Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 11 юли 2019 година

Снимка: Община Берковица

Болницата в град Берковица получи допълнителна субсидия в размер на 279 хиляди лева от Министерството на здравеопазването.


Първото класиране на учениците за прием след 7 клас е достъпно в интернет, съобщи Министерството на образованието. Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли, включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Тази година бъдещите гимназисти са повече и с по-висок успех, показва първото класиране след 7 клас. 

Успешно е преминала операцията на малката Велизара от Видин, проведена в болница в турския град Истанбул.

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК. Съгласно новите наредби, когато са налице две или повече увреждания, всяко от които с 50% или  с над 50% намалена работоспособност, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за определяне степента на намалена работоспособност на човека се взема  най-високият процент (най-тежкото увреждане) и към него се прибавят 20 % от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

Народното събрание въведе пълна забрана за употреба на тютюн, в това число наргилета и електронни цигари, но за деца до 18 години. С окончателните промени в Закона за здравето обаче пушенето на наргилета в заведенията е разрешено. Вносителите от "Обединени патриоти" настояваха за пълна забрана за пушене в закрити помещения. С приетите промени в Закона за здравето на санкции за пушене в заведение ще подлежат не само нарушителите, но и лицата, които са допуснали нарушаването на закона.

Планувани са още две наземни третирания срещу комари, в рамките на този месец в Община Лом.

На предстоящото заседание на Общински съвет- Враца кметът Калин Каменов ще внесе за разглеждане предложение за отпускане на 500 000 лева на пътя до село Косталево и участъка между селата Девене и Три кладенци.

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли е планирано да бъдат извършени финалните изпитания, информират от централата. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими. По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика. Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт., уточняват от пресцентъра.

Районният съд в Лом потвърди наказателно постановление на стойност 4 000 лв. наложено на бракониер. През април миналата година в река Дунав, в района на село Орсоя, след проведена акция на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е заловен кърмакчия в район "Таталика". След няколко седмици събиране на информация и наблюдение, нарушителят е хванат на място, докато проверява разположените от него забранени уреди. Заловен е при опит да избяга и му е съставен акт, иззети са нова рибарска лодка с извънбордови мотор, разрешителното за стопански риболов, а всички лави са извадени от водата и конфискувани, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

На работната среща за началото на Студентската бригада в Мездра се явиха само 12 бъдещи висшисти. Под ръководството на Общинското предприятие "Чистота" те ще бъдат разпределени в две групи - в първата 3 момчета и 2 момичета ще изработват бетонови изделия, а останалите ще асфалтират улици и ще изкърпват дупки главно в селата от общината. Очакваните още няколко кандидати евентуално ще боядисват бордюри и пешеходни пътеки. Студентската бригада започва на 15 юли.

Дървена пластика на отворена книга с фрагмент от библията ще бъде поставена в двора на Лопушанския манастир. Изработва я Марин Вардолов. Той е автор и на дървената скулптура на св. Йоан Предтеча пред манастирския храм. Направена е от старата гигантската секвоя в манастира, унищожена при буря. Новата дървена скулптура ще е готова за православния празник Успение на Пресвета Богородица, който църквата отбелязва на 15 август.

Концерт "Да прославим Бога" ще се състои в храм "Свето Възнесение"- град Враца. В програмата са включени православни песнопения на църковнославянски и на немски език. Организатори са Врачанската Света Митрополия, Храм-Паметник "Свети Софроний Врачански". Участие ще вземат семеен хор "Йоан Златоусти" с диригент проф.  Дора Дочева, както и дамски хор "Враца" към храм "Свето Възнесение" с диригент Томислав Аспарухов. Концертът започва петък от 18.30 часа.

В малката зала на Младежки дом- Монтана Давид Давидов представи новата си книга със спомени от казармата "Запейте, наша ескадрила...". "Представянето мина много интересно пред бившият офицерски и сержантски състав на поделението", коментира авторът. На 16 юли от 18 часа книгата ще бъде представена и във Видин в Регионална библиотека Михалаки Георгиев. Това е трета книга на врачанския автор след "Легендарният "Ботев" Враца" и "Смях през сълзи от Долно Озирово".

