Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 декември 2019 година

Снимка: Община Враца

Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан с литургии, курбани и литийни шествия в Северозападна България. Студеното време не попречи на хората да се включат в тържествените събития за празника.


Никулденската традиция да се празнува с обща трапеза и рибен курбан в Клуба на пенсионера и хората с увреждания "Просънъц" бе въведена от възрастните новоселяни още в първата година на учредяването. Селото е на дунавския бряг,  има много моряци и рибари, а първата черква, построена още през турско време, носи името на Свети Николай Мирликийски. 


Сградите на кметствата на селата Замфирово и Гаганица ще бъдат санирани, съобщиха от Община Берковица. Средствата, в размер на 220 000 лева, са отпуснати от  Държавен фонд „Земеделие“, а срокът за изпълнение е 36 месеца. Ремонтът предвижда топлинно изолиране на външни стени и покрив, подмяна на дограма и оптимизация на осветителната система.

6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в община Роман са планувани за учебната 2020/2021 г. На работна среща беше обсъден Държавният план-прием в VIII клас в общините Мездра и Роман.


На 16-ти декември изтича срока, в който се внася последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за тази година. Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за 2019 година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските. Авансови вноски за корпоративен данък са длъжни да правят фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева.

На тържествена церемония в чест на 160- годишнината от рождението на Мито Орозов, Търговско-промишлената палата връчи призове за "Новаторство, индустриален подем и социална отговорност“, носещи името на видния врачански индустриалец.


Започва строежът на компостираща инсталация за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци от териториите на общините Вълчедръм и Якимово. Общата стойност на проекта е 3 285 654 лв.,  2 080 454 лв са от "Европейския фонд за за регионално развитие" и 367 139 лв. национално финансиране, каза за Радио ВИДИН Иван Бонев -главен експерт в Община Вълчедръм и ръководител на проекта.


Във връзка с есенните селскостопански дейности, от Областно пътно управление-Монтана напомнят, че съгласно Закона за пътищата, в обхвата на пътя е забранено влизането в пътищата с непочистени машини и замърсяване на пътното платно, пътните съоръжения и пътните принадлежности с кал и други отпадъчни материали. Собствениците и арендаторите на земеделски земи и гори преди излизане на път от Републиканската пътна мрежа трябва да почистят от кал селскостопанската и земеделската техника, тракторите и специализираната строителна техника. При констатиране на нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 200 до 500 лева, съгласно Административно-наказателните разпоредби от Закона за пътищата. При повторно нарушение физическите лица се наказват с глоба до 1000 лева. 


С поредица от инициативи Професионалната техническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" във Враца отбеляза 94 години от създаването си. Кулминацията на патронния празник беше на 5 декември с тържество в двора на учебното заведение, в рамките на което бяха рецитирани стихове на поета Никола Вапцаров. Празничният ден продължи с тържествено шествие и поднасяне на цветя пред паметника на видния врачански фабрикант и индустриалец Мито Орозов. В честването на годишнината се включи и кметът Калин Каменов, който връчи поздравителен адрес на директора на гимназията Ирма Емилиянова. 


С рецитал започна концертът в Драматичния театър по повод 60-годишнината на Второ средно училище “Никола Йонков Вапцаров" в Монтана. На сцената излязоха преподавателите на 450-те ученици. Директорът Десислава Аврамова приветства гостите на тържеството.


Повече от две седмици няма следа от 73-годишната Венка Ганчева от видинското село Киреево. Жената напуснала дома си на 22-ри ноември, когато отшила в гората за гъби и оттогава е в неизвестност. Не е имала тежки здравословни проблеми, каза преди дни кметският наместник на селото Маргарита Георгиева. В издирването освен служители на полицията са участвали гранични полицаи, местни хора и представители на ловната дружина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29