Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Различните професии бяха представени пред видински ученици

3
Снимка: Радио Видин


Среща на седмокласниците от видинското училище "Любен Каравелов" с  представители на бизнеса и професионалните гимназии от община Видин се проведе в актовата зала на училището. Формата е част от поредица от срещи, които предстои да се организират за  завършващите седми клас ученици  със съдействието на РУО - Видин.


Пред седмокласниците застанаха живеещи във Видин хора, работещи различни професии- строители, сервитьори, фризьори, икономисти.

Ива Нинова е завършила училище "Любен Каравелов", а днес работи като директор на видински банков клон :

"Когато човек реши да работи в банка, освен че трябва да познава банковия бизнес, той трябва да е предимно добър човек и психолог, да има здрави нерви и да може да взема много бързо решения. Тази професия акумулира много знания..."
 
Работата в банка представлява основно обслужване на клиенти, отпускане на кредити, вноски, тегления.

Пред учениците бе представена специалността "Автомобилна мехатроника", което означава - електронната система и оборудването на автомобила, обясни Явор Асенов, а Ани Атанасова разказа за работата си като фризьор:  

 "Защо е важно да знаете електронните системи на автомобила си? Всички съвременни автомобили са оборудвани с тези електронни системи, професията е интересна и предлага много възможности...

...Моята първа диплома по фризьорство беше на 15 години, а на 17 години вече имах работа. Моята професия ми помогна да осъществя мечтите си, нищо не е лесно, всичко се постига с много труд. Когато обичаш това, което правиш, тогава имаш огромни криле. Работата ми е свързана с общуване, това е професия, която дано да ви даде устрем... Дано да изберете подходящото нещо, защото когато избереш нещо, което обичаш, ти си щастлив за цял живот.."


Иво Вълов разказа за професията си сервитьор. Той е завършил през 2004 година ПГ "Михалаки Георгиев" специалност "Кулинар". Харесва професията си, защото има възможност да общува директно с хората и да ги прави щастливи като предлага вкусна и качествена храна. Работил е в много страни по света, сега се е върнал в родния Видин и продължава да работи това, което обича:


"Можех да стана и готвач, и барман, но предпочетох да стана сервитьор, защото това е работата, която ми дава директен достъп с хората. Това е много важно. Нашата професия е много отговорна. Надявам се, че ако отворите сърцето си към това да бъдете сервитьор или готвач, вие ще разберете, че това е много сериозна професия. В тази професия можете да се изграждате и да растете..." 

 
Седмокласниците се запознаха и с професиите, които се предлагат в ПГ "Васил Левски" , бе им представена  специалността  "Сухо строителство". Накрая на срещата те се включиха в анкетата и представиха своите виждания за бъдещето си професионално ориентиране:

"Искам да стана полицайка, ...Хареса ми фризьорството, ...На мен ми харесва барманството,....Хареса ми професията на икономиста....Да знаеш езици е едно от най-важните  неща ....Искам да стана актриса...Аз бих записала психология, Харесвам литературата...Аз реших математическата...Мислехме да ги питаме какво е заплащането...Педагогиката също е интересна...."

Предстоят още 7 срещи, в които седмокласниците от ОУ "Любен Каравелов" ще се запознаят с профилираното обучение в община Видин.


Галерия

Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00