Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На какви съветници гласувахме доверие

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години?


Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков, който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат.

"Според мен е добър Общинският съвет. Важно е как ще работи, а не колко са като брой. Има съвсем млади общински съветници. Единият е момче, 91-а година родено. Но пък са достатъчно образовани. Има нови общински съветници във всички групи", каза Генади Велков.

Сред новите общински съветници са Николай Николов- председател на СБА, гинекологът д-р Младенов, инженер Цецо Лозанов. Повече са адвокатите:

"Имаме опитни адвокати като Светли Славчев, като Любо Иванов, като Борислав Василев. Хора, които умеят да работят. Добър е Общинският съвет. Доволен съм от състава."

Общинският съвет създава рамката и узаконява всички действия на администрацията. Мнозинството е от 17 души:

"Имаме го. ГЕРБ и коалиция СДС, и останалите формации имат 22 общински съветници."


Три са групите- на ГЕРБ, коалиция СДС и на БСП. Трима общински съветници са извън групи- двама от ДПС и един от Атака.

Общинският съвет на Ново село се състои от 11 членове. 7 са новите лица. Председател е Иво Вергилов- 30-годишен, с юридическо образование. Избран е с гласовете на ПП ГЕРБ.

"Има съветници от всяко едно населено място в общината. Най-много са представителите от партия ГЕРБ, те са 6 на брой. Най-младият е 19-годишен - Димитър Тодоров от политическа партия ГЕРБ и най- възрастният ни съветник е на 54 години, с богат опит. Той е избран от листата на ВМРО. Имаме и двама представител от БСП, и двама от "Възраждане". Съветниците са с различен опит във всяка една сфера", каза Иво Вергилов.

Според образованието и професионалната квалификация на новия състав има добра представителност на всички слоеве от населението - юрист е председателят, трима икономисти, двама са земеделските производители, двама работят в областта на културата, един е студент, педагог с богат управленчески опит, който работи в социалната сфера. Петима са с висше образование и още двама учат задочно. Петима от 11-членния състав на  Общинския съвет в Ново село са до 35-годишна възраст. Най- младият общински съветник Димитър Тодоров е от с. Неговановци, работи в "Новоселска гъмза" и следва задочно "Технология на виното" в Университета по хранителна промишленост в град Пловдив.

Интересите на новоселяни ще защитават 5 човека, на Винарово- двама, на Ясен- двама и по един от Неговановци и Флорентин.

11 са съветниците и в Общинския съвет на Кула. За председател на бе избран Димитър Цанков, който ще ръководи съветниците втори мандат. Петима са от ГЕРБ, четирима от БСП и двама от ВМРО.

"Засега има определено мнозинство. То зависи от предложението, ако е в полза, надявам се всички да са "за". От 11 съветника, 6 са нови. Петима са от предишния Общински съвет, като трима са били по един път, сега им е втори мандат и двама са по три мандата били."

Юрист няма нито един. В състава влизат икономисти, фелдшери, земеделски производители, представители на бизнеса. Председателят е ветеринарен лекар. Най- младият общински съветник е на 26 години, най- възрастният е на 64 години. Средната възраст на съветниците е 44 години.

"Младостта не е пречка, нито възрастта. Мисля, че ще е успешен мандатът."

При 185 гласа общинска избирателна квота, 13 са мандатите, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции в новия Общински съвет на Белоградчик. На първото си заседание съветниците избраха за председател Боян Минков.

"Новият Общински съвет се състои от 13 души, като петима са от листата на БСП, подкрепена от ДПС, трима са от ПП ГЕРБ, подкрепена от ВМРО, трима са от Национален фронт за спасение на България и двама души са от едно гражданско сдружение – млади хора, които са подкрепени от партия ВОЛЯ. Различни са професиите на съветниците, като преобладават инженерите и икономистите. Но може би е важно да се отбележи, че за пръв път в Общински съвет влизат хора, които имат частен бизнес и които много активно работят в сферата на туризма", каза Боян Минков.


Председателят на Общинския съвет подчерта още, че винаги има и ще има трудности в работата, но по-важното е да се използват именно младите хора, които ще акумулират нови идеи за по-доброто развитие на Белоградчик. 


Представители на 8 партии и коалиции намериха място в 37-местния парламент на Враца, защото в 3 от формациите членовете са по двама. Въпреки това се очаква всяка група да има представителство в ръководството на съвета- поне със заместник-председателско място, каквато е практиката от последните години.

Най- солидна е групата на ГЕРБ, която успя да вкара 16 сенатори в местния законодателен орган, при 14 в предишния мандат. 

Петима са съветниците от БСП, които регистрираха отстъпление с един, но остават втора политическа сила във Враца. Изненадващата трета позиция завоюва БДЦ. Хората на Христо Ковачки във Враца вече имат 4-има съветници, преди 4 години бяха двама, а с резултата си показаха, че ще играят важна роля при вземането на решенията.

По трима съветници - колкото и преди 4 години, вкараха ВМРО и ДПС /като движението този път се легитимира като местна коалиция "Баста", в която влязоха Новото време и НДСВ/. С по двама представители в местния парламент се отчетоха десните- "Демократична България" и СДС, както и центристите от "Земеделски народен съюз". Както и преди 4 години най-младият съветник е от "войводите"- Момчил Янков навърши 26 години на 1 ноември. В състава на съвета прави впечатление присъствието на шефа на фенклуба "Ботев Враца завинаги" Мирослав Ангелов /БДЦ/, както и столичен журналист - Александър Владимиров от ГЕРБ.

Ако изборът на председател на местния парламент /направен още на тържествената първа сесия в полза на Нели Стоянова/ може да се тълкува като знаков за разпределението на силите, то може да се твърди, че ГЕРБ ще има солидно мнозинство, благодарение на десни и центристи, с които би могло да се управлява без сътресения през следващите 4 години. От друга страна БСП остава твърда опозиция в на пръв поглед пъстрия Общински съвет.


Виктор Апостолов е най- младият общински съветник в Монтана, на 31 години. Тодор Тодоров е най-възрастен - на 73 години. Иво Иванов е председател Общински съвет Монтана вече 6 мандат, неотлъчно с кмета Златко Живков. Създадена е необходимата организация Общинският съвет да работи нормално.

"Една трета от хората са нови. В този Общински съвет има 3 групи. Едната е с 20 члена на Общинския съвет. Това е "Заедно за Монтана". 7 са от групата на "НДСВ, ДПС, Новото време". Те имаха в предния мандат 5 члена, сега са 7. При "БСП за България" също има прираст- от трима имат 5 члена. И там е пълно обновяването"
, каза Иво Иванов.

Съветниците са конструктивни и обещават да работят за Монтана:

"Когато има обща цел, всичко останало ще улегне."

Двама са строителните инженери, повече са икономистите, има хора от бизнеса, доайенът е с 35-годишен стаж, стопански ръководител- това е Тодор Тодоров.

"Това са качествени хора. Аз съм убеден в техните възможности", допълни председателят на Общинския съвет в Монтана.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00