Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От ЦЕРН до класната стая

3
Снимка: личен архив


В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН говорим за ЦЕРН (Европейски център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици), който се намира в Женева, Швейцария. И ако мислите, че това е център, който е секретен и до него обикновените хора нямат достъп,  лъжете се. Оказва се, че много преподаватели и ученици от цял свят, вече от години посещават ЦЕРН по специални образователни програми.

По една от програмите- Националната учителска програма, на обучение в ЦЕРН бе и Димитринка Георгиева. Тя преподава информационни технолгии в ПЕГ "Йоан Екзарх" Враца. За нея престоят в ЦЕРН надминава всичките й очаквания. 

Обучителната програма  е организирана от МОН и образователния офис на ЦЕРН.

"Целта на програмата е максимален брой учители да минат през тази програма. Обучението е доста натоварено. Води се от известни учени. Четяха ни лекции на разбираем език и ни показваха с какво основно се занимават в ЦЕРН. Посетихме контролния център на международната космическа станция. ..За нас беше най-интересен дейта център за информатиците. Там се съхраняват огромни количества информация."

Освен с откритията в областта на физиката, ЦЕРН се прославя с това, че зад стените му е предложен хипертекстовият проект Световната мрежа. На 30 април 1993 г., ЦЕРН обявява, че Световната мрежа ще бъде свободна за всички ползватели. Още до създаването на Световната мрежа в началото на 1980-те години ЦЕРН става пионер в използването на интернет технологията в Европа. В края на 1990-те години ЦЕРН става център за развитие на новата компютърна мрежова технология Grid. ЦЕРН се присъединява към разработките на мрежата GRID, решавайки, че подобна система ще помогне да се съхрани и оперативно да се обработва огромен поток данни.

"В момента се търси какво запълва 96% от пространството около нас. Това, което учените изследват, е само 4-5 %. Очакванията ни бяха надхвърлени многократно. Мащабите на това, което виждаш, надхвърлят нормалните представи... Различни мащаби на инженерната мисъл. Това е много, много повече от това, което очаква човек…"

Фабрика за антиматерия и едва 4% са познанията на учените за обкръжаващия ни свят. Останалите 96% са неизследвани и непознати за науката. В момента учените работят върху хипотезата за възникването на света след Големия взрив  - добавя Димитринка Георгиева:

"Основната цел на експериментите е да се доказват хипотези. Доказана е част от станд теория за възникване на Вселената. В същото време се създават нови технологии, които се използват успешно в медицината. …Една от идеите на тази програма е да предадем знанията на децата, да им повишим интереса към природоматематическите и инженерните дисциплини…В ЦЕРН всичко е достъпно. Голяма част от нещата могат да се гледат онлайн. Това ни променя като учители…"

Повечето неща, които се случват в ЦЕРН, са достъпни и могат да се гледат онлайн, учените с респект и уважение  общуват с учителите и им предават знания, които те от своя страна да предадат на своите ученици.


Галерия

Вижте още

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50