Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Осъдиха акушер-гинеколог от Видин за смъртта на бебе при раждане

Снимка: Радио ВИДИН

Съдът е признал за виновен Вл. Еремиев- лекар в отделението по акушерство и гинекология във видинската болница "Св. Петка“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Акушер-гинекологът е осъден на една година "Лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок заради немарливо изпълнение на медицинска професия, довело до смъртта на плод по време на раждане.

В болницата постъпила бременна жена. Тя била прегледана чрез видеозон от лекаря, който преценил, че трябва да бъде отведена в родилна зала. Според обвинението докторът не направил диагностично-терапевтичен план и не определил последващо поведение за предстоящото раждане. Вечерта на същия ден обвиняемият извършил преглед на жената, след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Освен това той бил длъжен, при патологично раждане или необходимост от секцио, да се консултира с началника на отделението или негов заместник, което също не било направено. Вместо да приложи единствения правилен в случая метод "Форцепс" (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с "Окситоцин" (хормон, предизвикващ процеса на раждане бел. ред.) и продължил раждането по неправилен начин - чрез "прийома на Кристелер“ (силно притискане на горната част на корема - бел.ред) дори и когато детските сърдечни тонове започнали да падат до 90-100 удара в минута.

По този начин той отнел шансовете на родилката да роди живо бебе- жената родила мъртъв плод от мъжки пол с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни действия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд, уточняват от Прокуратурата.

Вижте още

Снимката на 3 юни 2020 година

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от  Бисер Борисов  и негови приятели. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във..

публикувано на 03.06.20 в 18:10

Дъжд и градушки през юни, температурите- до 37 градуса

Максимални температури до 37 градуса се очакват през юни. Месецът ще бъде дъждовен, възможни са и градушки. Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 0 часа и 44 минути, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Юни е най-дъждовният месец от годината, а причина за това е нахлуването на влажни океански маси от Северозапад. След петък..

публикувано на 03.06.20 в 17:37
На Рашов дол

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер,..

публикувано на 03.06.20 в 17:14

Общински съветници от Мездра в постоянните комисии към НСОРБ

Националното сдружение на общините в България започна обновяването на своите постоянни комисии.  Кандидатурите на петима общински съветници от Мездра са включени в различни комисии.  Доктор Ивайло Тодоров е включен в комисия по здравеопазване, инж. Георги Валентинов и Тихомир Илчев - земеделие, гори, селски и планински райони, Яна Нинова -..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

230 души получават членски карти за ГЕРБ-Видин

Очаква се 230 души официално да бъдат приети в структурата на ГЕРБ-Видин днес . Това каза председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев : "Ще връчваме карти на новоприети членове на ПП ГЕРБ, като съобразявайки се с изискванията за спазване на хигиенните мерки, с 30 % запълняемост на залата. Ще се ограничим вероятно до..

публикувано на 03.06.20 в 16:18

НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Метално сърце за капачки вече и в парк "Рова" във Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели: "С колеги и приятели направихме това сърце за всички граждани. Някои казват: вашето е трето,..

публикувано на 03.06.20 в 15:50