Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарение за читалищната библиотека в Ново село

3
Снимка: Светла Бондова

122 детски книги и игри получи библиотеката при читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Тя е сред 14-те библиотеки в България, получили дарение от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Избрана е заради активната си работа с децата през последните две години. Очаква се дарението да бъде допълнено с още 48 нови заглавия. Дарените книги ще бъдат добра основа за стимулиране на четенето в ранна детска възраст, за провеждане на обучения на родителите за ползите от четенето и за това как да четат на децата си у дома.

Книгите са предназначени за деца от 1 до 6 годишна възраст и са издадени от 15 български издателства. Целта на ББИА е да привлече вниманието на децата от най-ранна възраст към книгите и четенето. Досега библиотеката в Ново село не е имала печатни издания, предназначени за най-малките. Такива книги, вкл. с картинки за оцветяване, детски играчки или списания за деца от 3 до 6 години, можеха да се закупят в читалището, което е единствения разпространител на преса в селото. Новото дарение ще позволи до книгите да се докоснат всички деца и родители, независимо от доходите и социалното си положение. Публикациите в книжките ще могат да се използват от педагозите и читалищните работници за обогатяване съдържанието на детските празници и разнообразяването на работата в детските заведения.

В календарния план на НЧ "Земеделец-1874", който читалищното ръководство ще одобри на днешното си заседание, са включени редица инициативи за популяризиране на това дарение и идеите на ББИА. Сред тях са подреждане на изложба в библиотеката, която ще бъде посетена колективно от децата от ОДЗ "Акад. Стефан Младенов", от ученици в начален курс на СУ "Св.св. Кирил и Методий" Ново село и от родители с малки деца, които не са обхванати от детските заведения. Презентация за новополучената литература ще бъде представена в училището и детските градини в цялата община, за да достигне и бъде използвана от учители, възпитатели и родители. Библиотекарката Елеонора Бондова има опит и в провеждането на Маратон на четенето с различни възрасти, който ще бъде използван в съвместната й работа с детските и учебни заведения за формирането на навици за работа с книгата още от най-ранна детска възраст. По време на ваканциите ще се провеждат четения в читалнята и с гостенчета на Ново село, за да достигне хубавата детска книжка до повече малки потребители. Защото книгата е тази, която може да запълни свободното време в дъждовни и зимни вечери.

Първата среща на децата с новите детски книжки е планирана за 1 ноември- Деня на народните будители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00