Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балкански котки" Берковица- хегемон в ръгби спорта

Ръгби клуб "Балкански котки" Берковица приключи най-успешния сезон в близо половинвековната си история. Българската спортна сцена вече е тясна за талантите от балканското градче, заради това от следващия сезон те ще се включат в доста по-тежкото и конкурентно Балканско клубно първенство.

"В изтеклия сезон в детската възраст спечелихме две първи места в Държавното първенство, в юношеската и при мъжете- също. Две са, защото има Ръгби 7 и Ръгби 15. Ние печелим и на двата турнира. Новият сезон ще започне пролетта. В момента поддържаме физическото ниво, с което завършихме миналия сезон и от януари започваме сериозна подготовка, защото искаме да се включим и към Балканското първенство по ръгби, в което участват клубни отбори и от другите държави, които са на доста по-високо ниво. По тази причина ще започнем по-рано подготовката. Януари и февруари ще наблегнем на физическата подготовка, а март- на техническата. Тренировките са много разнообразни, защото нашият спорт е комплексен- има нужда и от бързина, и от издържливост, и от сила. Направихме силен мъжки отбор, за да мотивираме децата, които да имат пример пред себе си. Точно така се и получи. Започнаха да идват много деца да тренират, станаха много по-отдадени", обясни треньорът Цветостин Цветков.

Сред най-големите конкуренти на "Балкански котки" в родното първенство са "Валяците" от Перник.

"Те са с най-много шампионски титли и с тях са ни най-трудните мачове. Не са за подценяване и другите отбори. Всеки един от отборите в един или друг момент на своята история е имал силен състав."

Силният Мемориален турнир "Димитър Гаврилов-Тренера" вече е традиция за клуба от Берковица.

"Правим го във формат Ръгби 7, защото могат да се играят повече мачове и така идват повече отбори. Получава се истински празник за ръгбито. Димитър Гаврилов беше от тези хора, които са с много силно присъствие. Той не само ни помагаше на терена да сме добри състезатели, но държеше и в живота да станем хора. Успяваше да ни научи да се борим във всичко", добави Цветостин Цветков, който освен основен състезател в мъжкия отбор, тренира юношеските и детските формации на "Балкански котки", както и националния отбор за юноши до 18 години. Състезателите на клуба от Берковица са и гръбнакът на националния отбор на България при мъжете, както е и при юношите.

За обикновения зрител ръгбито на пръв поглед изглежда един от най-опасните спортове в света заради тежките физически сблъсъци, които са част от тактиката в тази игра.

"Това е може би е спортът с най-много правила. И всички тези правила са измислени именно с цел да бъдат предпазени състезателите от контузии. Колкото и груб да изглежда спортът на пръв поглед, ако се спазват правилата, е много трудно човек да се контузи. Важно е обаче и да се поддържа добра физическа форма, за да не се стига до контузии. Ръгбито е мъжки спорт, за дисциплинирани хора, които могат да работят в екип и за хора, които искат да се развиват, защото ръгбито е спорт, който дори и 30 години да го практикуваш, пак ще има какво ново да научиш", категоричен е Цветков.

Клубът се финансира основно благодарение на Община Берковица, помагат и спонсори. През новия сезон обаче ще са необходими повече средства заради участието на "котките" в Балканското първенство.

"Ръгбито става все по-популярен спорт в световен мащаб. В България засега това не е така. Берковица е изключение от това правило- нашите мачове са наистина много посещавани. Хората очакват нашите срещи и ни се радват", сподели още Цветостин Цветков.

Повече за ръгби клуб "Балкански котки"- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пратиха Георги Давидов на "Янтра" – "Монтана"

Елитният рефер Георги Давидов получи наряд за дербито на 26-ия кръг на Втора лига "Янтра" /Габрово/ - "Монтана" в понеделник. Мартин Мачев и Венцислав Банчев ще са му помощници. Четвърти арбитър е Владимир Кирилов, а оценка на съдиите ще дава Камен Алексиев. Същия ден съдията от Монтана Николай Михайлов ще бъде помощник на срещата в столичния квартал..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

СУ "Цар Симеон Велики" е с най-много областни шампиони на Видин в Ученическите игри

Приключи областният етап от Ученическите игри 2024 година, който се проведе във Видин, съобщиха от Волейболен клуб "Бдин-Вида". През последните две седмици се проведоха състезания по тенис на маса, волейбол и футбол. Победителите ще представят област Видин в зоналния етап на игрите, където ще премерят сили с шампионите на областите Враца и Монтана...

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Футболистка от Монтана с повиквателна за националния отбор

Рая Георгиева получи повиквателна за националния отбор на България до 16 години. От понеделник младите надежди ще имат едноседмичен лагер в Малта. Предвидени са три мача с Андора на 2 април, с Малта на 4 април и Черна гора на 7 април. Рая Георгиева започва кариерата си в ДФК "Прециз", под ръководството на Владо Георгиев. От 2020 година е състезателка на..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

"Монтана" победи "Рилски спортист" в Самоков

Баскетболистките на "Монтана" победиха със 73:50 точки при гостуването си "Рилски спортист" /Самоков/ в среща от 10-ия междинния кръг на втория етап на първата шестица. Така двата тима се изравниха по победи и загуби, но "Монтана" запазва второто място, следван от "Рилски спортист". Мачът в зала „Арена Самоков" тръгна успешно за тима от Северозапада...

публикувано на 28.03.24 в 10:54

Турнир по тенис на маса ще се проведе в Монтана

Младежкият дом в Монтана ще бъде домакин на турнир по тенис на маса за ученици. Състезанието е тази събота (30 март), като записването ще става на място, от 9:00 часа. Няма такса за участие. Турнирът е за ученици от 5-и до 12-и клас, разделени на две групи. Първата е 5-8-и клас и втората - 9-12-и клас. Групите са смесени. Регламентът..

публикувано на 26.03.24 в 12:00

Волейболният "Монтана" загуби отново от ЦСКА

Волейболистите на "Монтана" загубиха и втората си ¼ -финална плейофна среща от ЦСКА. В столичната зала "Васил Симов" "армейците" се наложиха с 3:1 гейма и така с два успеха, с един и същи резултат, се класират на ½ -финала. За Монтана сезонът приключи на четвърто място.  Капитанът на монтанци Георги Елчинов бе преквалифициран в либеро, за да..

публикувано на 26.03.24 в 10:55

"Кула-04" разгроми "Дуло"-Видин

Отборът на ФК "Кула-04" победи тима на ФК "Дуло" – Видин с 8:1 в първи кръг от пролетния полусезон на Областна футболна група "Видин". Николай Николов вкара четири гола, Тони Цветков добави два гола и по един гол реализираха Николай Иванов и Емил Петров, посочи Пенко Йончев, треньор ФК "Кула-04": "С мъжете убедителна победа  на старта..

публикувано на 25.03.24 в 15:33