Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Снимка: архив

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават две години, като се очаква преговорите за следващия договор да започнат догодина. От компанията заявиха, че промяната се налага от тенденцията за нарастващата стойност на спортното съдържание в световен мащаб. В програмата на пакетите на въпросните телевизионни канали, според тях, са включени някои от най- ексклузивните и популярни световни спортни състезания, което предопределя високата цена за закупуване на съответните права за излъчване в България. Това е петото увеличение в стойността на пакета, който стартира през 2015 година на препоръчителна цена от 3.96 лева, след което беше увеличаван на 4.99 лева, 5.99 лева и 6.99 лева  и днес вече струва 7.99 лева. По темата разговаряхме с Александър Иванов, техническо лице в кабелен оператор във Видин:

"Масово народът негодува. Идват хората и като им кажат колежките, че цената на тези спортни канали вече е нагоре, ругаят, псуват, тръгват си и не искат да ги плащат ... Хората търсят и други варианти, взимат чинии, слагат, гледат различни други телевизии ... За младите и работещи хора, които са здрави и изкарват пари тези 3- 4 лева повече няма да ги върнат в първи клас. Те негодуват също, но вадят пари и плащат. Точно пенсионерите са хората с минимални доходи и на тях им е тегаво."- обясни Александър Иванов

Основните продукти в спортния пакет са българската "Първа лига", "Купата на България", английската "Висша лига" и френската "Лига 1". Извън футболните продукти двата канала излъчват българското волейболно първенство, Формула 1, Националната баскетболна лига и професионален бокс. Тази година в пакета беше и тенис турнирът по тенис в София. Много от почитателите на спорта разбират за поредното увеличение, едва когато отидат да платят новата си месечна такса. Потърсихме мненията на видинчани:

"Беше по 6 лева, 7 лева, сега 8 лева- е няма да му дам. Аз си полегна и се пускам радиото- слушам си мача. Аз съм на 80 години и когато не е имало телевизия аз съм слушал мачове по радиото ... Преди се излъчваха по Българската Национална телевизия, а сега го дадоха комерсиално на други ... Таксата трябва да е включена в това, което плащаме на операторите, за какво да плащаме допълнително за услугата."- коментираха видинчани.

От компанията заявиха още, че увеличението на цената на спортните пакети ще им позволи да предложат съдържание с по-добро качество и нови предавания, създадени изцяло за българския зрител, а дали това ще се случи- предстои да разберем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че последното..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58