Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многоликият Михалаки Георгиев


След Освобождението постепенно в млада България започва икономически възход, който е съпътстван от активен политически и културен живот. Една от личностите, които имат особен принос в този подем е видният общественик, дипломат, финансист, писател и агроном Михалаки Георгиев. Известният видинлия оставя в наследство множество научни статии, доклади, а също и уникално литературно творчество. Разказите му са написани на родния му видински диалект. Той остава в българската история и като организатор на първата държавна лотария през 1892 г.

Изложба, посветена на живота и творчеството на нашия голям съгражданин е открита в Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" към Софийския университет. Изложението е съвместен проект на библиотеката и Института за литература към БАН. Изложбата е озаглавена "Многоликият Михалаки Георгиев".

Поводът за изложбата е културен и морален дълг, защото големият видинчанин днес е незаслужено забравен, разказва д-р Малина Димитрова, PR на Университетската библиотека:

"Това е втори съвместен проект между нас и института за литература към БАН. Експозицията включва архивни материали, съхранявани при тях. Втората линия на изложбата е едни висящи точки - табла, чрез които ние представяме многоликия образ на тази личност. Подготвили сме мултимедия с интересни факти от дейността и неговия живот. Повод няма, освен онзи морален дълг. Михалаки Георгиев е направил предостатъчно за България, огромно е наследството му. Полага му се достойно място в културния му пантеон, затова нашата изложба е почит към него. Опитваме се да го разгледаме през призма, която да осъществи срещата между оценката и забравата, да наклоним везните към преоценката му. Енциклопедична личност с всеобхватни интереси. Изключителна ерудиция, нравственост, Георгиев е уникално явление в нашия живот. Строител на съвременна България. Самият архив съдържа над 190 единици, всякакви материали, свръзани с биографията. Това е едно от съкровищата на Института". 

Уникалният Михалаки Георгиев е най-изявеният представител на течението постфолклоризъм. Терминът обозначава интерес към просторечието; индивидуалния изказ с неговите особености. Неговите широки интереси включват и геодезията. На негово име е издадено свидетелство за честност и благонадеждност за търсене на руди от Софийското градско общинско управление с дата 20 август 1899 г. 

"Михалаки Георгиев е в основата на модерното земеделие, той изследва билките в България. Издава академичен труд, в който описва лечебните им свойства. Освен това, е автор на първия учебник по ботаника. Съорганизатор е на Пловдивското изложение - първообраз на днешния тамошен панаир. Събира етнографски материали, гатанки, създава основите на съвременната ни статистика. Основател е на много от земеделските училища в България. Бил е и редактор, и издател. Той е автор и на известен разказ, по който е направена опера. Организира и първата лотария".

След 1907 г. общественика се оттегля от политиката и се отдава на селскостопанската си дейност. Умира на 14 февруари 1916 г.

Писателят Михалаки Георгиев завършил земеделско индустриално образование в Чехия и е един от малкото “изучени” агрономи в България. Съвременниците му го описват като нисък, закръглен, с буйни мустаци, “възсукани накрая”, с щръкнал алаброс и тънък, но мек глас. Бил сладкодумен и в компания бързо вземал акъла на всички, защото умеел да прави фокуси. Освен това свирел на флейта и на пиано, гледал на ръка, бил вещ по графология и астрономия, знаел няколко езика. 

Широко скроен, много отговорен, много честен, Михалаки Георгиев бил предпочитан и избиран за важни постове - управител на Видинската митница, ревизор на митниците в България, служител в Министерството на обществените сгради, земеделието и търговията и в Министерството на финансите, дипломатически представител във Виена и Белград... Той написва и издава първия учебник по ботаника за средните училища у нас. През 1892 г. е организатор и директор на първото българско земеделско и промишлено изложение в Пловдив, инициатор и организатор на първата българска държавна лотария - неговият подпис стои върху всичките 300 000 билета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28