Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

3
Снимка: БГНЕС

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник. Това решиха депутатите с промените на първо четене в Закона. Неразбрани или недомислени, промените разбуниха отново общественото мнение. Кое куче е агресивно и кога хапе? Въпросът за намордника нажежи парламентарните и обществените страсти. Странно, сякаш се пишат и правят закони, а след това се дебатират яростно, без законотворците да са наясно с отглеждането на домашен любимец- макар, че едва ли вече има семейство без такъв. Какви са реалните грижи на стопаните с животни при градски условия и само намордникът и каишката ли са проблемите им? Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги бе подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от пуснати на свобода кучета, които понякога завършват фатално. Свидетели сме на зловещи инциденти с нахапани хора, деца, но от къде идва проблемът? Кучето е огледало на стопанина си. Ако умишлено се приучава животното да е зло, то ще стане такова. Да отглеждаш животно е много повече от задължение. И в сега действащите разпоредби има ясни текстове за намордниците. И големият въпрос е защо това не се спазва? На видинска улица срещнах собственик на куче, порода "лабрадор", който излизаше на разходка със своя домашен любимец:

"От 10 години кучето е при мен и няма никакви проблеми. Да, трябва да има намордници за кучето, които са агресивни."- коментира той. Според него това не може да бъде правилно отношение към кучето. То може да е 50 килограма и пак да не е агресивно, при положение, че е възпитавано, както трябва. А колкото и да се увеличи глобата за безотговорните стопани, нищо няма да се промени, ако няма кой да ги глоби.

Потърсихме за коментар по темата Александър Георгиев, специалист по обучение и рехабилитация на кучета. Той е и основател и собственик на академия за обучение на кучета в столицата:

"Промените ще станат известни в края на месеца, когато е и второто четене на закона. Предвижда се глоба, ако стопанинът на кучето не е в състояние да овладее животното си и то причини щета на трети човек или животно. Това нещо ще бъде като наказание за човека, който не е овладял кучето си ... Възпитанието на кучето започва от момента, в който го вземем и първите седмици са изключително важни."- обясни Александър Георгиев.

Видинчани са категорични, че трябва да има обособени места за разходка на домашни кучета:

"Над 5 килограма трябва задължително да има намордник ... Да си ги гледат, но по- стриктно. Домашните да са в къщи и вързани ... Не искам като се разхождам в този град, особено, когато съм с внучетата да ме притесняват кучета. тези, които си ги водят нека да има специално място, където да си ги разхождат. Нагледахме се на прекалено много случаи на набедени и нахапани хора. Аз искам да съм спокойна."- това споделиха в анкетата по темата видинчани.

Пламен ТодоровПарк "Владикина бахча" е често предпочитано място за разходка на домашни любимци. Живеещите в региона стопани, от години разхождат своите питомци в този район на града. Разговаряхме с Пламен Тодоров от Лом, който от години живее във Видин и е собственик на куче:

"Кучета, които са агресивни и са доказали агресията си трябва да имат намордник. Да обърне внимание кмета на комарите, които в тия горещини изядоха децата. В тая държава нищо не ме учудва- дали ще бъде приет на първо четене или на второ или на трето, нямам поглед върху тия неща, но това е грозна работа."- коментира Пламен Тодоров.

Потърсихме мнение и от ветеринарен специалист- разговаряхме с Теа Иванова, родом от Видин, която тази година завършва "ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора:

"Има случаи, при които дори намордникът не може да спаси ситуацията. Трябва стопаните да бъдат много отговорни към кучетата си ... Според мен наистина Законът трябва да бъде приет, но обмислен по-обстойно и действително на детските площадки кучета да нямат място."- поясни Теа Иванова.

В крайна сметка предстои да разберем ще станем ли свидетели на забраната за свободното пускане на кучета и как и кой ще се събира глобите? Защото заедно с дилемата за намордника и каишката трябва и да се следи за спазването на закона. Роди се идеята полицаите да го правят. Има логика, но зоополицията едва ли ще ходи по площадки и градинки, за да събира глобите, преценявайки степента на агресивност на всеки един домашен любимец. Нека не забравяме и за онези, които мъчат животните, влачейки ги с колите си и пускайки клипове в социалните мрежи. Отново уж законът пази животните от такива хора, но не на практика съвсем не е така.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30