Снимката на 19 ноември 2019 година

Снимка: АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" стартира тръжна процедура за избор на изпълнител на рехабилитацията на 7 км от второкласния път Костинброд - Берковица – Монтана, от 94-ти до 101-ви км в област Монтана, както и за надзор при изпълнение на строително-монтажните работи. Проектът ще се финансира от Европейския съюз по програмата за развитие на граничните зони „Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020“, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Процедура по откриване на производства по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане е задействана за собственици на къщи за гости в Северозапада. Справка на сайта на Държавен фонд "Земеделие" показва, че те ще трябва да върнат над 2 милиона лв. Най-много- петима, са бенефициентите в област Видин, те ще трябва да върнат 1 483 215.64 лв., заради къщи за гости в селата Чифлик, Цар Петрово, град Кула, и семеен хотел в близост до пещера "Магура". 


От утре, 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища. Шофьорите да подготвят автомобилите си, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Административният съд във Видин потвърди решение на Общинската избирателна комисия в Ружинци за избора на общински съветници. Отхвърлена е жалбата на коалиция „БСП за България“, внесена от кандидата за кмет Венцислав Ванков, който беше и водач на листата за Общински съвет, с която се оспорват обявените резултати от вота. 

Административният съд във Враца отхвърли като неоснователни претенциите за оспорване на резултатите от изборите за общински съветници във Враца, съобщиха от институцията. Делото беше образувано след жалби на упълномощения представител на БСП за България Цветелина Дамяновска, Иван Иванов, който като кандидат от червената листа не успя да влезе в местния парламент, и независимият кандидат за съветник Иван Узунов.

Национално пълномащабно учение "Защита 2019" ще се проведе днес и утре в Монтана и близкото село Лехчево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Областният щаб за защита от бедствия в Монтана ще проиграе плана за защита при бедствия и взаимодействието с националния щаб при провеждане на защитни мерки за населението и околната среда в 30 километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". Утре в района на село Лехчево в община Бойчиновци пожарникари и спасители от Регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана, Видин, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград ще развърнат с учебна цел обединен контролно-пропускателен пункт. Ще се направи проверка на знанията и уменията на пожарникарите и спасителите за извършване на контрол и обеззаразяване на хора и техника замърсени с радиоактивни материали.  С тренировъчна цел ще се развърнат още един диспечерски контролно-пропускателен пункт при село Хърлец в община Козлодуй и един обединен контролно-пропускателен пункт в района на град Кнежа. Националното учение ще се наблюдава от представители на Международната агенция за атомна енергия, Международната асоциация на ядрените оператори и представители на Японското посолство в Република България.

Сградите на детска градина №4 "Калина", на детска градина №7 "Приказен свят", основно училище и гимназиите "Петър Берон" и "СВ. Климент Охридски" са обновени, съобщи зам. кметът на Община Монтана Тихомир Антонов.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов обяви, че се назначени кметски наместници в 12 села от общината, в които нямаше избор за кмет.

Изнесени примени на Общинския съвет ще има в населените места извън общинския център Ново село. Това съобщи председателят на общинския съвет Иво Вергилов. От 11 души е съставът на общинския съвет. Освен Ново село в състава на общината са още четири населени места.

От министерството на отбраната отпуснаха 5 хиляди лева на община Чупрене за довършване на паметника на загиналите във войните в село Горни Лом. Очаквахме ги тези средства за да довършим паметника коментира кмета на община Чупрене, Анжело Добричов.

Община Ружинци ще задели средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в бюджета си за 2020 година. Стартира и дарителска кампания, каза кметът Александър Александров.

Започнаха есенните празници на селата от община Мездра. След като миналата неделя празнуваха в Ослен Криводол, тази събота /23 ноември/ е ред на друго малко село - Крета. По традиция жителите и гостите на селото се събират на обща трапеза, за да покажат своята задружност за доброто на селото. Ще бъде приготвена  курбан чорба  от майстора  готвач Борислав Ангелов, ще има и скара.

Анна-Мария Арсенова е  ученичка на известната врачанска преподавателка по пиано от Враца - Олга Младенова. Наскоро тя спечели втора награда на Международния конкурс със световно участие “Великите композитори”. Анна-Мария учи в Природо-матаметическата гимназия в Монтана и освен международните си успехи е носител на три първи и едно трето място от национални конкурси, както и на специалната награда „Изгряващ талант” от фондация „Енчо Кeрязов”.

