Събират в сборник доклади от Краеведските четения в Мездра

По повод предстоящите десети юбилейни Краеведски четения в Мездра, с решение на Настоятелството при НЧ "Просвета 1925" ще бъде издаден сборник с доклади, изнесени през изминалите четения. Сборникът ще бъде издаден и редактиран от председателя на дружеството Мирослав Гетов, който ще подбере най-значимите от над 150 доклада.

Първите Краеведски четения в Мездра се провеждат през 2011 година и в тях се включват 12 краеведи от Мездра, Враца и София. Четенията са открити от професор Петър Петров с методическите насоки "Краеведски изследвания - принципи".

Краеведското дружество към градското читалище в Мездра е основано на 15 март 1988 година. То е първото във Врачанско. Негови учредители са историци, учители и читалищни дейци с изявени интереси към родния край. Първият председател на дружеството и Димитър Воденичаров- зам. председател на Общински съвет за духовно развитие. След него за председатели са избирани Христо Гълъбов, Георги Тодоров и Иван Минев, а от 2010 година до днес негов председател е журналистът-краевед Мирослав Гетов.

Сред по-значимите прояви на Краеведското дружество са: научните сесии "Сто години община Мездра", "Сто години образование в община Мездра" и Краеведските четения. През годините са издадени истории на повечето от селата в община Мездра и проучвания на археолозите Красимира Лука, Георги Ганецовски, доцент Сергей Торбатов и други.
Вижте още

Над 8 хиляди лева са събрани на благотворителните концерти за Лъчко във Видин

Над 8 хиляди лева са събрани на двата благотворителни концерта на Основно училище "Иван Вазов" в петък в залата на Симфониетата във Видин . В програмата участваха второкласници от училището, вокална група "Звънче", преподавателят Красимир Михайлов и ученици от 1-ви и 5-ти клас. Средствата ще са за лечението на Лъчезар Гилов , ученик във..

публикувано на 14.12.19 в 16:55

Близо сто врачани се съревноваваха за най-добрите вина, ракии и мезета

Третото издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета събра стотици централния площад в града. Кметът Калин Каменов откри    събитието: "Радвам се, че за поредна година се събираме на централния площад и изпълваме със съдържание тази толкова хубава дума в нашия език "заедно". По този начин продължаваме българските традиции,..

публикувано на 14.12.19 в 15:22

Седмицата на четенето отбелязаха мездренски ученици

Основно иновативно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Мездра се включи активно в Националната седмица на четенето . Под мотото "Приказчица разкажи ми" родители четоха на първокласниците български приказки, а те отговаряха на въпроси и извличаха поуки. Второкласниците видяха оживели на интерактивно табло Дядо Коледа, Снежко,..

публикувано на 14.12.19 в 13:38

С коледен базар и спектакъл в Бяла Слатина помагат на Сачко

Изложба-базар "Коледен благослов. Всички заедно за Сачко" организират в Бяла Слатина.  Базарът ще е до 20 декември в в картинната галерия на Народно читалище "Развитие 1892". Валентина Бобойчева , главен библиотекар в читалището призова за подкрепа на благородната кауза: "Тази изложба е в подкрепа на нашия съгражданин Северин Маздрашки,..

публикувано на 14.12.19 в 12:15

Празник на домашните вина и мезета организират във Враца

За трета поредна година във Враца ще се проведе празник на домашните ракии, вина и мезета. Десетки врачани, които сами си произвеждат питиета и деликатеси ще участват в конкурса за най-добри вина, ракии и мезета. Те ще бъдат оценявани от  професионално жури. Празникът ще покаже гордостта на врачани от домашното им..

публикувано на 14.12.19 в 09:05

"Глашатаи" с празничен концерт във Видин

Концерт, посветен на празничните дни, ще изнесе видинската група "Глашатаи" . Групата изпълнява авторска музика, тази година залага на рок-изпълненията, каза за Радио Видин Калин Горчев: "В концертната зала на Младежкия дом ще се случи това събитие "Глашатаи и приятели". Каним всички, които имат желание да дойдат и да се насладят..

публикувано на 14.12.19 в 08:00

Снимката на 13 декември 2019 година

Коледно градче  посреща децата на Видин на детската площадка до храм "Св. Николай". То е подарък от Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска митрополия. В празничната програма за откриването участваха деца от село Ружинци, които получиха и своите подаръци от благотворителната кампания "Операция "Плюшено мече" ", на която фондацията е партньор...

публикувано на 13.12.19 в 17:50