Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Снимка: https://zekotorbov.wordpress.com


Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде. 

Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила” окончателните истини в областта на философията на правото. Многовековната традиция на естествено правната теория в нейните различни форми е сякаш отживяла времето си и забравена. 

Академичната школовка на българските учени-юристи отразява равнището на научните постижения по това време. В сферата на правната философия и теория духът на надмощие на правния позитивизъм, който господства в Европа, се пренася и в България. И като всяко правило, и това има своето голямо изключение: това професор Цеко Торбов, най-значимият в България последовател на Кант в областта на философията на правото, оставил огромно научно дело, остоявано във времена, в които не е било позволено. За него доц. д-р Росен Ташев пише, че "никой друг учен в досегашната история на българската философия на правото не е заявявал толкова ясно, категорично и не е отстоявал толкова последователно своите творчески позициии".

"Видният учен е роден в Оряхово на 2 април (стар стил) 1899 година в семейството на търговец. Учи в родния си град, а през 1917 година завършва мъжката гимназия в Плевен. През 1919 година става студент по право в Софийския университет. На следващата си година продължава обучението си в Берлин. През 1922 година се прехвърля в Гьотинген, където защитава докторска дисертация на тема Социалното законодателство в България. Когато се връща в Оряхово, работи в кантора. В същото време се занимава и с преводи - на Достоевски, Юго и Волтер. През 1925 година се завръща в Гьотинген, където става помощник на известен философ и изтъкнат последовател на Кант. Получава и докторска степен по философия. Завръща се още веднъж в България, за да се установи в София. Преподава философия в немското училище и немски език в италианското училище. Специализира в Рим и Париж. От 1939 до 1947 година преподава международно право във Военната академия. Води лекции по право и в икономическото лице. Става доцент по обща теория и философия на правото в СУ. От 1946 година е професор, а през следващата година става декан на юридическия факултет", разказва за живота на видния учен Деница Петрова, уредник в Историческия музей в Оряхово.

Цеко Торбов получава първо юридическото, а след това и философското си образование. Той не е юрист, който философства интуитивно. Той е философ, който познава в детайли развитието и постиженията на световната философия и по-специално на правната философия, който обаче не се задоволява с общите философски съждения, а търси юридическите решения от позициите на професионалиста-юрист. Цeкo Торбов приема станалото класическо разделение между естествено право и правен позитивизъм, но го интерпретира по един своеобразен начин: според него естественото право е рационално познание, защото търси да изрази един закон - правния закон, а позитивизма е емпирическо познание, защото изучава фактическата сила на една действаща социална система. 

"До пенсионирането си през 1963 година преподава немски език. Основава философски клуб в София. Член е на социологическото дружество и международното обединение по правна и социална философия. През 1962 година се жени за своята бивша ученичка Валентина Топузова. Заедно двамата се занимават с преводи от немската класическа философия, като Торбов го прави с трудовете на Имануел Кант. През 1970 година получава Хердерова награда за цялостно творчество - за превода на "Критика на чистия разум". През 1973 година става почетен член на философското общество "Имануел Кант". Година по-късно получава златен докторат от право от Гьотингенския университет. Получава и орден "Кирил и Методий" I степен. Той е заслужил деятел на културата и народен деятел на изкуството и културата. Напуска този свят през 1987 година. Дух, изцяло обърнат към духовната красота, това пише негов колега за живота му".

Когато на четирийсет и осем години, едва в началото на обещаващата да бъде бляскава научна кариера, Торбов доброволно изоставя идеологизиращата се Катедра по теория на правото, той всъщност отказва да бъде част от институциите на новата власт.

И днес липсва публичността, която дължим на учения. В разбиранията си за справедливостта, за политическия идеал и неговото осъществяване в публичното пространство Торбов е реалист. Той съзнателно се противопоставя на догматизма и марксисткия детерминизъм. Правовата държава не трябва да се разбира като организъм на принуда, имаща за цел самото право, а като гарант, действащ в границите на правото, осигуряващ справедливостта и етиката, имащи своя източник в метафизичния разум.

Демокрацията за Торбов не е народовластие, при все че той подробно описва всички исторически познати форми на участие на народа във властта. Демокрацията в този неин смисъл, който допуска господство на малообразованото мнозинство над издигнатото малцинство, всъщност демагогски унищожава самата идея за широка основа на общественото управление. В произведенията на Торбов имплицитно се съдържа и особено актуалният днес проблем за политическия елит. Провеждането и отстояването в политиката на принципите на разума не бива да бъде поверено в ръцете на случайни хора. Те трябва да носят отговорност пред обществения дълг, пред авторитета на суверенния разум, изяснен и обоснован от една просветена философия на нравствеността.

В изграждането на конструкцията на своята теория Цеко Торбов следва системата на Кант като внася в нея свои оригинални приноси. Той обаче критикува логицизма на Кант, както и това че не е определен съдържателно правният принцип, на който правото трябва да отговаря. За него само отговорът на този въпрос може да обясни задължителната сила на правото. 

В музея няма постоянна експозиция, свързана с личността на Торбов, но периодично името му се споменава с уважение в статии и предавания, каза още Деница Петрова от историческия музей в Оряхово.


Вижте още

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката: "Ако е по-добре и по-хубаво.....

публикувано на 27.07.21 в 16:06
летен планински лагер в Очин дол, Врачански Балкан

Летен планински лагер в Очин дол

Летният л агер "Духът на Балкана"  се провежда  във Врачанския Балкан.  В Младежкия еко лагер, в село Очин дол,  летуват  16  деца и 10 възрастни.  Лагерниците вече направиха своя първи преход в планината, каза Елена Татарова, директор на фондация "Пламнина":  "Ние пристигнахме в събота, имахме игри за запознанство и създаване на начин..

публикувано на 27.07.21 в 15:50