Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гореща есен на политическата сцена

Снимка: БГНЕС

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при откриването на есенната сесия на парламента е можело да бъде знак за диалог между институциите за едно начало за утвърждаване на техния авторитет, но се е превърнало в разделителна линия.

СнимкаПолитици и анализатори вече предвидиха, че предстоящият парламентарен и политически живот ще премине изцяло под знака на местните избори, които са насрочени за края на октомври.

"Ще ми се политическият сезон на парламента да остане встрани от политическата битка за кметове на населените места, но предполагам, че следващите няколко месеца това ще определя и поведението на политическите групи в Народното събрание, въпреки че предстоят много сериозни законопроекти, които трябва да бъдат приети, включително и Държавният бюдже", каза пред БНР Александър Ненков, депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.


В първия ден на есенната сесия на Народното събрание "БСП за България" отправи остри критики към правителството. От името на групата лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще бъде предявена конституционна жалба срещу практиката на управляващите да раздават пари от държавния бюджет за партийни цели.

Снимка"Предстоящите местни избори ще бележат новия сезон- и парламентарен, и политически. БСП винаги е имала ясна концепция и визия за развитието на местната власт, на общините. Нашата парламентарна група обиколи цяла България, запозна се със специфичните проблеми на различните общини. По отношение на бюджета- както всяка година, ние внасяме нашите предложения, нашия алтернативен бюджет, касаещ здравеопазване, образование, основните стълбове на държавността. Ще внесем промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, като искаме по-голяма част от местните данъци да остават в общините, за да не бъдат толкова зависими от държавния бюджет и от парите, които Бойко Борисов раздава от бюджета през прозореца на джипа си. Ще следим и процеса по избор на нов главен прокурор, както и една много важна тема, за която обаче не се говори, това са двамата наместници на европейския главен прокурор в България. Към този момент няма абсолютно никаква процедура по какъв начин те ще бъдат избирани и назначавани. Искаме прозрачност и отчетност, защото те ще имат много големи правомощия. Това са основните тенденции, които се очертават до края на политическия сезон", посочи народният представител от Видин и секретар на ПГ на БСП Филип Попов.

От "Обединени патриоти", част от управляващата коалиция, поискаха ревизия на постигнатото и неизпълненото в средата на мандата.

Снимка"Трябва да се отчетат резултатите от досегашния период на общо управление с ГЕРБ. Изтече половината от мандата и трябва да се отчитат вече и резултати, а не само обещания. Трябва да видим и до къде се стигна с увеличаването на пенсиите, защото това е поето от нас- "Обединени патриоти", че до края на мандата минималната пенсия ще достигне 300 лева. Няма да променяме нито формата на управление, нито регистрацията на парламентарната група, въпреки напускането на депутатите от "Атака". Това тяхно решение не е причина за отслабване на кабинета или за парламентарна и управленска криза", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Росен Живков.




В навечерието на местните избори конфронтацията между политическите сили очаквано отново се изостри. Анализаторите очакват "гореща" есен.

Снимка"Новият политически сезон започва под знака на предстоящия местен вот, който е изключително важен и интересен за хората, тъй като той е най-близък до тях самите. Това е вотът, при който те най-добре познават хората, които биха избрали. Интересно в началото на сезона е изказването на президента Румен Радев- отново изключително критично, остро. Интересно е, че той вече започна не само да критикува, а и да говори какво трябва да се направи. В точките, които предложи, е и т.нар. пряко гражданско участие- това е начин за преодоляване на институционалната криза и преодоляване на кризата на демокрацията- възможността гражданите по-пряко да могат да участват в политиката на страната... Очаква ни изключително гореща есен. В областните градове битката за местния вот ще е изключително интересна. Трябва да се види ГЕРБ ще успее ли да задържи местата, в които спечели на предишните избори, БСП дали ще успее да направи пробив на места, в които ГЕРБ има свои кметове. Така че наистина ни очаква една много интересна есен- с много неизвестни, с много страсти, с много борби. Надявам се самата битка да се води по честен начин чрез идеи, чрез дебати, за да може хората да изберат по-добрия кандидат на базата на това, което им предлага, а не на базата на мръсен и черен PR", коментира политологът в агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

Предизборната кампания официално ще стартира след малко повече от две седмици. Неофициално обаче битката за кметските постове вече върви с пълна сила. Какъв ще е резултатът- предстои да видим.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00