Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мениджър за един ден"- в Радиото и на балон

7
Снимка: Радио Видин

От стадиона на село Слана Бара тази сутрин 6 ученици се качиха на топловъздушен балон. Те участваха в инициативата   "Мениджър за един ден". Евтим Стефанов и неговият екип предаваха своите знания и умения, необходими за пилотирането на топловъздушен балон. Балонът лети благодарение на горещия въздух, който се нагрява с газ пропан-бутан. Първото нещо, което трябваше да направят младежите, бе да заредят бутилките с газ и да проверят тяхната изправност. След това подготвиха балона за полет- свалиха коша на земята от ремаркето в което се намираше, закачиха двете горелки за него и ги свързаха с газовите бутилки. Когато свързаха бутилките, тестваха дали функционират правилно. След това опънаха купола на балона, закачиха обезопасяващите въжета за коша и с един мощен вентилатор започнаха да издуват балона. В коша на балона има уред, който показва къде и на каква височина се намира балона, както и скоростта, с която се движи. Това е необходимо за да може да се подава информация на наземния екип относно локацията на балона. Преди всеки полет трябва да се съобщи на център полетна информация, че ще лети балона, от къде излита и къде ще лети. Веднъж излети ли балонът, може да се контролира движението му само нагоре и надолу, а в каква посока отива, зависи от въздушните течения. Часът на излитане и на кацане се записва в летален дневник. 

Захари Светлинов, Митко Семков и Йолина Петрова, която идва чак от Павликени, споделиха впечатленията си:

"Живял съм в чужбина и там имаше празник на балоните и политаха може би над 5000 балона. Винаги съм искал да се кача в такъв балон и да видя какво представлява"-сподели Захари Светлинов.

"Участвал съм в проекти миналата година. Тази година реших да не съм в някоя от административните сфери, а да е нещо по-разчупено, по-различно и предложението за пилот на балон ми звучеше невероятно. Чувството да полетиш е неповторимо, но се надявам да се повтори" - каза Митко Семков.

"Интересно, интригуващо и забавно... Въздухът горе е хубав и мек, а усещането е приятно" - сподели Йолина Петрова.

Радио Видин също отвори вратите си за поредна година и днес из редакторските стаи и студията ни се обучаваха 9 бъдещи журналисти и музикални редактори. Те имаха възможност да проследят работния процес и да станат част от него. В края на работният ден всички бяха наградени със сертификат за участие. На живо в "Цветовете на деня" участваха Кристиян Юлзари, Сабрина Цветанова и София Кехайова. Впечатленията на останалите журналисти-  Никол Ненова, Никола Левентиев и Ванеса Ангелова и музикални редактори - Веселка Тодорова, Александра Петкович и Гергана Бъчварска можете да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30

Как да се преборят със стреса българските учители

Близо 80% от учителите разпознават наченки в себе си на симптомите на прегаряне- бърнаут, показва анализ, представен от Синдикат "Образование".    Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства. Очакванията на Синдиката са тревожни- учителите..

публикувано на 27.10.20 в 14:25

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30