Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 6 декември 2019 година

Снимка: Община Враца

Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан с литургии, курбани и литийни шествия в Северозападна България. Студеното време не попречи на хората да се включат в тържествените събития за празника.


Никулденската традиция да се празнува с обща трапеза и рибен курбан в Клуба на пенсионера и хората с увреждания "Просънъц" бе въведена от възрастните новоселяни още в първата година на учредяването. Селото е на дунавския бряг,  има много моряци и рибари, а първата черква, построена още през турско време, носи името на Свети Николай Мирликийски. 


Сградите на кметствата на селата Замфирово и Гаганица ще бъдат санирани, съобщиха от Община Берковица. Средствата, в размер на 220 000 лева, са отпуснати от  Държавен фонд „Земеделие“, а срокът за изпълнение е 36 месеца. Ремонтът предвижда топлинно изолиране на външни стени и покрив, подмяна на дограма и оптимизация на осветителната система.

6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в община Роман са планувани за учебната 2020/2021 г. На работна среща беше обсъден Държавният план-прием в VIII клас в общините Мездра и Роман.


На 16-ти декември изтича срока, в който се внася последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за тази година. Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за 2019 година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските. Авансови вноски за корпоративен данък са длъжни да правят фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева.

На тържествена церемония в чест на 160- годишнината от рождението на Мито Орозов, Търговско-промишлената палата връчи призове за "Новаторство, индустриален подем и социална отговорност“, носещи името на видния врачански индустриалец.


Започва строежът на компостираща инсталация за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци от териториите на общините Вълчедръм и Якимово. Общата стойност на проекта е 3 285 654 лв.,  2 080 454 лв са от "Европейския фонд за за регионално развитие" и 367 139 лв. национално финансиране, каза за Радио ВИДИН Иван Бонев -главен експерт в Община Вълчедръм и ръководител на проекта.


Във връзка с есенните селскостопански дейности, от Областно пътно управление-Монтана напомнят, че съгласно Закона за пътищата, в обхвата на пътя е забранено влизането в пътищата с непочистени машини и замърсяване на пътното платно, пътните съоръжения и пътните принадлежности с кал и други отпадъчни материали. Собствениците и арендаторите на земеделски земи и гори преди излизане на път от Републиканската пътна мрежа трябва да почистят от кал селскостопанската и земеделската техника, тракторите и специализираната строителна техника. При констатиране на нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 200 до 500 лева, съгласно Административно-наказателните разпоредби от Закона за пътищата. При повторно нарушение физическите лица се наказват с глоба до 1000 лева. 


С поредица от инициативи Професионалната техническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" във Враца отбеляза 94 години от създаването си. Кулминацията на патронния празник беше на 5 декември с тържество в двора на учебното заведение, в рамките на което бяха рецитирани стихове на поета Никола Вапцаров. Празничният ден продължи с тържествено шествие и поднасяне на цветя пред паметника на видния врачански фабрикант и индустриалец Мито Орозов. В честването на годишнината се включи и кметът Калин Каменов, който връчи поздравителен адрес на директора на гимназията Ирма Емилиянова. 


С рецитал започна концертът в Драматичния театър по повод 60-годишнината на Второ средно училище “Никола Йонков Вапцаров" в Монтана. На сцената излязоха преподавателите на 450-те ученици. Директорът Десислава Аврамова приветства гостите на тържеството.


Повече от две седмици няма следа от 73-годишната Венка Ганчева от видинското село Киреево. Жената напуснала дома си на 22-ри ноември, когато отшила в гората за гъби и оттогава е в неизвестност. Не е имала тежки здравословни проблеми, каза преди дни кметският наместник на селото Маргарита Георгиева. В издирването освен служители на полицията са участвали гранични полицаи, местни хора и представители на ловната дружина.

Вижте още

Снимката на 18 февруари 2020 година

Нова  детска градина  откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изграждането на..

публикувано на 18.02.20 в 18:20

Видин има нов главен архитект

Десислава Евгениева е новият главен архитект на Видин. Това съобщи председателят на Съюза на архитектите в България проф. Тодор Булев, който бе един от членовете на комисията, определена да проведе събеседване с кандидатите. Архитект Десислава Евгениева бе единственият кандидат. Тя е завършила образованието си в Букурещ, дългогодишен служител е на..

публикувано на 18.02.20 в 17:08

Новостроящи се заводи във Враца посети председателят на НС

Председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, посети днес във Враца строителните площадки на двата завода – МД Електроник и Теклас. Тя беше на посещение в Северозапада. „За последните няколко години, кметът Калин Каменов положи много усилия за възстановяването на пътната инфраструктура и развитието на града. Благодарение на добрата..

публикувано на 18.02.20 в 16:51

Нова детска градина отвори врати в село Бело поле

Нова детска градина откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева , която определи изграждането..

публикувано на 18.02.20 в 16:44

Проверка на сметището край Бистрец започва Екоминистерството

Издадено е предписание на Община Враца да предприеме мерки за почистването на нерегламентираното сметище в местността "Орешака" край врачанския квартал "Бистрец" и за осъществяване на засилен контрол. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. "Съставен е акт на фирмата, която стопанисва имота. Дадени са предписания за..

публикувано на 18.02.20 в 16:28

Урок за Левски във видинската библиотека

Днес в детския отдел на РБ "Михалаки Георгиев"- Видин пред шестокласници от СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Брегово беше представен открит урок на тема "Пътят на героизма: животът на Васил Левски до 1862 г.".   Урокът бе проведен от учителят им по история Цветомир Веков , който обясни избора на темата: "Съзнателно сме заедно с учениците животът на..

публикувано на 18.02.20 в 16:15

Над 70 % е обработената земя в Монтанско за последните 5 години

Земеделието в област Монтана формира 13,4 % от общата брутна добавена стойност в икономиката. Това е с около 10 на сто над средното за страната за 2018 година. Това съобщи пред земеделци в Монтана заместник министърът на земеделието Атанас Добрев .  Статистиката показва, че 71 % от земеделската земя в Монтанско се обработва, като на много се..

публикувано на 18.02.20 в 16:13