Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кооперация "Единство" в Комощица- с грижа за хората

Снимка: Радио ВИДИН


Имат ли място кооперациите у нас или това е отживелица и лош спомен от миналото? Как една кооперация успява от 27 години да приобщи хората и да се грижи не само за собствения си интерес, а за доброто стопанисване на земята, която им се отплаща добре? 

"Единство" - така се нарича земеделската кооперация в монтанското село Комощица. Вероятно в името се съдържа и смисъла на съществуването й. Защото хората там са единни- и тези, които я управляват и тези, които членуват в кооперацията- всички те са дълбоко свързани със земята си. Земята, към която през годините имаше апетити от кого ли не, но хората в Комощица не се поддадоха и останаха в кооперацията. 

От няколко години неин председател е Даниел Димитров. Иначе кооперацията съществува от 1992 година, без прекъсване:
 
"Само в началото е имало малка част от хората, които още по времето на ТКЗС-то са били наследници на хора с повече земя, опитаха се да се пробват като частни земеделци, но видяха, че кооперацията се развива добре, хвали се с добри добиви, земята се гледа както трябва, а техните площи вече бяха заприличали на джунгла и лека-полека, се отказаха и си вкараха и те земята в кооперацията."



Добра рента- 70 лева на декар, част от дяловия капитал като дивиденти в края на всяка година, 50 лева за член-кооператорите в пенсионна възраст за Коледа, еднократна помощ за нуждаещи се от лечение хора... Все плюсове, които дава членството в кооперация "Единство". Тя е една от малкото, запазили се през годините, за разлика от десетките разрушени. Според  Даниел Димитров, всичко е въпрос на добро управление: 

"На територията на Монтана не сме повече от пет кооперации, от които ние се развиваме най-добре...В другите села най-вероятно кооперациите не са добре управлявани от достатъчно квалифициран екип, който да си организира така нещата, че да я запази за дълги години, да я накара да се развива добре като структура... Наистина, трудна е за управление, защото върховен ръководен орган е Общото събрание, от него се вземат решенията, Общото събрание делегира права на Управителния съвет... Няма еднолично разпореждане със собствеността, там, където са се опитали да направят така, те са разрушили кооперациите- има не малко примери..."

Работа за благото на хората- това е мотото на ръководството на земеделска кооперация "Единство". От няколко години се занимават и със животновъдство, стопанисват, и то добре, земята на селото, въпреки че през годините размерът на обработваните площи да е намалял. Причините, според председателя Даниел Димитров, са различни:

"В началото земята ни беше около 31 хиляди декара- преди десетина години, но в последните години пазара на земеделска земя е много жесток, цените много се покачиха, дали заради субсидиите, или амбициите на много хора станаха големи и арендатори, които не си знаят парите, страшно много покачиха цената на декар. В момента 10-15-20 декара могат да се закупят за 1200, дори за 1500 лева на декар." 

Сега в кооперацията се гледат 28 хиляди декара, които се засяват с пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица, люцерна за животните- близо 700 глави - овце и крави. Животните са под селекция, кооперацията членува в Развъдната асоциация, която поддържа генофонда на стадата. Получават допълнителни субсидии за млечните крави и за овцете, които според Даниел Димитров са крайно недостатъчни. 

Въпреки трудностите, кооперацията не само че оцелява през годините, но и постига успехи. С европейско финансиране са успели да подменят и машинния парк, най-старите машини, които използват, са 5-6- годишни. И хората, които ги обслужват, са обучени да посрещат предизвикателствата на новите технологии. 

Около 800 души живеят в селото, а 85 от тях са заети в кооперацията. В кампаниите се наема и допълнителна работна ръка. Даниел Димитров е убеден, че благодарение на кооперацията, селото е живо. Не са за подценяване и добрите заплати, които задържат младите. Подсигуряват и стипендии за тези, които искат да се изучат, след което да се върнат- така, както той навремето- бил е стипендиант на кооперацията, завършил е Русенския университет, след което се е върнал, за да работи. Работи усилено, без почивен ден, и без възможност за почивки на екзотични места, това обаче не му тежи, защото за него има много по-важни неща: 

"Моята кола е на почти 20 години, не съм обиколил екзотичните страни като повечето арендатори... Мисля, че по-важно е да се знае, че ние сме тук и не мислим никому лошото, напротив- мислим за повече хора, не само за себе си. Ние работим за благото на цялото село и на всички член-кооператори, не само за наша облага. Това, мисля, е достойно за уважение!" 
........
С промени в Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти се регламентира броят на прасетата, които могат да се отглеждат в личните стопанства, и изискванията към фермите. Мерките са свързани със спазване на една култура на отглеждане и лична хигиена, а в личните стопанства, където се отглеждат прасета, хората трябва да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане, трябва да има и постоянен приток на вода. Стопаните, отглеждащи животни за лични нужди, трябва да намалят стадата си до максимум 2 говеда, до 10 овце и/или кози. Редуцира се и броя на свинете, отглеждани за лични нужди - от пет на три свине за угояване.  Допустимо е да се отглеждат в лично стопанство до два броя еднокопитни, десет възрастни зайци; петдесет възрастни птици; сто бройлера или подрастващи птици, ;  пет пчелни семейства. Всички животновъдни обекти трябва да отговарят на изискването да имат обособено място за съхранение и обеззаразяване на тор. Тези изисквания залягат в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Предложени са допълнителни изисквания още и за животновъдни обекти за птици, свине и люпилни за птици. Въвежда се специално понятие при свиневъдните обекти - "фамилна ферма", която е животновъден обект с въведени мерки за биосигурност за отглеждане до 15 броя възрастни свине и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо. Предлагат се и нови изисквания за пасищата за отглеждане на едри и/или дребни преживни животни. 
Проектът на наредбата е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството на земеделието, срокът е до 15.11.2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55