Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите математици победители в състезанието "Аз познавам Видин"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Дни преди Духовния празник на Видин- Димитровден, във Видин се проведе традиционното ученическо състезание "Аз познавам Видин". Отбори от шест видински училища показаха познанията си за историята на града. Всеки отбор трябваше да представи пред публиката известни благодетели от миналото, свързани с Видин. Тричленно жури избра за победител отборът на видинската математическа гимназия. 


Около 2 седмици е протекла подготовката за състезанието, налагало се е учениците от отбора-победител да остават всеки ден след редовните часове в училище, каза за Радио ВИДИН Траяна Каменова от 7 клас на математическата гимназия:


"Готвихме се за състезанието под ръководството на нашите учители г-жа Вълчева и г-н Казашки. Те много ни помогнаха в подготовката, за мен беше радост да участвам в състезанието. Избрахме тези благодетели, защото са представители на 3 различни религии. Искахме да покажем, че Видин е много по-различен. Моят любим благодетел е Екзарх Антим Първи, тъй като уча в училището, което носи неговото име."


Състезанието за благодетелите на Видин е прекрасно. Всички деца и колеги се бяха подготвили и се представиха достойно, коментира Светлина Вълчева учител по история и цивилизация от математическата гимназия:


"Благодетелите на Видин са много и това, което ние показахме, е свързано с това, че Видин е градът на трите религии. Един малък Йерусалим, който ни показва, че можем да живеем толерантни и да живеем спокойно. Това са деца от 7 клас с интерес към родната история. Те се занимават в клуб по интереси с история и цивилизация и сами предложиха тези личности. С тези прекрасни деца няма как нещо да е трудно. Да носиш ключа на старопрестолен Видин е гордост."


Всички отбори се представиха отлично, победителят беше избран доста трудно, каза за Радио ВИДИН Калин Виденов от Регионален исторически музей- Видин, член на журито:


"Поздравявам учениците и техните преподаватели за блестящото представяне. За нас беше изключително трудно. Следяхме за съдържателната част, за подготовката и др. "


Цветан Асенов-изп. длъжността кмет, връчи на отбора победител наградата "Ключът на Видин". В състезанието участваха още отборите на Основно училище "Любен Каравелов", Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", Средно училище "Цар Симеон Велики", Средно училище "Петко Рачов Славейков" и Основно училище "Иван Вазов".

Галерия

Вижте още

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43

В "Музикална зона" на 21 януари 2021 слушаме Пласидо Доминго и Хуан Диего Флорес

Днес световноизвестният испански оперен певец Пласидо Доминго става на 80 г. Преди по-малко от година преболедува Ковид-19 и днес в перфектна форма след възвръщането на гласа си, графикът му отново е изключително натоварен. Имаме удоволствието да го чуем в малко по-различни от операта изяви - с кубински и мексикански песни. Преди седмица по..

публикувано на 21.01.21 в 09:00

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30