Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Опера на Върховете 2019" в Белоградчик

2
Белоградчишки скали
Снимка: Кристиян Кирилов, Радио Видин

Белоградчишките скали ще станат декор на едни от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет. Това дава възможност на публиката да усети по различен начин своите любими произведения, каза директорът на Софийската опера и балет Акад. Пламен Карталов:

"Знае се, че когато публиката отиде на опера на върховете ще види необичайни сценични решения, нов замисъл на режисьорската интерпретация, точно родена сред магичната красото на Белоградчишките скали."

Началото на фестивала е днес от 20.00 часа с балета "Кармина Бурана", по музика на Карл Орф, каза Сара-Нора Кръстева - художествен ръководител на балета.

"Това е най-новата премиера в репертоара на балета, поставихме го преди няма и един месец, тук е хореографа, италиянеца Фреди Франдзути. В неделя на 21 юли, танцуваме "Дамата с камелиите" по музика на Верди." - допълни Сара-Нора Кръстева.

На специално изградената сцена с над 650 места в Белоградчишката крепост ще излязат най-добрите артисти на Софийската опера и балет.

Галерия

Вижте още

"Дядовата ръкавичка" на открито

Представление на открито в четвъртък, 13 август, на сцената до художествената галерия в града организира Видинският куклен театър. Ще бъде представен моноспектакълът на Маргарита Костова „Дядовата ръкавичка“ . Едно от новите предложения в репертоара на театъра, той е създаден по мотиви от познатата народна приказка, като е пречупен през погледа на..

публикувано на 11.08.20 в 15:42

Шест нови положителни проби за коронавирус във Врачанско

Здравните власти взеха 137 проби за коронавирус през изминалите 2 часа във Врачанско. Най-много са тестовете в дома за стари хора в Хайредин – 74, и на спешните медици – 62-ама от персонала на спешните центрове са били тествани за COVID-19. Направена е и една контролна проба на жител на Паволче. 96 са инфектираните жители на областта, като..

публикувано на 11.08.20 в 15:29

Общински път в Мездра вече ще се стопанисва от държавата

Общинският съвет в Мездра  даде съгласие за прехвърляне в собственост на държавата на общински път - част от четвъртокласната пътна мрежа - публична общинска собственост, VRC 1089 (стар номер IV 16006)/ II-16, Ребърково - Зверино/  Лютиброд - Граница община (Мездра - Враца) - Челопек  - (III-1004), с дължина на територията на община Мездра 2.100 км...

публикувано на 11.08.20 в 12:09

Фестивал на българското кино започва в община Ружинци

Кинофестивалът започва от днес  и ще продължи  до 15 август. Прожекции ще има в четири от по-големите населени места в общината. Филмите, които ще бъдат представени, са осем- пет за възрастни и три за деца. Прожекциите ще са в Дреновец, Ружинци, Бело поле и Гюргич. В някои от тези села повече от 40 години не е имало кино, каза кметът на..

публикувано на 11.08.20 в 11:29
областна дирекция на мвр враца полиция

Понижение на престъпността във Враца

В 4 от шесте районни управления на полицията престъпността е спаднала драстично през юли, показва анализ на ОД на МВР във Враца. Данните са в сравнение със същия месец на миналата година. Почти 2/3 се е "сринала" престъпността на територията на управлението в Роман, където понижението е с цели 67 процента. На територията, покривана от РУ Враца..

публикувано на 11.08.20 в 10:52

Антиправителственият протест във Видин продължава, но малобройно

На площада пред сградата на общината във Видин вчера вечерта недоволни граждани се събраха за 32 път. Освен оставката на правителството и главния прокурор има и искания на местно ниво, каза Ненчо Нешев, който е сред присъстващите постоянно на протестите в града: "Искаме оставките и на министър-председателя, и на главния..

публикувано на 11.08.20 в 08:50

15-вековна базилика пази Очин дол

Станалото известно в България и по света с паметника на Дядо Йоцо мездренско село Очин дол е богато и на история. Един от по-малко известните обекти е раннохристиянската базилика , която се намира на най-високото място, в местността „Пресветица“, откъдето се разкрива просторна панорамна гледка. Основите на този древен храм са открити случайно при..

публикувано на 11.08.20 в 08:39