Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. И Светата църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който иска да спаси душата си, ще я погуби, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Каква полза за човека, ако придобие цял свят, всички блага на този свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?"

"Братя и сестри,

За придобивките в света може много да се говори. За материалните блага – още повече е било писано, пише се и ще се пише: и като истории на обикновените люде, и като притчи поучителни. Не казвам, че материалните придобивки са лошо нещо. Съвсем не. Но когато те станат самоцел в нечий живот, тогава човекът трябва да се отмахне от тях, ако иска да продължи да се развива. Иначе тъпче на едно място. И няма развитие, още повече – морално. С колкото повече материя се огражда някого, с толкова по-малко духовност е наситен животът му. А целта ни е ясно изказана в Евангелието на апостола Матей: "И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец." (Мат.5:48)

"Защото, ако отново градя, що съм разрушил, сам себе си правя престъпник" (Гал.2:18), говори Ап. Павел на Галатяните. Целта на човека е да захвърли старото в себе си, като непотребна вещ и да се облече в новото.

А кое е новото ли? То е толкова просто и всеки ден ние буквално  и тромаво се сблъскваме с него. Толкова сме му навикнали, че е престъпление колко не му обръщаме внимание. А въпросното ново е изказано от Спасителя Иисуса Христа: "възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;" (Мат.22:37-39) Толкова сме свикнали, че ние вече не преживяваме чувствата си, а ги имаме. Но докато ги имаме, докато са наше притежание, ние само си вредим.

Братя и сестри,

"Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие." (Лук.18:25), разяснява ни св. ап. Лука.

Децата около нас всеки ден ни дават пример, който да следваме – да се радваме и да се смеем от сърце, а не защото така трябва. Да изпитаме истинска духовна радост, истинско благодатно вълнение, а не защото така трябва.

Докато придобиваме и трупаме предмети, които след време стават непотребни, но ние толкова сме привързани към тях, че сърце не ни дава да ги изхвърлим, няма да са валидни за нас думите на Спасителя: "Защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви" (Матея 6:21) и "ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва; защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери." (Мат.16:24-25). Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - освободени или окупирани сме били от съветската армия през 1944г.? Повод за гореща дискусия по темата зададе документална изложба, организирана от руското посолство в България. Заглавието на изложбата предизвика остри реакции "75г. от освобождаването на Източна Европа от нацизма".  Тълпа гневни граждани се събраха пред посолството и с викове "Окупатори!" изявиха позицията си срещу подобно тълкуване на историческите факти. Откъде произлиза това двуполюсно тълкуване? Как може едни да вярват, че на девети септември е дошла свобода, а други - робство? Отговорът не е в събитието, а в човека, който го тълкува. Как тълкуваме понятието "свобода"? Явно всеки има свое мнение. Като говорим за свобода, нека се допитаме и до Христос. Според Него истинската свобода не се придобива чрез военно-освободителни или политико-икономически процеси, а чрез... учение. По-точно чрез Неговото учение. Възможно ли е това?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна,..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20