Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна коалиция, която подкрепи за кмет д-р Цветан Ценков. 


"Видин е един от градовете, където ГЕРБ не показа задоволително представяне. Вижда се, че в тази община не е особено добро представянето и на БСП, която е формация традиционно силна и добре представена в Северозапада. ГЕРБ ще трябва да си направи сериозни изводи, защото има няколко места в страната, където не успяват точно срещу кандидати, които имат по-скоро дясна политическа биография. 

Изборджийството става все повече занаят. Структурите вече не се състезават много-много по идеи, вдъхновение и пр. Много силно вече е и мажоритарното гласуване- има търсене за личности. Важно в тези избори в страната беше дали партиите успяваха да издигнат свежи хора. Хора, които изглеждат усмихнато, свежо, с повече харизма, с по-добър имидж- Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Пенчо Милков в Русе, Борис Бонев в София. Има очевидно търсене на "проветряване" в политика и Борисов мисля, че го осъзнава. Големият извод е, че има очакване за ново, дори за нов тип правене на политика. Нова беше и кампанията- по-усмихната. Премина времето на лошо гледащите от плакатите кандидати, търси се по-позитивното- негативните кампании губят. Другото ново е, че хората започнаха да търсят нов тип, по-скоро граждански, а не толкова партийни кандидати", обясни политологът от Галъп Интернешънъл Първан Симеонов.


"Резултатите във Видин показват едно отчетливо желание за промяна на развитието на общината. Забелязва се доста характерна тенденция за местните избори, а именно- мажоритарността на вота. Д-р Ценков стана кмет точно, защото е личността на д-р Ценков, който има своето влияние, присъствие, уважение сред гражданите на Видин за разлика от електоралната подкрепа, с която се ползват партиите, които са го издигнали за кмет. Изборите във Видин показаха, че избори печели не този, който вика най-силно, който кряска най-мощно, а този, който създава и чертае перспективи. Д-р Ценков проведе позитивна кампания- не отричаше направеното от неговия съименник Огнян Ценков, не отричаше ролята на ГЕРБ. Във Видин бяха избори, в които единият кандидат казва: "Ние сме ГЕРБ и идваме и правим това, което правим и досега", а другият кандидат казва: "Хубаво, прекрасно- това нека го има, но дайте и да надградим, да направим и други неща за Видин". Хората гласуват според надеждата, която им даваш. Когато им нарисуваш хоризонт, когато им кажеш, че ще живеят по друг, по-добър начин, тогава печелиш доверието на хората. 

По принцип е по-добре, когато се води позитивна кампания- не само като брошка, която си закачил на ревера. Когато излизаш и казваш: "Гласувайте за мен, защото съм по-малкото зло, а другите са мръсници", не печелиш доверие. Политиците у нас имат съществен дефицит- не си признават грешките и са склонни да затъват в дребни крамоли и игри на его, които не касаят избирателя. На хората им е важно кой ще докара работни места, кой ще оправи пътищата, осветлението, кой ще създаде перспектива за развитие, кой ще начертае хоризонт. Тогава се печелят избори, т.е. когато водиш кампания метафорично казано "с усмивка", резултатът е налице, когато я водиш с високомерие и назидателен тон, резултатът също е налице...", е прочитът на Петър Кичашки от Института за модерна политика.Още по темата и как анализаторите тълкуват политическите изказвания след изборите- в прикачения звуков файл.

Вижте още

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00