Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно" в Деня на народните будители

4
Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Книга за дарителството представиха в Бяла Слатина в навечерието на Деня на народните будители. Неин автор е историкът Светлина Берова, председател на читалищното Бяла Слатина. Представянето беше на концерт-спектакъл, който организираха за празника читалище "Развитие 1892" и сдружение "Първи юни":


"Книгата я издадохме през юни, но сега дойде моментът за едно по-мащабно събитие, на което да я представим пред местната общественост. Не случайно избрахме това да е в Деня на народните будители, за да можем да покажем имената на онези, които са помагали за създаването на читалища, училища, църкви в белослатинския край"- каза Наталия Костадинова, председател на сдружение "Първи юни".

Дарителството и доброволчеството е мисия и на сдружение "Първи юни". Организацията работи в подкрепа на деца и хора чрез предоставяне на социални услуги, както и за развитие на гражданското образование. По инициатива на сдружението е създаден Обществен дарителски фонд, който помага на местни общности. По Програмата за малки проекти в белослатинското село Търнак е изградена сцена. Гражданската група, чиято е идеята, нарекла проекта си "Сцената-дом за поколенията".


Отново по Програмата за малки проекти на сдружение "Първи юни" в началното училище "Цани Гинчев" е изградената първата в Бяла Слатина площадка на открито, на която децата учат правилата за безопасност на движение. Създадена е с помощта на десетки родители-доброволци и екипа на училището.


В Деня на народните будители в Дневния център за лица с увреждания "Зорница" във Враца отпразнуваха 19 години от създаването на социалното заведение.


"19 години празнуваме днес. За щастие на един такъв хубав празник, какъвто е Денят на будителите, е основан и Дневният център. Сега празнуваме като всяка година с голяма радост. Шегувахме се, че миналата година на 18 години направихме пълнолетие, а сега вече сме в абитуриентската възраст. Радваме се, че центърът за всичките тези години се е развивал и продължава да се развива и наистина се превърна в един модерен център за деца и младежи с увреждания"- каза директорът на дневния център Христина Младенова.


В "Заедно" Валентина Вълчева ни разказва една необичайна любовна история- за любовта й към Видин. Валентина е библиотекар във видинската регионална библиотека. Разказа си тя публикува в социалната мрежа в деня за размисъл преди вота миналата неделя, когато беше и духовният празник на Видин Димитровден.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28