Карнавал на носиите се проведе в Новоселска община. Той е част от интегрираните мерки, които е набелязала общината за социално-икономическа интеграция на уязвимите групи и подобряване на достъпа до образование.  Карнавалът се проведе в салона на НЧ „Пробуда-1925“ с. Флорентин и в него деца от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и ОДЗ „Акад. Стефан Младенов“ показаха над 30 носии от различни фолклорни области на страната, както и  различни народи по света.

Над 1300 нови книги очакват своите първи читатели в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин. Книгите пристигат след одобрено проектно предложение по Програма на Министерство на културата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" за 2019 година. Целта на програмата е да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация. 

От днес до 21 ноември, от 08:00 часа до 18:00 часа, ще бъде ограничено движението по част от надлеза при КАТ /районът от бул. „Васил Кънчов“ до бул. „Христо Ботев“/ във Враца, заради извършване на ремонт по пътния участък. Алтернативният маршрут за водачите на  превозни средства ще е по булевардите - „Васил Кънчов“ и „Христо Ботев“ /военното поделение/. Създадена е и временна организация на движението, със съответните указателни знаци, уточняват от Общината. 


Вижте още

Снимката на 13 декември 2019 година

Коледно градче  посреща децата на Видин на детската площадка до храм "Св. Николай". То е подарък от Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска митрополия. В празничната програма за откриването участваха деца от село Ружинци, които получиха и своите подаръци от благотворителната кампания "Операция "Плюшено мече" ", на която фондацията е партньор...

публикувано на 13.12.19 в 17:50

Мая Манолова с "Изправи се. БГ" във Видин

Във Видин ще е първият клон на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която беше учредена преди дни в София. Приемна за граждани откри председателят ѝ Мая Манолова: "Признавам си, че имам особено отношение към Видин. Харесвам Видин. Обичам хората във Видин и затова дойдох с удоволствие. Освен това тук с част от гражданите сме..

публикувано на 13.12.19 в 17:20

Диабетици получиха хранителни пакети

561 диабетици получиха хранителни пакети във Видин. Общо за видинска област ще бъдат подпомогнати близо 900 души със заболяването.  "Доволни сме, все пак е някаква помощ, благодарим... Две пакетчета ориз, две пакетчета леща, две бутилки маслинено олио... Аз най-много се радвам за маслиненото олио"- споделиха хората. Безплатни пакети с..

публикувано на 13.12.19 в 15:49

Одобриха новата общинска администрация в Мездра

Общинският съвет в Мездра одобри предложената от кмета Иван Аспарухов структура и обща численост на Общинска администрация  - Мездра за мандат 2019-2023 г . Решението бе взето на декемврийската сесия на местния парламент. Общата численост е 149 щатни бройки, в т. ч. 46 щ. бр. в Обща администрация, 48 щ. бр. в Специализирана администрация, 27..

публикувано на 13.12.19 в 15:32

Екоактивистът и почетен гражданин на Видин Богомил Петров празнува 80 години

Инициативен комитет организира честването по повод 80-годишнината на Богомил Петров, а събитието се състоя в Художествената галерия "Никола Петров". "Още много години бъди все така активен и жизнен и представлявай Видин с достойнство, както си го правил и до сега" – пожела на рожденика кметът Цветан Ценков . Той връчи на Богомил..

публикувано на 13.12.19 в 15:30

Частично изграждат две кръгови кръстовища във Видин

Две нови кръгови кръстовища се изграждат във Видин. Едното е на  бул. "Панония" и улица "Гео Милев", второто ще е на ул. "Христо Ботев" и  ул."Акад. Стефан Младенов". Днес там се поставят стойките на пътните знаци, които ще обозначават движението.  Двете кръгови се изграждат частично, каза ръководителят на фирмата- изпълнител Иван Богданов ...

публикувано на 13.12.19 в 14:42

Коледно градче радва децата на Видин

Коледно градче посреща децата на Видин на детската площадка до храм " Св. Николай" . То е подарък от Фондация " Подкрепа за реализация"  и Видинска митрополия. В празничната програма за откриването участваха деца от село Ружинци, които получиха и своите подаръци от благотворителната кампания "Операция " Плюшено мече" " , на която фондацията е..

публикувано на 13.12.19 в 14:13