Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От ЦЕРН до класната стая

3
Снимка: личен архив


В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН говорим за ЦЕРН (Европейски център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици), който се намира в Женева, Швейцария. И ако мислите, че това е център, който е секретен и до него обикновените хора нямат достъп,  лъжете се. Оказва се, че много преподаватели и ученици от цял свят, вече от години посещават ЦЕРН по специални образователни програми.

По една от програмите- Националната учителска програма, на обучение в ЦЕРН бе и Димитринка Георгиева. Тя преподава информационни технолгии в ПЕГ "Йоан Екзарх" Враца. За нея престоят в ЦЕРН надминава всичките й очаквания. 

Обучителната програма  е организирана от МОН и образователния офис на ЦЕРН.

"Целта на програмата е максимален брой учители да минат през тази програма. Обучението е доста натоварено. Води се от известни учени. Четяха ни лекции на разбираем език и ни показваха с какво основно се занимават в ЦЕРН. Посетихме контролния център на международната космическа станция. ..За нас беше най-интересен дейта център за информатиците. Там се съхраняват огромни количества информация."

Освен с откритията в областта на физиката, ЦЕРН се прославя с това, че зад стените му е предложен хипертекстовият проект Световната мрежа. На 30 април 1993 г., ЦЕРН обявява, че Световната мрежа ще бъде свободна за всички ползватели. Още до създаването на Световната мрежа в началото на 1980-те години ЦЕРН става пионер в използването на интернет технологията в Европа. В края на 1990-те години ЦЕРН става център за развитие на новата компютърна мрежова технология Grid. ЦЕРН се присъединява към разработките на мрежата GRID, решавайки, че подобна система ще помогне да се съхрани и оперативно да се обработва огромен поток данни.

"В момента се търси какво запълва 96% от пространството около нас. Това, което учените изследват, е само 4-5 %. Очакванията ни бяха надхвърлени многократно. Мащабите на това, което виждаш, надхвърлят нормалните представи... Различни мащаби на инженерната мисъл. Това е много, много повече от това, което очаква човек…"

Фабрика за антиматерия и едва 4% са познанията на учените за обкръжаващия ни свят. Останалите 96% са неизследвани и непознати за науката. В момента учените работят върху хипотезата за възникването на света след Големия взрив  - добавя Димитринка Георгиева:

"Основната цел на експериментите е да се доказват хипотези. Доказана е част от станд теория за възникване на Вселената. В същото време се създават нови технологии, които се използват успешно в медицината. …Една от идеите на тази програма е да предадем знанията на децата, да им повишим интереса към природоматематическите и инженерните дисциплини…В ЦЕРН всичко е достъпно. Голяма част от нещата могат да се гледат онлайн. Това ни променя като учители…"

Повечето неща, които се случват в ЦЕРН, са достъпни и могат да се гледат онлайн, учените с респект и уважение  общуват с учителите и им предават знания, които те от своя страна да предадат на своите ученици.


Галерия

Вижте още

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50

Силаги Тодоров - талисманът на самодейния състав в село Кутово

Самодеец от видинското село Кутово изработи знаме за самодейния състав към местното читалище. Освен това той всяка година прави календари за всички от читалището. Това е Силаги Тодоров, когото от читалището определят като техен талисман. Идеята за знамето му хрумнала от телевизията. Гледал стари излизания на самодейните състави и му направило..

публикувано на 12.04.21 в 15:30

"Неделник" от 11 април 2021 година

7 години навърши "Неделник" на 6 април. Седем години с вас, уважаеми слушатели на Радио Видин. В този брой ще празнуваме.  Аз, бях и ще бъда с вас, уважаеми слушатели. Стотици интервюта и стотици съдби и стотици настроения се случиха в това предаване. Тези стотици бяха и ще бъдат и ще продължат да бъдат част от мен. Радвам се, че сме..

публикувано на 11.04.21 в 12:25

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50