Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Интернет на нещата"- как да взаимодействаме с глобалната мрежа

3
Снимка: Радио Видин

Какво означава "интернет на нещата" и как съвременните технологични средства могат да бъдат свързани помежду си? Това е термин, който чуваме все по- често днес. Макар да не е нещо ново, бързият напредък на технологиите през последните две десетилетия е предпоставка за популяризирането и разпространението на този термин. "Интернет на нещата" е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което "умните" устройства се свързват помежду си. Това ни позволява да ги управляваме така, както желаем от разстояние или дори без директна намеса, а само чрез правила, зададени предварително. Преди дни в столицата се проведе първият по рода си в България форум на тази тема. Емил Кирилов от Видин е собственик на компания, занимаваща се с разработката на електронни устройства и направа на прототипи. Той бе един от лекторите на срещата и според него този процес е неизбежен и започва още с откриването на компютъра.

"В миналия век човекът измисли компютъра, а след това се появи и още един, и решиха да ги свържат в мрежа. Апетитът дойде с яденето и така се появи и интернет, който вече е достъпен навсякъде. Чрез него имаме достъп за секунди до цялата информация в мрежата. Хората, обаче бъркат "нещата" с компютрите. От една гледна точка, например мобилният телефон е "нещо", но от друга гледна точка той си е цял компютър. Когато говорим за "интернет на нещата, говорим за съвсем прости устройства, които нямат тази изчислителна мощност или този капацитет."обясни Емил Кирилов.

Почти всички съвременни устройства, които се произвеждат днес, са "умни" и като такива са част от "интернет на нещата". Всяко едно от тях може да бъде настройвано и управлявано дистанционно, а някои устройства могат да бъдат свързани едно с друго и да работят в синхрон. Новият тип свързаност вече позволява да се свързват автомобили, домове, различни аксесоари и дори има примери за приложения на концепцията в здравеопазването. Използват ли видинчани "интернет на нещата" и предлагат ли магазините за техника модерни и съвременни технологии - това попитахме Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

"Предлагаме климатици и перални машини, които поддържат услугата "SMART WI- FI", даваща възможност на клиента, чрез мобилно приложение на телефона си, да управлява своя уред. Разполагаме дори и с електроуреди за домакинството или така наречените "SMART прахосмукачки", работещи с WI- FI задвижване, като се въвеждат и предварителни точки за достъп, които да бъдат избягвани. Хората все повече се интересуват от тези неща и дори възрастните вече разполагат със SMART телефони, които спомагат за това."-  обясни Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00