Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога климатикът е опасен?

3
Снимка: Радио ВИДИН

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не споменем и опасностите, които крие.

Според видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, не е препоръчително да се спи на климатик, поради опасност от настиване. Казва го от позицията на потърпевш:

"Една китайска поговорка гласи- ако някой го мразиш сложи го на течение да поспи и е готов. На мен ми се случи да заспя под климатика и се събудих настинал. Климатиците, за да се използват в тези горещини, е хубаво да не бъде голяма разликата с тази навън. Ако навън е 30 градуса, климатикът трябва да е 24 минимум, 5-6 градуса разлика. За да може тялото да понесе по-добре горещината, след като излезеш от стаята на улицата. Тези температурни разлики не влияят много добре, това е буквално много голяма разлика. Целият проблем е в термообмяната и термодинамиката, когато е настроен на малка температурна разлика, се чувстваме комфортно. Най-добре е климатикът да духа горе, където е топлия въздух и да го върти от горе надолу. А ако духа директно към нас, е страшно неприятно, човек на настива, схваща се, а има случаи и на фациалис, когато лицевия нерв се възпалява и тогава човек получава едно много неприятно видимо заболяване с провисване на устната и т.н."

Кардиологът д-р Цветан Ценков


Жителите на Видин използват климатици, но са запознати с опасностите, показа анкетата ни:


"Нямаме климатици, но ако човек седи под климатик, може да изстине... Лятото ни е горещо, зимата ни е студено, както е, така... Използвам климатик, не е опасен, но зависи как го използва човек. Аз го използвам минимално, да не е 24 часа включен, да не духа към мен, да е на голямо разстояние и да не е голяма разликата между външната и вътрешната температура. Имал съм инциденти, схващания, почваш да кихаш, да кашляш...Климатика го използваме, за да е по-хладно в следобедите. Използваме го за целия апартамент- отваряме вратите и то става хладно навсякъде. Ако излезеш навън от студено на топло, това оказва влияние върху организма."


Опасен или не, климатикът трябва да се използва вниматнелно- по-добре е въздушната струя да не е насочена пряко към човек; градусите, които поддържа, не трябва да са със значителни разлики от тези навън. Разбира се, има хора, които предпочитат климатикът да работи на по-ниски градуси, но те трябва да знаят, че това носи риск за здравето.


Галерия

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31