Снимката на 3 декември 2019 година

Снимка: Община Монтана

Със стихотворението "Коледна молитва" младежите от дневния дом за деца и възрастни с увреждания в Монтана  откриха благотворителния си базар. За поредна година те представиха изработените през последните месеци от тях играчки и коледна декорация от естествени материали – хартия, глина, дърво, конопени шнурове, зебло, шишарки и други.


Служителите в Община Брегово не са получавали заплати повече от четири месеца, съобщи новоизбраният кмет Илиян Бърсанов. Допълни, че това ще е първата задача, с която трябва да се справи.


По четири договора за благоустрояване на междублокови пространства продължава да работи Община Мездра. Проектите, които са заложени в Инвестиционната програма на Общината за тази година, предвиждат нова вертикална планировка и полагане на асфалт в междублоковите пространства около жилищните блокове “Леденик 1”, „Леденик 2, 3, 4“, между бл. 5 и 6 в кв. 101 и на ул. „Средна гора“ в кв. 5 на гр. Мездра (под Детска градина “Слънчице). 


В Агенция „Пътна инфраструктура“ е отворена постъпилата оферта в тръжната процедура за извършване на наблюдение и предварителни проучвания на археологически обекти по трасето на главен път Видин - Монтана. Индикативната стойност на обществената поръчка е над 820 хил. лв. без ДДС. Средствата са от бюджета на АПИ.


Във Враца и Козлодуй въвеждат едносменен режим на обучение. Работна среща с кметовете на общини и териториалните структури на изпълнителната власт за координиране на дейностите в образователната система проведе днес областният управител Малина Николова. Отчетена беше ефективността от санкциите за родителите при спирането на социалните помощи, какво показва практиката и какво предложение се дава в тази насока на министъра на образованието. Стана ясно, че 168 учители на територията на областта ще се пенсионират през следващите три години. 


С декоративни решетки ще бъдат затворени трите климатика, които са поставени на една от фасадите на историческия музей "Конака" във Видин. Това съобщават от пресцентъра на общината в отговор на въпроси на Радио Видин.


В Клуба на инвалидите във Видин отбелязват Международния ден на хората с увреждания. 


Първите две части на филма "Помни войната 1915 - 1918" бяха представени пред пълен салон във Враца. Сценарист и режисьор на документалната поредица е Мария Цветкова, а продукцията е на Военния телевизионен канал. 


Главният експерт „Културно наследство и художествена галерия“ в Община Мездра Светла Дамяновска взе участие в Четвърта международна конференция от серията „Дебати в музеологията“ на тема „Музей и образование“, която се проведе в София. Организатор на събитието бе Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. 


Заради очаквани снеговалежи жълт код е в сила за 18 области, сред които Враца и Монтана, информира на страницата си Националният институт по метеорология и хидрология.


По повод предстоящите десети юбилейни Краеведски четения в Мездра, с решение на Настоятелството при НЧ "Просвета 1925" ще бъде издаден сборник с доклади, изнесени през изминалите четения. Сборникът ще бъде издаден и редактиран от председателя на дружеството Мирослав Гетов, който ще подбере най-значимите от над 150 доклада.


Дарителска кампания под наслов "Дари дреха, стопли сърце" обединява за поредна година цялото село Софрониево. Всеки, който желае може да се включи в кампанията чрез изпращане на дрехи и обувки, до адресът на кметството в село Софрониево.


Започва Коледен базар в подкрепа на детското отделение на Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" Козлодуй.


С водосвет за здраве и благополучие за жителите на града за поредна година големият християнски празник Никулден ще бъде отбелязан на площад „Христо Ботев“ във Враца. В празничния ден на всички присъстващи ще бъдат раздадени над 1500 порции от рибния курбан.


Светлините на коледната елха ще запали тържествено кметът на Община Видин Цветан Ценков на 9.12 (понеделник), от 17:00 ч., на площад "Бдинци". В програмата участие ще вземат талантливи видински деца от ДГ "Славейче" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий". За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи младата поп изпълнителка ЕВА. 
Вижте още

Над 8 хиляди лева са събрани на благотворителните концерти за Лъчко във Видин

Над 8 хиляди лева са събрани на двата благотворителни концерта на Основно училище "Иван Вазов" в петък в залата на Симфониетата във Видин . В програмата участваха второкласници от училището, вокална група "Звънче", преподавателят Красимир Михайлов и ученици от 1-ви и 5-ти клас. Средствата ще са за лечението на Лъчезар Гилов , ученик във..

публикувано на 14.12.19 в 16:55

Близо сто врачани се съревноваваха за най-добрите вина, ракии и мезета

Третото издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета събра стотици централния площад в града. Кметът Калин Каменов откри    събитието: "Радвам се, че за поредна година се събираме на централния площад и изпълваме със съдържание тази толкова хубава дума в нашия език "заедно". По този начин продължаваме българските традиции,..

публикувано на 14.12.19 в 15:22

Седмицата на четенето отбелязаха мездренски ученици

Основно иновативно училище "Св.св. Кирил и Методий" в Мездра се включи активно в Националната седмица на четенето . Под мотото "Приказчица разкажи ми" родители четоха на първокласниците български приказки, а те отговаряха на въпроси и извличаха поуки. Второкласниците видяха оживели на интерактивно табло Дядо Коледа, Снежко,..

публикувано на 14.12.19 в 13:38

С коледен базар и спектакъл в Бяла Слатина помагат на Сачко

Изложба-базар "Коледен благослов. Всички заедно за Сачко" организират в Бяла Слатина.  Базарът ще е до 20 декември в в картинната галерия на Народно читалище "Развитие 1892". Валентина Бобойчева , главен библиотекар в читалището призова за подкрепа на благородната кауза: "Тази изложба е в подкрепа на нашия съгражданин Северин Маздрашки,..

публикувано на 14.12.19 в 12:15

Празник на домашните вина и мезета организират във Враца

За трета поредна година във Враца ще се проведе празник на домашните ракии, вина и мезета. Десетки врачани, които сами си произвеждат питиета и деликатеси ще участват в конкурса за най-добри вина, ракии и мезета. Те ще бъдат оценявани от  професионално жури. Празникът ще покаже гордостта на врачани от домашното им..

публикувано на 14.12.19 в 09:05

"Глашатаи" с празничен концерт във Видин

Концерт, посветен на празничните дни, ще изнесе видинската група "Глашатаи" . Групата изпълнява авторска музика, тази година залага на рок-изпълненията, каза за Радио Видин Калин Горчев: "В концертната зала на Младежкия дом ще се случи това събитие "Глашатаи и приятели". Каним всички, които имат желание да дойдат и да се насладят..

публикувано на 14.12.19 в 08:00

Снимката на 13 декември 2019 година

Коледно градче  посреща децата на Видин на детската площадка до храм "Св. Николай". То е подарък от Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска митрополия. В празничната програма за откриването участваха деца от село Ружинци, които получиха и своите подаръци от благотворителната кампания "Операция "Плюшено мече" ", на която фондацията е партньор...

публикувано на 13.12.19 в 17:50