Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски забавления на "Дунавски вълни"

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Богата и атрактивна е програмата за децата в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Днешният ден започна с Детски пленер "Моят Видин". До Библиопощата за младите художници бе подговен кът за рисуване, осигурени материали, платна, стативи и всичко необходимо, за да покажат таланта си. Художникът Петър Дарковски даваше насока на малчуганите, като им помагаше да изберат най-правилния начин за интерпретация на природата. 

"Досега не съм водил детски пленер, но съм водил курс с деца и имам опит. Смятам, че децата са прекрасни художници, бързо възприемат информацията, която им подавам и използват силно въображението си, което е много важно в рисуването" - каза Петър Дарковски.

Някои от децата, участващи във фестивала, мечтаят да станат известни художници:

"Да много обичам да рисувам... Приятно ми е да рисувам... Всичко обичам да рисувам, най-много обичам да рисувам замъци... Мечтая да стана известна художничка.. Рисувам от трети клас, сега съм седми клас... Обичам да рисувам дървета, къщички, дъги и всичко... Доставя ми удоволствие да рисувам"



За малките любители на театъра Драматичен театър - Монтана представи постановката "Надхитряне". Асен Таков, Димитрина Проданова и Мила Топалова са актьорите, които смятат, че няма нищо по-хубаво от това да видиш как децата се усмихват на представление. Режисьор на постановката е Ирина Димитрова, също актриса в театъра. 


"Представлението е направено с три приказки, народни приказки. Една от тях е доста известна сред младите хора и тя е "Сливи за смет". Децата много се забавляват и се надявам и тук да е така. Идвали сме и друг път във Видин и много харесваме града и хората тук. Един актьор има нужда да играе и пред възрастни, и пред деца, но децата обикновено гледат театър за първи път и е много интересно да видиш тяхната усмивка и радостта им от всичко случващо се на сцената"- каза за Радио ВИДИН Мила Топалова. 



Съвсем естествено, паркът на Видин, бе озарен от детски смях, песни и танци, а фестивалът ще продължи до събота /27 юли/. 

Всеки ден за децата ще има забавления- утре от 11:00 ч. на сцената пред Библиопощата могат да гледат „Сламенка” - театрално представление за деца на Драматичен театър – Видин; в четвъртък от 11 часа на същото място ще има детска работилница за анимация "Нарисувай своя любим анимационен герой", а от 18:00 ч. е премиерата на Държавен куклен театър - Видин– "Мързелан и Мързеланка". В петък от 17,30 часа пред Библиопощата ще бъде подредена изложба на участниците в пленер "Моят Видин", а в събота на откритата сцена на Художествена галерия "Н. Петров" ще се проведе "Детска хоротека", началото е 10:30 часа.  




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00