Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 ноември 2019 година

Снимка: АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" стартира тръжна процедура за избор на изпълнител на рехабилитацията на 7 км от второкласния път Костинброд - Берковица – Монтана, от 94-ти до 101-ви км в област Монтана, както и за надзор при изпълнение на строително-монтажните работи. Проектът ще се финансира от Европейския съюз по програмата за развитие на граничните зони „Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020“, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Процедура по откриване на производства по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане е задействана за собственици на къщи за гости в Северозапада. Справка на сайта на Държавен фонд "Земеделие" показва, че те ще трябва да върнат над 2 милиона лв. Най-много- петима, са бенефициентите в област Видин, те ще трябва да върнат 1 483 215.64 лв., заради къщи за гости в селата Чифлик, Цар Петрово, град Кула, и семеен хотел в близост до пещера "Магура". 


От утре, 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища. Шофьорите да подготвят автомобилите си, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Административният съд във Видин потвърди решение на Общинската избирателна комисия в Ружинци за избора на общински съветници. Отхвърлена е жалбата на коалиция „БСП за България“, внесена от кандидата за кмет Венцислав Ванков, който беше и водач на листата за Общински съвет, с която се оспорват обявените резултати от вота. 

Административният съд във Враца отхвърли като неоснователни претенциите за оспорване на резултатите от изборите за общински съветници във Враца, съобщиха от институцията. Делото беше образувано след жалби на упълномощения представител на БСП за България Цветелина Дамяновска, Иван Иванов, който като кандидат от червената листа не успя да влезе в местния парламент, и независимият кандидат за съветник Иван Узунов.

Национално пълномащабно учение "Защита 2019" ще се проведе днес и утре в Монтана и близкото село Лехчево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Областният щаб за защита от бедствия в Монтана ще проиграе плана за защита при бедствия и взаимодействието с националния щаб при провеждане на защитни мерки за населението и околната среда в 30 километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". Утре в района на село Лехчево в община Бойчиновци пожарникари и спасители от Регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана, Видин, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград ще развърнат с учебна цел обединен контролно-пропускателен пункт. Ще се направи проверка на знанията и уменията на пожарникарите и спасителите за извършване на контрол и обеззаразяване на хора и техника замърсени с радиоактивни материали.  С тренировъчна цел ще се развърнат още един диспечерски контролно-пропускателен пункт при село Хърлец в община Козлодуй и един обединен контролно-пропускателен пункт в района на град Кнежа. Националното учение ще се наблюдава от представители на Международната агенция за атомна енергия, Международната асоциация на ядрените оператори и представители на Японското посолство в Република България.

Сградите на детска градина №4 "Калина", на детска градина №7 "Приказен свят", основно училище и гимназиите "Петър Берон" и "СВ. Климент Охридски" са обновени, съобщи зам. кметът на Община Монтана Тихомир Антонов.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов обяви, че се назначени кметски наместници в 12 села от общината, в които нямаше избор за кмет.

Изнесени примени на Общинския съвет ще има в населените места извън общинския център Ново село. Това съобщи председателят на общинския съвет Иво Вергилов. От 11 души е съставът на общинския съвет. Освен Ново село в състава на общината са още четири населени места.

От министерството на отбраната отпуснаха 5 хиляди лева на община Чупрене за довършване на паметника на загиналите във войните в село Горни Лом. Очаквахме ги тези средства за да довършим паметника коментира кмета на община Чупрене, Анжело Добричов.

Община Ружинци ще задели средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в бюджета си за 2020 година. Стартира и дарителска кампания, каза кметът Александър Александров.

Започнаха есенните празници на селата от община Мездра. След като миналата неделя празнуваха в Ослен Криводол, тази събота /23 ноември/ е ред на друго малко село - Крета. По традиция жителите и гостите на селото се събират на обща трапеза, за да покажат своята задружност за доброто на селото. Ще бъде приготвена  курбан чорба  от майстора  готвач Борислав Ангелов, ще има и скара.

Анна-Мария Арсенова е  ученичка на известната врачанска преподавателка по пиано от Враца - Олга Младенова. Наскоро тя спечели втора награда на Международния конкурс със световно участие “Великите композитори”. Анна-Мария учи в Природо-матаметическата гимназия в Монтана и освен международните си успехи е носител на три първи и едно трето място от национални конкурси, както и на специалната награда „Изгряващ талант” от фондация „Енчо Кeрязов”.

Карнавал на носиите се проведе в Новоселска община. Той е част от интегрираните мерки, които е набелязала общината за социално-икономическа интеграция на уязвимите групи и подобряване на достъпа до образование.  Карнавалът се проведе в салона на НЧ „Пробуда-1925“ с. Флорентин и в него деца от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и ОДЗ „Акад. Стефан Младенов“ показаха над 30 носии от различни фолклорни области на страната, както и  различни народи по света.

Над 1300 нови книги очакват своите първи читатели в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин. Книгите пристигат след одобрено проектно предложение по Програма на Министерство на културата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" за 2019 година. Целта на програмата е да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация. 

От днес до 21 ноември, от 08:00 часа до 18:00 часа, ще бъде ограничено движението по част от надлеза при КАТ /районът от бул. „Васил Кънчов“ до бул. „Христо Ботев“/ във Враца, заради извършване на ремонт по пътния участък. Алтернативният маршрут за водачите на  превозни средства ще е по булевардите - „Васил Кънчов“ и „Христо Ботев“ /военното поделение/. Създадена е и временна организация на движението, със съответните указателни знаци, уточняват от Общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30