатите са сред най-ниските, казват Капка Тошева и Албена Томова.  Най-често работят по една на смяна: 

"Във видинската болница към момента неработещо отделение няма…Въпросът не е само в заплатите, а да бъде подобрена самата обстановка в болницата, ако може да бъде закупена по-хубава апаратура, тя ще бъде в полза на хората. Може да се стимулира по някакъв начин и други доктори да дойдат. Много са малко и те. Голяма част от тях също на възраст. След няколко години аз не виждам кой ще остане да работи."

"Това е проблемът, че няма хора, които да идват, специалисти. При нас от 25 години няма подадена молба за работа."

След срещата на здравния министър в края на юни с ръководители на болници от Северозапада във Видин имаше и граждански протести. Според народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев, те са защото намерението на здравното министерство е било изкривено:

"Това, което се разви през последните две седмици и разбуни духовете, е едно намерение, което е доста изкривено от обществото. Това, което министър Ананиев каза е да се погледне на Северозападния регион като на един регион на обслужване… В крайна сметка решението на министерството, изказано от министъра и в пресконференция, обявено официално на сайта на министерството, а  и на дебата в Народното събрание по темата здравеопазване в северозападна България, в трите наши области, беше повече от час и 40 минути. Там министър Ананиев категорично изказа становището, че няма да има закриване на отделения, че няма да има преструктуриране на болници, че проблемите на трите болници ще бъдат диференцирани и ще бъдат решавани." 

Според Владимир Тошев кадровите проблеми на болницата са започнали при миналото ръководство, когато напуснали  29 лекари. Допълни, че болницата не може да заработи парите, които здравната каса е готова да плати. 200 хиляди лева по-малко  от тези, които има като потеницал за болницата са заработени в края на юни, а пациенти са пренасочвани:

"Последния месец- юни при евентуална възможност болница "Св. Петка" да заработи от здравната каса 911 000 лева, болницата е заработила 713 000 лв…Това означава 120 000 лева по-малко от фонд "Работна заплата"…  За какво става въпрос, един конкретен пример пак от този петък, когато се развиваха дебатите в парламента. Имало е пет раждания в АГО отделението, а един от лекарите по лични причини не се е явил на работа. Останалите са били  изключително затруднени да изродят тези деца и да помогнат на майките. Не е допустимо, когато отиде болен във видинската болница, да му се каже сега не мога да те преглаждам, защото трябва да се явя спешно в отделението…или, ако е по-сложен случаят да ги пренасочват към монтанската или към софийски болници."

Според директора на болницата Цветан Василев проблемите на лечебното заведение са наследени, а повишение на зплатите  докато не се увеличат приходите няма да има:

"Миналата година, когато аз застъпих общите задължение на болницата бяха 3 611 000 лева, от които към доставчици 1 800 000 лева, от тях 1 000 053 лв. просрочени, по банков кредит задължения към 1 300 000 лв и задължения към персонала за заплати през текущия месец.  Общо 3  611 000. Към 30 юни тази година задълженията към доставчици са 496 000 лв, от тях просрочени няма. Задълженията по банков  кредита са се увеличили, защото ние предоговорихме този кредит, разплатихме просрочените задължения и преструктурирахме задълженията, така, че в момента никой не може да наложи обезпечителни мерки към болницата. Болницата и миналата година завърши на печалба, и тази година върви на печалба."

83% е държавното участие в многопрофилната болница "Св. Петака", останалите дялове са разпределени сред общините от областта. Близо 10% е участието на община Видин, каза кметът Огнян Ценков. Според него общината ще може да помага на болницата по ясни правила, но от следващата година:

"До година в следващата година Община Видин ще има по-добри финансови възможности и ще може да подпомага видинската болница по ясни правила, по изготвени и приети наредби от Общинския съвет."

Владимир Тошев каза, че ще се обърне към кметовете на  общини, за да се отпускат стипендии на студенти, които ще учат медицина, а след това ще работят във Видин. Ще изплаща и лична стипендия. Лични средства като председател на общинската организация на ГЕРБ ще дарява и Огнян Ценков.

От БСП също коментираха ситуацията във видинската болница. Според Михаил Миков от Националния съвет на партията, виновен за ситуацията в болницата е нейният ръководител:

"Много неистини бяха изречени тези дни, а ако бъдем по-директни, да кажем направо лъжи или удобно се спестяват факти, за да се манипулира общественото мнение. На първо място ние като организатори, граждани, които заявихме протеста, участвахме в него, смятаме, че има определено позитивно развитие и то е в изявлението на министър Ананиев, че няма да бъдат закривани отделения, т.е идеята за сместване на отделения в трите области отпадна. Това, което поставихме на протеста като важен въпрос, беше, че не могат трите болници да се разглеждат по един и същ начин. Всяка от тях е в различно състояние, причините са различни. Една от причините за тежкото състояние на видинската болница е управлението на Цветан Василев…В последните 10, 15 години той винаги успява да намери политическа сила, която да припознае този неизбежен управленец и той да ръководи болницата. Аз много съм учуден и ние много сме учудени от неговото учудване за състоянието на болницата. Няма друг човек в България или във видинска област, който да е по-тясно свързан с неблагополучията на видниската болница."

По инициатива на БСП в Общинския съвет  е насрочено извънредно заседание заради проблемите на болницата. Предложението обобщи Димитър Велков, председател на областната организация на БСП и общински съветник:

"Ние възнамеряваме да предложим община Видин по примера на други общини, даже имаме в съседство община Монтана, която има такава практика, да задели един финансов ресурс и да се създаде един фонд, който да подпомага медицинските работници във видинската болница. Ще предложим средствата от бюджета на община Видин, които да се отпускат за подпомагане на болницата, и то целево, да бъдат в размер на около 250 хиляди лева на година, като спешно до края на тази година да се отпуснат 150 000 лева, за да се коригират заплатите на тези протестиращи медицински работници и да не се налага след няколко месеца те да напускат, защото има такава готовност."

Според Миков приходите на болницата са спаднали за една година, а общината като акционер трябва да обърне внимание на това. Допълни, че при предишното ръководство шестима лекари са специализирали на издръжка на болницата, а 13 медицински сестри са се дипломирали като бакалаври. Две от тях са продължили магистратура. Коментира, че общината трябва да изпълни социалната си функция:

"Най-естествено е когато става въпрос за здравето и живота на живущите на територията на тази община, това да е някакъв приоритет преди всички други. Един апел трябва да се включи и към другите десет общини, защото МБАЛ "Св. Петка" е болница на десет общини...Това не е плод-зеленчук да го отвориш след три месеца пак. Дори и да има средства, няма да има кадри."

Чуйте звуковия файл!
Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25