Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Българските училища са пазители на българщината отвъд океана

1 200 българчета в Чикаго тръгнаха на училище

Данните изнесе в "Другата истина" генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев. Според него, там се намира най-голяма българска общност зад граница. Само в района на голямо Чикаго живеят между 100 000 и 120 000 души:

"Това обуславя и големия брой български училища в Чикаго- ние имаме над 12 училища. А за целия консулски окръг, за който отговаряме, те са над 15. Аз няма да се уморя да повтарям, че учителите и директорите на тези училища са пазителите Снимкана българщината отвъд океана. Посредством своята ежедневна дейност те вкарват България в сърцата на децата, по-голямата част от които са родени в Америка...

Програмата "Печат за двуезичност" е нещо, с което много се гордеем, защото именно от Чикаго през 2017 година тръгна тази много добра инициатива, а именно - българският език да бъде признат в американската образователна система. Seal of biliteracy дава предимство на успешно положилите изпит, когато кандидатстват в университет или за работа в САЩ. Ето защо това е нещо, което дава много големи предимства на нашите ученици, защото независимо дали ще Снимкапродължат в академичната среда или ще отидат на пазара на труда, имайки този сертификат, че владеят един рядък език, какъвто е българският, те са с предимство пред своите конкуренти. В нашия окръг българският език е един от официално признатите и  много от общинските документи, уеб сайтове и т.н. са преведени и на български език. Това отново е едно предимство за нашите сънародници, които биха искали да работят за общинските власти. Именно от Чикаго тръгна тази инициатива през 2017 година и до този момент ние имаме над 100 деца, които са издържали изпита. Инициативата е съвместна с  Департамента по езиково обучение (бившето ИЧС) при СУ "Св. Климент Охридски". Ние сме много щастливи и горди, че всичко това тръгна именно от нас...

СнимкаА що се отнася до броя на българските ученици тук, аз мисля, че те са над 1 000. Защото само в едно от училищата имаме повече от 600 деца, в няколко други имаме по 200 - 300, така че, според мен те са около 1 200 ученици...

И именно тук е моментът да споделя и една новина. Тази година имаме открит нов клон към училище "Нов живот". И това ни радва, защото вече имаме 12 училища, открити само в Чикаго. Едно от другите училища- "Малко българско училище" пък, купи своя собствена сграда тази година, което също е прекрасен момент от нашия училищен живот.

СнимкаТака че, българската общност в Чикаго е много уникална, много пъстра, много животворяща. Тя е общност, с която можем да се гордеем и общност, която държи и пази България много силно в сърцата си.
.."

"Важно е децата да се чувстват свързани с България и ще стартираме програма за партньорство между училища в България и българските училища в чужбина, която трябва популяризира българското образование и да мотивира тези деца да се завърнат у нас, вече в системата на висшето образование. В тази връзка ще променим и наредбата за прием в държавните висши училища - ще признаваме оценката от зрелостен изпит в другите държави като входна оценка за българските Снимкауниверситети, плюс сертификата по български език по европейската езикова рамка“. Това каза пред БНР в навечерието на новата учебна година министърът на образованието Красимир Вълчев.

Облекчаване на визовия режим за студенти и електронна платформа за кандидатстване в българските висши училища, са част от мерките, които ще улеснят пътя на кандидат- студентите от чужбина, обеща още министърът и припомни, че образованието е основната причина за емиграцията на българите във възрастовата група 17-25 години.

Как се отразява тази емиграция на едно обикновено българско училище от Северозапада и подробности за началото на новата учебна година в две български училища в Чикаго, можете да чуете от интервютата с Бисерка Каменова- директор на СУ "Св.Св.Кирил и Методий" Видин, Мария Бъргграф- директор на Ново българско училище в Нейпървил, Хриска Перфанова- директор на училище "Нов живот" Чикаго, както и целия разговор с Иван Анчев- генерален консул на България в Чикаго- в звуковия файл.

Снимки:  "Малко българско училище", Ново българско училище в Нейпървил и училище "Нов живот" Чикаго


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00