Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Снимка: Радио Видин

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните сценични институти за билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти. Безплатен спорт и билети за театър са част от идеите, залегнали в стратегията от следващата година. В същото време, в демографски план застаряването на населението се очертава като дълготраен и необратим социален процес за всички европейски страни, включително и за България. Според прогнозите на ЕВРОСТАТ, делът на населението в Република България на възраст над 65 години се увеличава от 17,4% през 2010 г. и ще достигне до 32,7% през 2060 г. Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Най-значимата демографска тенденция в развитието на населението е процесът на застаряване. По темата разговаряхме със Заместник- министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова:

"На 15 март, тази година Министерски съвет прие Националната стратегия за активен живот на възрастните хора, като всъщност стратегическата цел на документа е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора, чрез осигуряването на пълноценното им участие в икономическия и социалния живот на обществото. Стратегията е разработена от междуведомствена работна група, в която са включени експерти от всички заинтересовани страни, със заповед на министъра на труда и социалната политика ... Във Видин на 50 и над 50 години процентите са доста притеснителни, като те са 50,70%. Индексът, който е включен в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора представлява един инструмент, който ще дава възможност да се прави мониторинг на политиките, които са заложени в стратегията."- коментира Султанка Петрова и допълни, че мерките в Националната стратегия ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства.

В студиото на радио Видин гостува Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите "2004- Видин". Тя коментира някои моменти, които правят впечатление при първия прочит на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора:

"Стратегията беше подложена на обществено обсъждане още през пролетта, но мина много мимоходом и не достигна до пенсионерите, не достигна и до служителите в общините и областите и информацията, която получихме беше съвсем случайно. нямат връзка управляващите с хората, които работят по определени проблеми. Стратегията е един опит да бъде пренебрегнат Закона за възрастните хора, защото в закона се регламентират нещата точно и се изразяват нещата точно. В стратегията намирам едни пожелателни условия, които не съм сигурна, че всички общински и областни управления и хората занимаващи се със социалните въпроси са се запознали и са разработили съответните мерки. Няма един конкретен отговорник за изпълнението на стратегията, а са написани 26- 27 институции и министерство, които ще работят по нея." - коментира Малинка Башлийска.

В Северозападна България има общини, в които успешно си съдействат пенсионерските организации и местната власт. Една от тях е община Белоградчик.

"Оказа се, че нашият клуб на пенсионера и клубът на инвалида са едни от най- активните в Северозападна България. Те развиват много сериозна дейност, става въпрос за непрофесионални изяви. Тези хора постоянно са на екскурзии и не спират да се движат. В началото на 2020 година предстои да преместим и двата клуба в една прекрасна сграда, където беше дома за деца без родители." - каза Борис Николов, кмет на Община Белоградчик.

В Община Ружинци продължават работата си и през новия кметски мандат с цел подобряване на живата на хората от третата възраст в региона. Това обясни Александър Александров, кмет на населеното място и допълни:

"Приоритетите са ни насочени и в тази сфера, а именно да подпомагаме живота на хората в третата възраст. Започнахме много сериозна работа още в предния мандат като създадохме три пенсионерски клуба в три различни населени места на общината, в които членуват хората от пет села и така създаваме единен организационен живот за тях."

Разговаряхме и с д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула, който обясни, че в стратегията за развитие на общината е заложено изграждането на два нови Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора.

Редица фактори ще определят и занапред начина на живот на възрастните хора в България. Безспорно, обаче грижата за тази част от обществото трябва да бъде една от основните задачи и приоритет на всяко правителство, независимо от цвета на предизборната бюлетина и годината, в която то идва на власт.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00