Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До неделя приключва евтаназирането на прасетата в Новоселци

Снимка: Областна администрация Видин

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание, във връзка с констатирания случай на заболяването Африканска чума по свинете в индустриален свинекомплекс в с. Новоселци, съобщиха от Областна администрация Видин. 

"Продължава евтаназирането на свинете от фермата в Новоселци. Работи се в пълен синхрон, като на терен са три екипа от ветеринарната служба. Собственикът на свинекомплекса оказва пълно съдействие", информира директорът на ОДБХ-Видин д-р Адриян Данков. Ветеринарният специалист допълни, че предвижда депопулацията на прасетата във фермата да приключи в неделния ден, след което ще се извърши почистване и дезинфекция на обекта. Стриктно се изпълняват процедурите по евтаназия и загробване на животните в определения и съгласуван от институциите терен.

На заседанието бе представена информация относно проследяването в търговската мрежа на месо, месни и субпродукти, предоставени за разпространение от индустриалната ферма. Уточнено бе, че е приключило изземането и загробването на продуктите, с цел недопускане разпространение на заразата.

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване, с висока заболеваемост и смъртност по свинете (диви и домашни). Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с АЧС прилаган в над 23 държави, на 3 континента, е хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни свине. Заболяването Африканската чума по свинете не е опасно за хората, но нанася икономически щети.


Вижте още

Различен критерий за празниците в Борован и Роман заради COVID-19

Различен е критерият за празниците във Врачанско в разгара на втората вълна на коронавирус. Докато в община Борован отмениха всички масови събирания и се ограничиха с поднасяне на цветя пред паметника в центъра на селото и тържествена сесия. Всички изяви са на 25 октомври /неделя/. В об щина Роман с пълна сила се организира..

публикувано на 24.10.20 в 13:04

Занаятчии представят произведенията си в центъра на Видин

Започна вторият занаятчийски базар във Видин. В него участват майстори от града и региона, които представят оригинални бижута, дърворезби, бродерии, изделия от природни материали. За най-малките посетители е разкрита "Детска работилница за подготовка за Хелоуин". Тя ще бъде водена от Ана Петрова , за която приложното изкуство е хоби: "Представям..

публикувано на 24.10.20 в 12:05

Нидал Алгафари представи новата си книга в Белоградчик

Пред почитателите на художествената литература писателят и общественик Нидал Алгафари представи втория том на романа си "Рано или късно”. В началото на срещата той разказа за себе си: "Освен че се казвам Нидал Алгафари, съм роден в София, макар и в интернет пространството дълго време, даже още твърдят, че съм роден в Дамаск. Не е лошо човек да е..

публикувано на 24.10.20 в 10:35

Ученици и учители са сред заразените с коронавирус във Врачанско

Ученици от две училища във Враца - Професионалната гимназия по туризъм и Средно училище "Васил Кънчов", са сред далите положителни проби за коронавирус. По данни от Регионалната здравна инспекция сред инфектираните са трима учители - двама са от школото в криводолското село Ракево и един от детската градина от врачанското село Згориград. Без прием на..

публикувано на 24.10.20 в 10:04

Антична Бонония отваря врати за посетители

Дни на отворените врати ще се проведат на 24 и 25 октомври, събота и неделя, в античната крепост Бонония във Видин. Посетителите ще могат да се запознаят с работата на археолозите през последните 2 сезона, каза зам.-научният ръководител на проучванията Ваня Ставрева: "Предлагаме на нашите съграждани и на гостите на Видин да дойдат на..

публикувано на 24.10.20 в 09:05

42 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Нови 1 589 случая на коронавирус са регистрирани у нас за последното денонощие, направени са 9 831 PCR теста , сочат данните на Единния информационен портал. В болница се лекуват 1 886 души, 127 са в интензивни отделения. Излекуваните са 269. Починали са 13 души.  42 са новите случаи на коронавирус в българския Северозапад. От тях 23 са в област..

публикувано на 24.10.20 в 07:48
Изворски манастир

Днес е акцията за почистване на Изворския манастир

Акция за почистване на дворното пространство на Изворския манастир "Успение Богородично" е обявена за днес. В светата обител е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Необходимо е да бъде почистено пространството около манастира, обясни игуменът архимандрит Василий:  "Околодворното и дворното пространство на манастира имат..

публикувано на 24.10.20 в 07:00