Професионален танцов ансамбъл "Младост" се върна от турне в Испания. Талантите от Монтана участваха в Х Интернационален фолклорен фестивал "Алегрия де Дансар", в Коста Брава /Испания/. "Бяхме около 15 ансамбъла от различни краища на Европа. Участието беше сполучливо", каза ръководителят на ансамбъла Стоян Стоянов. Ансамбълът е изнесъл 15-минутна програма с танци от своя репертоар.

От 12 юли до 16 август читалище "Подем 1926" село Дърманци, община Мездра организира традиционната Лятна академия "Ваканция на село".

На 13 юли в парка пред читалището ще се проведе Четвъртия фолклорен събор "Ехо от Търнак". Празникът е организиран от метството и Народно читалище "Васил Левки - 1899"- село Търнак, община Бяла Слатина. Всяка година събираме все повече участници, каза секретарят на читалището Теменужка Недкова.

Започва приемането на заявления за участие в XII издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2019 г.Вижте още

Снимката на 25 февруари 2020 година

Ръководството на община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир . Язовир "Среченска бара" е пълен на 70% от обема си. Усилено се работи и по изграждането на новия довеждащ водопровод до Враца. Полагат се модерните тръби по над 30 километровото трасе. На близо 1400 произшествия са реагирали през миналата..

публикувано на 25.02.20 в 17:50

Подредиха мартенска изложба в Берковица

Изложба, посветена на 1 март, бе открита днес в културен център "Йордан Радичков" в Берковица . Тя е дело на сръчните ръце на малки творци от училищата в града. Мартеници и картини, посветени на пролетта украсиха залите на културната институция.  "Много съм горд с тази трета изложба в центъра" , каза неговият  уредник, Валентин Пешков ...

публикувано на 25.02.20 в 17:05

Две вълчедръмски села с режим на водата от месец

От около месец отново има режим на водата за хората от селата Мокреш и Златия в община Вълчедръм. Режимът е въведен със заповед на кмета на общината още миналата година, след това е бил спрян и сега, заради липсата на дъждове, отново е възстановен, обясни кметът на село Златия Снежина Борисова . "Водоемите се понапълниха, режимът беше спрян,..

публикувано на 25.02.20 в 15:35

25 години затвор за убиеца от Враняк

Врачанският окръжен съд осъди на 25 години затвор мъж от белослатинското село Враняк за извършеното от него хладнокръвно убийство.   Магистратите постановиха тежкото наказание за Николай Димитров , който в навечерието на Коледа - на 22 декември 2018 г. в къща в с. Враняк, в условията на опасен рецидив, умишлено е причинил смъртта на Д. М., чрез..

публикувано на 25.02.20 в 15:19

Небрежност при боравене с открит огън е най-честата причина за пожари във Видинско

Годишен отчет-анализ за 2019 година се проведе в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин. Д иректорът к омисар Стилян Пешев представи подробен анализ за работата на териториалната структура и резултатите през изминалата година.  Според изнесената информация п рез 2019 г. структурните звена на РДПБЗН – Видин са..

публикувано на 25.02.20 в 15:10

Интрактивни методи на обучение представиха в детска градина във Враца

Учителите на детска градина "Единство Творчество Красота" представиха интерактивни методи на обучение. В рамките на панела "Иновативен учител в дигитална среда" децата бяха разделени в различни групи, където демонстрираха работа с таблети, участие в образователни електронни игри, както и програмиране, съобщават от Община Враца. На..

публикувано на 25.02.20 в 14:58

Започва изграждането на инсталация за компостиране между Враца и Мездра

Със символична "първа копка" и тържествен водосвет ще започнат строителните дейности по изграждане на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци край Враца. Официалната церемония ще се състои на 27 февруари 2020 г. от 13:00 часа в гр. Враца, на мястото на Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра. След..

публикувано на 25.02.20 в 14:07