Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съществуват добри практики за интеграция на малцинствата

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

От години се говори за  интеграцията на ромите. Случва ли се и какви добри практики има в тази насока, това бе обсъдено на кръгла маса във Видин под наслов "Модели на добри практики за интеграция на ромите". 

Сред добрите примери на форума бяха посочени медиаторите. Това са хората, които помагат на институциите в решаването на казуси от различен вид. В България моделът на здравния медиатор е въведен през 2001 г. от екипа на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". Тогава пилотно се изпълнява проект в квартал "Изток" на град Кюстендил. Обучени са и първите пет здравни медиатори. "Вече имаме не само здравни, но и медиатори ангажирани с образованието и труда", коментира Петър Цветанов зам. председател на Националната мрежа на здравните медиатори:

"Програмата за здравните медиатори е един от примерите за добри практики... Предисторията на Националната мрежа на здравните медиатори започва през 2001 г., когато в България се заговори за сериозните проблеми в областта на здравеопазването и особено за затруднения достъп на малцинствата до системата на здравни услуги. Това води до трайни увреждания на здравето, проблеми с диагностициране на заболявания, които са сравнително лесно разпространявани - като туберкулоза и др., детска и майчина смъртност, ниско имунизационно покритие, предпоставка за възникване на епидемии. Очертава се тревожна картина на здравния профил на уязвимите групи... Въвеждането на професията на здравния медиатор беше нов и непознат модел за България, който адресира проблемите, свързани с достъпа до здравни и социални услуги сред групите в неравностойно положение в българското общество..."

Медиаторската професия е въведена в редица европейски страни. В Испания и Франция здравно-медиаторната програма има над двадесетгодишна история. Във Финландия медиаторите се наричат "интеркултурни посредници", в Холандия - "образователи на етническите малцинства", в Румъния и Молдова - "санитарни медиатори", в Словакия - "здравни медиатори",  в Сърбия - "теренни здравни работници".

"Преди стартирането на здравното медиаторство една Фондация направи едно изследване в няколко града и издаде доклад, наречен "Здравни проблеми при малцинствата - пътища и средства за тяхното преодоляване". В този доклад професор Търнев посочва, че ромите живеят 10 години по-малко. Това по себе си обосновава появата на здравните медиатори..." - коментира Сашо Ковачев, здравен  медиатор от сдружение "Лараго" Кюстендил.

През годините професията се разви от пилотна неправителствена дейност до държавна политика - от 2007 г. здравните медиатори се назначават от общините със средства, отпуснати от държавния бюджет.  Постоянните усилия на членовете на мрежата и успешната работа на здравните медиатори на терен доведоха до превръщането на Мрежата в най-голямата неправителствена организация в България, чиито членове ежедневно работят на терен, сред уязвимите общности.

Освен здраве и образование на ромската общност и е необходима и работа. Трудовата заетост е с ключова роля за интеграцията. 

"Фондация “Земята - източник на доходи” се стреми към позитивна промяна в обществото като дава уникалната възможност на бедни ромски семейства да се научат да бъдат успешни предприемачи и чрез земеделие да се издържат самостоятелно... Фондация "Земята - източник на доходи"  на много места в страната е помогнала за семеен бизнес на ромски семейства. Отглеждат овощни дървета, кози, зеленчукови градини, отварят магазини и др. Подобен модел от Фондацията се разработва и в община Хайредин в Северозападна България..." - заяви проф. Иван Пенов председател на Фондацията.
.

Сред участниците в кръглата маса бе и Цонко Цонев - безспорно позната личност, свързана с Каварна и рок музиката. През мандатите през които беше кмет, той успя да узакони ромските къщи и даже направи нов квартал. Защото освен здраве, образование и работа големия проблем на ромите е узаконяването на къщите им.

"В началото на първия ми мандат създадох сектор "Интеграция на малцинствата" към общинската администрация, в състава на който бяха включени трима роми. Те бяха отговорни за изработването на конкретни мерки за реализирането на националната политика по отношение на различните етноси. Така за първи път бе внедрен метод на работа, при който роми са пряко ангажирани с решаването на проблемите на ромското малцинство на територията на Община Каварна... Успяхме да създадем работна група в общината. Хората идваха и подпомогнати от служителите узаконяваха къщите си... Една земеделска земя я преобразувахме и прекарахме вода и електричество. Там хора строяха своите къщи..." -  разказа Цонко Цонев за модела за законно строителство и жилищно узаконяване в община Каварна.

Проблема с незаконните жилища е навсякъде. Във Видин бяха изградени социални жилища, но Красимир Кънев председател на Българския хелзински комитет не ги одобрява:

"...Проблема не се решава с построяването на социални комплекси... България има огромен жилищен фонд, а не го използва. Объркано ни е законодателството... В Европа няма и не може да има незаконно жилище. При нас нещата не са наред..."

Донка Панайотова - председател на сдружение "Организация Дром" смята, че Общината във Видин е успяла поне да узакони доста жилища в квартал "Нов път".

"...Около 30 до 40% са незаконните къщи в квартала... Трябва да се узаконят...." - смята тя.

Интересен пример за решаването на жилищните проблеми изнесоха от община Кула, където са ремонтирали пустеещи къщи и там са настанени роми. Така в града няма обособена ромска махала.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00