Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От утре започва умъртвяването на домашните свине в зоната с огнище на чума във Видин

Огнище на Африканска чума във видинския квартал "Нов път"
Снимка: Радио ВИДИН

Първи случай на Африканска чума при домашни свине във Видин. От утре започва умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона. Огнището е регистрирано в лично стопанство в квартал "Нов път", в което се отглеждали две прасета. Това е първото огнище на болестта в областта. 


"Имаме положителна проба, взета от умряло прасе в кв. "Нов път" във Видин. Започват да се изпълняват мерките при установяване на първично огнище. Ще се определят 3- и 10-километрова зона. В 3-километровата свинете ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за изследване"- каза на брифинг д-р Адриян Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.      


На входовете на квартал "Нов път" са поставени полицейски патрули. Изграждат се дезинфекционни площадки. В квартала има само нерегистрирани лични стопанства, но не е ясно колко животни се отглеждат в тях.

Янко Маринов е собственик на умрялото прасе и разказа за първите симптоми на болното животно:


"Преди десетина дена спря да се храни, не можеше да се движи, беше бременна, изгуби 12 прасенца. След около 2 дена започнаха да й почервеняват ушите, да има кръв по тялото и после умря..."


Според областния управител Албена Георгиева това е единствената положителна проба в област Видин, по думите ѝ са предприети всички спешни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци. В 10-километровата зона попадат 16 населени места.


 В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея. Животните в нея за сега няма да бъдат евтаназирани. Първите проби- от петък, са отрицателни, днес са взети нови проби, очакват се резултатите, каза собственикът Димитър Неков:


"Ние сме комплекс със собствени мерки за биосигурност, би трябвало, ако с пробите всичко е наред, да продължим да работим. Всички се молим за това."

Две са промишлените свинеферми във Видинско- в Новоселци се отглеждат 3900 свине, свинефермата в Дунавци е с 500 свине-майки. Има и няколко малки- фамилни ферми, тип А- в Кула, с около 20 свине и в Медовница с около 75 свине. Около 40 животни има във фермата в Куделин, които се отглеждат за нуждите на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост. Колко са прасетата, отглеждани в лични стопанства, ще стане ясно в края на месеца, когато приключи преброяването по общини. 


На днешната епизоотична комисия са обсъдени няколко места за загробването на евтаназираните прасета, чака се съгласуване с басейнова дирекция и РИОСВ Монтана, обясни д-р Данков. 


От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, съобщават от БАБХ. 

Вижте още

Снимката на 23 октомври 2020 година

Отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с ръководител Живка Сливенова, стана победител в състезанието " Аз познавам Видин ". Традиционното състезание се провежда по повод Духовния празник на Видин- Димитровден. В проявата под надслов "Фолклорът-извор на красота и вдъхновение" участваха 6 видински училища, които чрез танци, песни и презентации показаха..

публикувано на 23.10.20 в 18:10

Първи фермерски пазар във Видин предлага стоки на местни производители

Първи фермерски пазар се проведе във Видин. На 20 щанда на площад "Бдинци" са изложени млечни продукти, мед, вина, ракии от местни производители. Предлагат се също сок от арония и фиданки годжи бери, цветя, тикви и зеле. Инициативата е на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" , със съдействието на Община Видин. Извънредната ситуация, която..

публикувано на 23.10.20 в 18:05

Велосипеден поход тръгва към "Божурица"

Велосипеден поход до местността Божурица ще се състои утре 24 октомври. Началото е от град Дунавци, след което в 10:15 ч. ще има сборен пункт на площада в село Синаговци, съобщи за Радио ВИДИН Марио Симовонян кмет на Синаговци. "Това е във връзка с предстоящия празник на града. Организира се от община Видин и кметствата на Синаговци и Дунавци...

публикувано на 23.10.20 в 15:04

Отборът на училището по изкуствата спечели състезанието "Аз познавам Видин"

Отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" са победители в състезанието "Аз познавам Видин". Традиционното състезание се провежда  по повод Духовния празник на Видин- Димитровден. В проявата под надслов "Фолклорът-извор на красота и вдъхновение" участваха 6 видински училища, които чрез танци, песни и презентации показаха характерни особености на местния..

публикувано на 23.10.20 в 14:33

Патронния си празник отбелязва езиковата гимназия във Видин

Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин отбелязва своя патронен празник. Гост на тържеството бе заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. Тя поднесе своите благопожелания и прочете поздравителен адрес от кмета д-р Цветан Ценков.  "Видинската езикова гимназия е училище, което заслужено се..

публикувано на 23.10.20 в 14:31

Пускат отново тировете през "Витиня"

От 2 ноември тир-овете вече ще могат да пътуват и през прохода "Витиня", съобщи директорът на Областно пътно управление Монтана инж. Илия Илиев. В момента тир-овете от Видин за София преминават през прохода "Петрохан".  "От 2 ноември трафикът ще бъде пренасочен по път I-1". Заради натовареното движение се бави ремонтът на пътя от Благово..

публикувано на 23.10.20 в 13:55

Празник на есента във видинска детска градина

Празник на есента си направиха във видинската детска градина "Арабела" във Видин . Разделени на групи в двора на детската градина,   с различни интерактивни игри, децата изучаваха и опознаваха есента. Целта е децата да са на открито, обясни директорът на детската градина Данка Стаменова : "Нашата цел е децата да прекарват колкото се може..

публикувано на 23.10.20 в 13:48