Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От ЦЕРН до класната стая

3
Снимка: личен архив


В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН говорим за ЦЕРН (Европейски център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици), който се намира в Женева, Швейцария. И ако мислите, че това е център, който е секретен и до него обикновените хора нямат достъп,  лъжете се. Оказва се, че много преподаватели и ученици от цял свят, вече от години посещават ЦЕРН по специални образователни програми.

По една от програмите- Националната учителска програма, на обучение в ЦЕРН бе и Димитринка Георгиева. Тя преподава информационни технолгии в ПЕГ "Йоан Екзарх" Враца. За нея престоят в ЦЕРН надминава всичките й очаквания. 

Обучителната програма  е организирана от МОН и образователния офис на ЦЕРН.

"Целта на програмата е максимален брой учители да минат през тази програма. Обучението е доста натоварено. Води се от известни учени. Четяха ни лекции на разбираем език и ни показваха с какво основно се занимават в ЦЕРН. Посетихме контролния център на международната космическа станция. ..За нас беше най-интересен дейта център за информатиците. Там се съхраняват огромни количества информация."

Освен с откритията в областта на физиката, ЦЕРН се прославя с това, че зад стените му е предложен хипертекстовият проект Световната мрежа. На 30 април 1993 г., ЦЕРН обявява, че Световната мрежа ще бъде свободна за всички ползватели. Още до създаването на Световната мрежа в началото на 1980-те години ЦЕРН става пионер в използването на интернет технологията в Европа. В края на 1990-те години ЦЕРН става център за развитие на новата компютърна мрежова технология Grid. ЦЕРН се присъединява към разработките на мрежата GRID, решавайки, че подобна система ще помогне да се съхрани и оперативно да се обработва огромен поток данни.

"В момента се търси какво запълва 96% от пространството около нас. Това, което учените изследват, е само 4-5 %. Очакванията ни бяха надхвърлени многократно. Мащабите на това, което виждаш, надхвърлят нормалните представи... Различни мащаби на инженерната мисъл. Това е много, много повече от това, което очаква човек…"

Фабрика за антиматерия и едва 4% са познанията на учените за обкръжаващия ни свят. Останалите 96% са неизследвани и непознати за науката. В момента учените работят върху хипотезата за възникването на света след Големия взрив  - добавя Димитринка Георгиева:

"Основната цел на експериментите е да се доказват хипотези. Доказана е част от станд теория за възникване на Вселената. В същото време се създават нови технологии, които се използват успешно в медицината. …Една от идеите на тази програма е да предадем знанията на децата, да им повишим интереса към природоматематическите и инженерните дисциплини…В ЦЕРН всичко е достъпно. Голяма част от нещата могат да се гледат онлайн. Това ни променя като учители…"

Повечето неща, които се случват в ЦЕРН, са достъпни и могат да се гледат онлайн, учените с респект и уважение  общуват с учителите и им предават знания, които те от своя страна да предадат на своите ученици.


Галерия

Вижте още

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

обновено на 30.11.23 в 10:57

В "Музикална зона" на 30 ноември 2023 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката..

публикувано на 30.11.23 в 09:00

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Марияна и Генчо  нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35