Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С близо 420 млн. лв. с приходите от тол такси финансират пътя Мездра - Ботевград

Снимка: АПИ

С до 419 327 906 лева от приходите от смесената система за таксуване за ползване на републиканската пътна мрежа през периода 2020-2023 г. ще се финансира модернизацията на пътя между Мездра и Ботевград, реши правителството. Проектът ще бъде първият, при който ще се прилага нова схема на плащане. Тя предвижда цялата стойност за изпълнение на строително-монтажните работи по договорите за двата участъка, на които е разделено трасето, да се разплати на изпълнителите след приключване и приемане на строителните дейности. За да започне изпълнението на проекта през тази година, правителството увеличи размера на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена с цел намаляване на въздействието на шума и вредните емисии от тежкото транзитно движение върху жителите на населените места. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища "Мездра", "Дърманци", "Ребърково", "Люти дол", "Скравена" и "Ботевград". Предвидено е изграждането на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м.


Направлението Видин - Ботевград с обща дължина 167 км е приоритетен проект в инвестиционната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ до 2022 г. С построяването на моста "Нова Европа" (Дунав мост 2), свързващ градовете Видин (в България) и Калафат (в Румъния), това направление през страната ни се използва по-интензивно като най-къс маршрут между Западна и Централна Европа и Бяло море. 

Вижте още

Младежи разбиха врати и заплашиха домуващи в пансион във Владимирово

Трима младежи на 17, 19 и 21 години влезли вчера следобед в сградата на пансиона в село Владимирово и започнали да блъскат вратите на стаите на домуващите, като разбили три от тях. 17-годишният удрял и заплашвал със саморазправа 16-годишен от домуващите, заплашил с нож и саморазправа още един 16-годишен младеж и обиждал и заплашвал 60-годишната..

публикувано на 20.02.20 в 12:45

Неправителствени организации ще избират Съвет за развитие на гражданското общество

Започна регистрацията на неправителствените организации, които желаят да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество, съобщават от пресслужбата на министерски съвет.  Електронната платформа за регистрация, относно участието в изборите за членове на Съвета за развитие на гражданското общество 2020 бе..

публикувано на 20.02.20 в 12:39

Петима са задържани при спецоперация в Арчар (СНИМКИ)

Служителите на реда проведоха специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на видинското село Арчар през вчерашния ден, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Действията са осъществени от служители на РУ-Видин, участък "Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана. Полицейските..

публикувано на 20.02.20 в 11:56

Момиче от Видин стана "Посланик за един ден"

Елена Радулова от Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" Видин стана “Посланик за един ден”. Конкурсът, чрез който деветокласничката получи тази възможност, се провежда за трета поредна година по инициатива на британското посолство и  Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България.  Инициативата има..

публикувано на 20.02.20 в 11:32

Деца се учиха на здравословен начин на живот в Белоградчик

"Здравословен начин на живот” бе темата, по която обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик беседваха с децата от подготвителната група на детска градина "Иглика”. "Чували ли сте за въглехидрати, мазнини, витамини? Сега да ви кажа въглехидрати..

публикувано на 20.02.20 в 10:53

Враца иска Етикет за иновации и добро управление

Община Враца ще кандидатства за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Решението ще бъде взето в понеделник, 27 февруари, на предстоящата сесия на местния парламент. Докладната е внесена за обсъждане от зам.-кмета Петя Долапчиева. В митивировката си Долапчиева твърди, че България е една от първите страни в..

публикувано на 20.02.20 в 09:24

Над 1000 стопани от Видинско са обезщетени заради Африканската чума по свинете

Над 1000 стопани от област Видин са получили парично обезщетение, защото са ликвидирали домашните си прасета заради опасността от разпространение на Африканска чума по свинете. "За миналата година при домашни прасета имаме два случая- в квартал "Нов път" и в село Новоселци. След това започна принудително клане в 20-километровата зона. Тези, които..

публикувано на 20.02.20 в 07:53