Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аквапланинг-шофьори внимавайте!

3
Снимка: Радио ВИДИН



В това време от годината е обичайно пътищата да са мокри, а това носи рискове за автомобила. Едно много опасно явление е характерно за мократа пътна настилка- това е аквапланинга. 


При попадане в "аквапланинг" автомобилът попада под въздушна възглавница, става частично или напълно неуправляем и животозастрашаващ за пътуващите в него и околните. Хората не са запознати много с тази опасност. Най-много трябва да се внимава през вечерните часове от денонощието, заради намалената видимост, съветва Иван Иванов председател на Автомобилен спортен клуб "Жико Моторспорт":


 "Хората го подценяват, защото вечер първо не се вижда. Казано по-просто, това е много голяма локва на пътя, виждаш като петно или по-голям порой, който минава през пътя и те изненадва. Идваш със скорост и буквално става въздушна възглавница под колата. Самата кола се дига над водата и става неуправляема. В този момент и най-добрия шофьор, може би няма да има възможност да отреагира, ако няма нови гуми. Изненадва самият шофьор, най-важно е да не се пипат спирачките, а да се контролира със волана. При натискане на спирачка, може да стане още по-неконтролируема колата. Най-важното е да спазваме ограниченията според пътя. Важно е като правят магистралите и пътищата е да се правят по изисквания и самият асфалт да попива водата. Повечето неща идват от пътищата, асфалта не е качествен, няма такова сцепление, като от едно време старият асфалт, където има 50% повече сцепление."


Оказа се, че видинчани са запознати с опасностите, които крие явлението, някои от тях са попадали в аквапланинг, показва наша анкета:


"Знам за аквапланинга, при дъжд получава се един филм между асфалта и гумата. Фактическа тя не стъпва на пътя... При 40 години трудов стаж сигурно ми се е случвало, но да не чуе дявола. Винаги човек трябва да се съобразява с пътя, условията, възможностите на автомобила, много е сложна системата... Получава се, когато вали дъжд и се прави водна възглавница между гумата и асфалта. Може да се изгуби управление на колата... Случвало се е разбира се, който не кара на него не се е случвало. Намалява се скоростта... След започването на дъжда е много опасно, защото няма никакво сцепление с асфалта. Случвало ми се е доста често, претърпявал съм от такова нещо и катастрофа. От тогава още по-сериозно гледам на тези неща."


Ето и още няколко съвета от автомобилните експерти за избягване на аквапланинга: първо да се запази спокойствие, както и допълнително намаляване на скоростта при шофиране през локви на пътя;  при възможност да се избягват коловозите и дупките, тъй като именно в тях най-често се образуват дълбоки опасни локви. При дъжд също е препоръчително изпреварванията да се избягват, защото колата може да влезе в аквапланинг при смяна на лентите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00