Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 22 юли 2019 година

Рисунка от детския пленер, 2017 г.
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин тази вечер се открива осмото издание на фестивала "Дунавски вълни". Организира се от община Видин. Целта е да се постигане синтез между различни изкуства и да представи възможност за изява както на самодейци, така и на професионалисти при използване на нестандартни пространства за представяне на изкуство. 


Опасните 110 тона серовъглерод, съхраняващи се години наред в бившия торов завод "Химко", вече са извън пределите на страната. Това обявиха на пресконференция в областната администрация  във Враца. Областният управител  Малина Николова събра всички, ангажирани с операцията по натоварването и освобождаването на химикала от площадката на бившия торов завод.

Фонтанът на площад "Бдници" във Видин ще бъде ремонтиран, а този зад сградата на Общината ще е с нова визия. Ще бъдат изградени и два нови фонтана, каза Благой Андонов от фирмата, която извършва ремонта на централната пешеходна зона във Видин. Запазва се склуптурата на фонтана на площад "Бдници".


Настоящият кмет на Видин Огнян Ценков и общинските съветници Валери Василев и Емилиян Енчев са номинациите на ГЕРБ за кмет на общината за следващите местни избори. Решението на Изпълнителната комисия е да има по три номинации за кмет.


До няколко месеца ще трябва да приключи техническата част за  изграждането на компостираща инсталация в чипровското село Бели мел и да стартира реалното строителство.


Три улици в Мездра ще бъдат обновени по проект на Програмата за развитие на селските райони. Старт на дейностите бе даден днес, съобщиха от пресслужбата на община Мездра. Ще бъдат ремонтирани  улица "Димитър Благоев" и по два участъка от  ул."Христо Ботев" и ул. "Александър Стамболийски".


Бивш директор на домове за възрастни хора и болни от деменция в с. Добри дол, област Монтана, е предадена на съд за длъжностни престъпления, съобщават от прокуратурата.


Кътове за отдих изграждат в селата от община Ружинци. Обновяват се и детски площадки. При благоустрояването се съобразяват с желанието на местните хора, каза кметът Александър Александров. Новите кътове за отдих са в селата Дражинци, Динково, Тополовец и Черно поле. Тъй като за тях няма одобрени проекти по Програмата за управление на дейонсти по околната среда, благоустрояването е със средства от бюджета на общината.


Врачанският митрополит Григорий днес участва в будителска работилница за деца, посветена на св. Софроний Врачански. Тя се провежда в регионалната библиотека в града. 


И тази година две групи танцьори от Фолклорен ансамбъл "Мездра" се включиха в състезанието на Международния фолклорен фестивал "Златен прах", който  се проведе от 18 до 21 юли в софийското село Челопеч. Престижните втори места те завоюваха в две възрастови категории - от 12 до 18 години и над 18 години.Мажоретен състав и танцова формация "Dance machine", към Общински младежки дом- Монтана, взеха участие в X Интернационален летен фестивал "Запознайте се с традицията", който се проведе от 12 до 16 юли, в Монтекатини Терме, Италия. Началото на фестивала  започна с дефиле по централната улица на града, след което  19-те групи  от България,  Испания, Франция, Русия, Ирландия, Израел, Литва, Унгария  и САЩ, се отправиха към сцената за участието си. Танцьорите от Монтана показаха стил и танцови умения в двете концертни вечери и с това очароваха гостите и организаторите  на фестивала. Всеки състав разполагаше с по 10 минути за изява. На сцената звучаха и се играха емблематичните за мажоретките "Италиански раг", "Джангурица", „Дунавско хоро”, „Родина марш” и „Кръсташка”, след което ритъмът премина в хип-хоп и брейк танци с „Dance machine”. За участието си всяка група получи купа, диплом и сувенир.


За четвърти път на 28 юли в Берковица ще се проведе масово изкачване на връх "Ком". Организатор е община Берковица, а мероприятието е посветено на 169 години от рождението на Иван Вазов- Патриарха на българската литература. 


Вижте още

Една проба за коронавирус е направена във Врачанско

Само една проба за коронавирус е взета във Врачанско през изминалите 24 часа , това съобщиха от регионалната здравна инспекция. Тестът е от контактно лице от областния град, чиито пол не се съобщава. Още двама души чакат резултата от пробата си, допълват от РЗИ. Според здравните власти във Врачанско от началото на пандемията са били..

публикувано на 11.07.20 в 16:22

Деца от Мездра завършиха курс по плуване

Деветнадесет малчугани от първата смяна на "Плувно лято 2020" в Мездра получиха своите сертификати за завършен курс на обучение. Обучението през лятото започна на 1 юли и ще продължи до 4-ти септември. Плувните курсове ще се проведат в пет смени, като във всяка ще се включат по около 20 деца. Секретарят на община Мездра Светлана Мицева връчи..

публикувано на 11.07.20 в 15:56

Нови детски площадки в община Ружинци

Монтираха детски съоръжения в села от община Ружинци , а край две крайпътни чешми поставиха беседки. "Това са чудесни придобивки и трябва да се пазят" , коментира кмета на община Ружинци Александър Александров : "Монтирахме ги в села в които не е имало до сега детски площадки. Стана много хубаво. До две чешми поставихме и..

публикувано на 11.07.20 в 15:51

Подмениха дограмата на читалището в село Долна Кремена

С разумни икономии когато е възможно и добро управление на финансите Настоятелството на НЧ”Просвета 1897” Долна Кремена успя да реализира още една придобивка за сградата. Беше сменена остарялата дървена дограма на фоайето на читалището. Това е мястото, където се провеждат репетиции и мероприятия и членовете на читалището обменят мисли и..

публикувано на 11.07.20 в 14:06

292 нови случаи на коронавирус в страната

292 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4 540 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Във Видин, Монтана и Враца няма нови регистрирани заболели. 79 души са оздравели за последното денонощие, петима са починали. Активните случаи са 3 389.

публикувано на 11.07.20 в 07:53
градски плаж Баба Вида

Снимката на 10 юли 2020 година

Започна почистване на градския плаж във Видин "Баба Вида". Монтирани са душове, сложени са кофи за отпадъци, работи и чешмата.  Приключи връчването на уведомителни писма за отчуждаването на имоти, заради модернизацията на пътя Видин - Ботевград, съобщават от община Видин. Лично са уведомени 90% от собствениците на земи, попадащи..

публикувано на 10.07.20 в 17:52
Пламен Петков -кмет на Чипровци

Станция за зареждане на електрически велосипеди правят в Чипровци

Изграждат станция за зареждане на електрически велосипеди  в Чипровци . Съоръжението ще бъде изградено в центъра на града.  "По проект имаме 5 велосипеда, със средства на общината ще закупим още толкава" , съобщи кметът Пламен Петков . До 10-тина дни стартира амбициозната строителна програма. 300 000 лева са предвидени от..

публикувано на 11.07.20 в 09:00