Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват средновековния замък "Баба Вида"

2
Снимка: Радио Видин


Своя първи пленер организираха децата от групата по рисуване във Видин с преподавател Надежда Иванова. Децата рисуваха "Баба Вида".  Групата по рисуване е създадена отскоро и в нея се обучават деца от 4 до 16 години. 

Надежда Иванова е видинчанка, творческото й име е Нана. Учила е  в училището по изкуствата "Св.Св. Кирил и Методий“, в паралелка с изобразително изкуство, а по-късно в Техникума по облекло и хранене в град Видин, със специалност "Дизайнер по облекло".  Изобразителното и приложното изкуството са  ѝ любимите занимания. Съдбата й поднася един подарък - дава й възможност да рисува с деца и това се оказва повратен момент в професионалното й развитие:

"Никога не съм си представяла да работя с деца, но се случи съвсем случайно. Това ми се вижда сложно и то е сложно. Покрай един проект с мои приятели, отидох да се занимавам с деца, идеята беше тяхна. Просто се получи. Усетих, че трябва да правя това нещо. Децата ме гледат и слушат с интерес, възприемат това, което им показвам. Имам връзка с децата. Децата, които идват при мен са много талантливи. Работата с тях е удоволствие. Правим всичко под формата на игра. Темите са ни различни. Работим с темперни бои, акрил, рисуваме върху камък, дърво. Направихме пленер, беше хубаво. …Те много ме зарадваха, работеха организирано и дисциплинирано. Направиха невероятни картини. Дори ме просълзиха от радост."


Мариана Велева е  родител, който има желание да развива заложбите в децата си. Затова, когато разбира за школата по рисуване, записва дъщеря си веднага.


"Щастлива съм, че намерихме Нана в град Видин, че детето ми успя да се докосне до нея. Първата им среща завърши с прегръдка. Щастлива съм, когато и детето ми е щастливо. При тях се получи невероятна връзка."


Децата, които посещават групата по рисуване на видинската художничка Надежда Иванова са  - Венислава, Мадлен, Божидара, Кристина, Илина:


"Много ми хареса, когато се срещнах с Нана, тя ме научи да рисувам прекрасно. И в скоро време мисля, че ще започна още по-прекрасно да рисувам като нейните картини…обичам да рисувам природа…забавно ми е да рисувам, надявам се като порасна да стана художничка. Последно рисувах натюрморт, обичам с моливи да рисувам, това ми е любимото…много ми харесва тук.."


Това е  малкото училище за творческо развитие и израстване на таланти, да пожелаем на малките художници много успехи в изучаването на тайната на рисуването!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28