Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 15 септември 2019 година

20
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес Ръмнику Вълча/. Та "Неделник" на Софронийй Врачански гостува в "Неделник" на Красимир Каменов благодарение на репортажа на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Следва часът на "Ние от Северозапада". Там обръщаме поглед към началото на новата учебна година. В "Неделник" потърсихме Нада Захариева, дългогодишен преподавател по английски език в Софийския университет. Родом е от Гурково, сега квартал на град Дунавци край Видин. Повод за разговора ни е стихотворение, което тя изпрати на пощата на Радио Видин. В разговора с Анжела Каменова разказва за богатството на българите, а то е културното ни наследство и жаждата за образование. Няма да минем и без "Рецептите на Дедо Скръц" Цветан Дочев. Баница с печени круши, смокини, тученица, яйца и козе сирене! Мислите, че е невъзможно? О не. Слушайте и ще разберете, че е вкусно. Дедо Скръц ни забърка и доматен сос по негова рецепта. Продължаваме с едно прекрасно интервю с невероятно талантливата видинска художничка Цецка Александрова. Говорим за изкуство, красота, желание да научиш децата на магията да рисуват, любов по родният край...и за радостта от това да правиш изкуство! Като говорим за красота, то ще разберете и кои станаха "Мис и Мистър Козлодуй-2019" от организатора на конкурса Ивайло Йосифов. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56