Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателството да си Готвач

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Милиони професионалисти в цял свят празнуват на 20-ти октомври Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач. 


Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на  Worldchefs  Д-р Бил Галахър. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването на Световната асоциация на Готвачите (The World Association of Chefs' Societies, по-късно преименувана в Worldchefs) в Париж, Франция през 1928 г. а на това първо събиране, легендарният Огюст Ескофиер е бил избран за първи почетен президент на Worldchefs от присъстващите 65 делегати от 17 държави. В наши дни световната асоциация включва над 100 асоциации на готвачи от цял свят. 


Предизвикателство ли е  да си готвач? Емил Георгиев е собственик на ресторант във Видин, с опит в кулинарията от цял свят:


"Работил съм в различни държави, различни кухни, различни националности. Любовта към кулинарията ме накара да започна с професията. Работил съм в Чехия, Германия, Америка, Кипър, Италия и др. Така трупаш опит, виждаш нови продукти, подправки, нови методи. Колкото е трудно, толкова е и предизвикателно. Забравяш за лично време, работиш всеки ден по 12, 14, 16 ч. Като обичаш професията, не ти тежи. Дори като свършим работа, пак с това се занимаваме, четем нови тенденции. Наскоро гледах колега - преподава курсове за любители."


Изготвянето на едно меню за ресторант е сложно и трудно, споделя Емил Георгиев:


"Какво ще се предлага, каква е кухнята, какви продукти може да намериш в дадената област- не е лесно. На всички състезания, които сме ходили, има  между 5-10 % жени, останалото са мъже. Което ме навежда на мисълта, че мъжете са по-добри готвачи или обичат повече професията. Жени се срещат в "карвинг-а", което са разни изображения от плодове. Всеки може да си мисли, че един готвач има изобилие от най-вкусни храни, но не е така. Повечето случаи се храним на крак, седнали в някой ъгъл, нещо сглобено за 2 секунди, просто да е храна, за да можем след това продължим работа. Едно от основните неща с, които се храним е сандвича- той е най-лесен. Професията изисква търпение, нерви и време. Меню със здравословна храна е трудно да се поддържа."


Повечето видинчани обичат да готвят, стига това да не е по задължение, показва анкета:


"Обичам да готвя, доставя ми удоволствие. Предпочитам да готвя нещо по-сериозно, това ми е задължение. Смятам, че готвачите са много ценни. Мисля, че мъжете професионалисти са по-добри, но в ежедневието жените са по-добри... Готвя и като хоби, и като задължение... Не обичам да готвя, съпруга готви по-хубаво, оставям го да цапа и после мия...Обичам да готвя мъжки работи, салата за ракията, пържени яйца..."


Със сигурност всеки обича до похапва вкусно приготвена храна. Професията, обаче е трудоемка и неблагодарна и изисква отдаденост, споделят от бранша. Иначе кулинарията се е развила много през последните 100 години и една от основните причини е новите и иновативни техники на приготвяне на храната, както и по-добрите методи на съхранение и пренасяне на хранителни продукти от всички точки на планетата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00