Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откраднаха парче от историята на видинско училище

| обновено на 02.12.19 в 13:05
Снимка: Архив


Металната табела от стената на старата сграда на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин е открадната, съобщават от учебното заведение. Ръководството на средното училище се обръща към гражданите с молба да бъде върнато историческото свидетелство за най-голямото наводнение в историята на града. Полицията не е уведомена, каза директорът Бисерка Каменова.

"Табелата има надпис, който гласи "През наводнението водата достигна дотук". Има и стрелка. Не можем да я възстановим лесно. Призивът ни е за отговорност. Ако някой е забелязал гражданин, позволил си да я премахне, нека се свърже с нас. Не очаквах да се посегне на такова историческо наследство. Свързах се с фирмите, изкупуващи желязо. Ако беше при тях, аз щях да си я изкупя. Засега няма информация. Доколкото разбирам, в града хората са запознати с личностите, интересуващи се от подобни исторически предмети. Надявам се идеята им да е за съхранение, не за продажба. Оставам оптимист, вярвам че ще си получим табелката. Съвсем случайно видяхме, че липсва, защото от моя кабинет виждам, че има табелка, а се оказва, че това е просто останалото петно. Ако не я намерим, ако не ни я върнат, ще я възродим по съвременен начин. Нашата цел е да има стена, колона и място ще има, табелка - също".

Старата сграда беше съборена наскоро, след взето решение на заседание на Общински съвет-Видин.

Историята на видинското училище е почти 150-годишна. Създадено през 1885 година, то стартира с над 260 ученици в шест паралелки, от първо до четвърто отделение. През 50те години на миналия век местните ученици започват да учат във вече несъществуващата стара сграда. Инициативата за създаването на възпоменателните паметни знаци, напомнящи за най-голямото водно бедствие в историята на града, е на видинския кмет Бърни Бончев, управлявал от 1934 до 1938 година. Поставя ги градоначалника Цоко Байчев, малко след бедствието.

"Училището е създадено през 1885 година. Първоначално се помещавало в сградата на черквата "Св. Димитър". След това се прехвърля в новата за онова време сграда, която днес е позната като старата сграда. Това се случва през 1953-54 година. Старата сграда, която в момента е разрушена, е построена за начално училище през 1910 година. Имала е пет класни стаи. Историческата справка показва, че в годините на Балканските войни занятия са се провеждали. През март 1942 година училището се наводнява от река Дунав, затова от 2 март спират учебните часове. Материалите, пособията, като цяло цялата база била унищожена. Училището започва да се обитава от семейства от квартала, които били с разрушено имущество от наводнението. През лятото т.нар стара сграда е ремонтирана, а учебните занятия започват наново на 15 септември. През 1952-53 година е упоменато от тогавашния директор, че "училищната сграда, макар и стара, е годна". Обучението в старата сграда се извършва до 1969 година, когато се построява новата постройка - т.е сегашната. До лятото на 2018 в старата имаше учебен процес. Аз констатирах като директор, че няма вода, няма тоалетна, покривът се рушеше, а дъждът си пробиваше път вътре към самите инструменти. Сега е останала само част от стена, която аз искам да е част от паметник. Историята не можем да я забравим".

Табелата ще бъде част от паметна плоча в памет на патрона на училището - светите братя Кирил и Методий.

"2020 година училището чества 135 години от създаването си. Искаме да имаме тази площ, която окончателно ще се открие при пълното премахване на старата сграда. Ще има паметник на Светите братя Кирил и Методий, а в стената да има табелка, упоменаваща наводнението. Съответно сме замислили и пейки за гражданите. Коледният ни концерт, който ще е на 19 декември, ще има благотворителна насоченост - входът ще е 1 лев, те ще са дарение. Започваме тази акция, надяваме се хората да дарят. Във Видин няма паметник на Светите братя. Нека запазим историята, нека уведомим гражданите. Предстоят разговори с ръководството на Община Видин".

През 2017 година неизвестни вандали откраднаха парченце от историята на Видин: същата табела от фасадата на театъра. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45