Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аквапланинг-шофьори внимавайте!

3
Снимка: Радио ВИДИНВ това време от годината е обичайно пътищата да са мокри, а това носи рискове за автомобила. Едно много опасно явление е характерно за мократа пътна настилка- това е аквапланинга. 


При попадане в "аквапланинг" автомобилът попада под въздушна възглавница, става частично или напълно неуправляем и животозастрашаващ за пътуващите в него и околните. Хората не са запознати много с тази опасност. Най-много трябва да се внимава през вечерните часове от денонощието, заради намалената видимост, съветва Иван Иванов председател на Автомобилен спортен клуб "Жико Моторспорт":


 "Хората го подценяват, защото вечер първо не се вижда. Казано по-просто, това е много голяма локва на пътя, виждаш като петно или по-голям порой, който минава през пътя и те изненадва. Идваш със скорост и буквално става въздушна възглавница под колата. Самата кола се дига над водата и става неуправляема. В този момент и най-добрия шофьор, може би няма да има възможност да отреагира, ако няма нови гуми. Изненадва самият шофьор, най-важно е да не се пипат спирачките, а да се контролира със волана. При натискане на спирачка, може да стане още по-неконтролируема колата. Най-важното е да спазваме ограниченията според пътя. Важно е като правят магистралите и пътищата е да се правят по изисквания и самият асфалт да попива водата. Повечето неща идват от пътищата, асфалта не е качествен, няма такова сцепление, като от едно време старият асфалт, където има 50% повече сцепление."


Оказа се, че видинчани са запознати с опасностите, които крие явлението, някои от тях са попадали в аквапланинг, показва наша анкета:


"Знам за аквапланинга, при дъжд получава се един филм между асфалта и гумата. Фактическа тя не стъпва на пътя... При 40 години трудов стаж сигурно ми се е случвало, но да не чуе дявола. Винаги човек трябва да се съобразява с пътя, условията, възможностите на автомобила, много е сложна системата... Получава се, когато вали дъжд и се прави водна възглавница между гумата и асфалта. Може да се изгуби управление на колата... Случвало се е разбира се, който не кара на него не се е случвало. Намалява се скоростта... След започването на дъжда е много опасно, защото няма никакво сцепление с асфалта. Случвало ми се е доста често, претърпявал съм от такова нещо и катастрофа. От тогава още по-сериозно гледам на тези неща."


Ето и още няколко съвета от автомобилните експерти за избягване на аквапланинга: първо да се запази спокойствие, както и допълнително намаляване на скоростта при шофиране през локви на пътя;  при възможност да се избягват коловозите и дупките, тъй като именно в тях най-често се образуват дълбоки опасни локви. При дъжд също е препоръчително изпреварванията да се избягват, защото колата може да влезе в аквапланинг при смяна на лентите.

Галерия

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30