Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици с идея за устойчив туризъм



На посещение в Чехия бяха  учениците от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин.  Те  представиха своята бизнес идея за устойчив туризъм във Видин и региона на първата обучителна среща в чешкия град Ческе Будейовице пред своите партньори и се запознаха на място с устойчивия туризъм в чешкия град Чески Крумлов.


С учениците в Чехия бе и Мария Иванова- учител по английски език
в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин:


"Основната цел, която имахме в Ческе Будейовице с нашите партньори, беше да представим нашата бизнес идея за устойчив туризъм. Всеки партньор я прави за своя регион. Другите цели са - да се запознаят, да видим други примери за устойчив туризъм, да практикуват английския език, което за мен е важно. Посетихме и много туристически обекти. Имаме партньори от Австрия, Словения, Португалия, Чехия и Италия, работният език е английски. Запознаха се с основни понятия. Справиха се много добре нашите ученици..."
 

 Рая Петрова е ученичка в 9 а клас в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, тя разказва за същността на бизнес идеята, която е свързана с туризма и с необходимостта да бъдат привлечени повече туристи като им се представи наистина различен и нов продукт:


"Нашата бизнес идея беше да създадем историческо село с къщи от различни исторически епохи, представяме бита, земеделието, зеленчуците .."


Гергана Ангелова от 9 а клас 
уточнява, че в бизнес идеята си за устойчив туризъм наблягат най-вече на българската история:


"Не бяхме уточнили къде ще е мястото, обаче решихме да са няколко малки къщички от различните периоди от съществуването на България. Под устойчив туризъм разбираме също и да опазваме околната среда, традициите и обичаите ни и кономическото развитие..."
 

 Вивиан Петрова от 8 а клас разказа за традиционната българска кухня, която също се включва в бизнес идеята,  тъй като храната е част от националната идентичност на всеки народ: 


"От българската кухня представихме баницата, снимка на Коледна трапеза с всички ястия...Допълнителни дейности ще има - зона за забавления, традиционен ресторант и къща за гости, както и музей... В зоната за забавления ще покажем стреляне с лък, гребане, по-стари игри, които са ни показвали бабите ни и дядовците ни.."


Учениците от Видин споделиха и впечатленията си от хората, от градовете, от реда и чистотата, които царят в Чехия:


"Беше много красиво украсено за Коледа, имаше ледена пързалка, голяма елха, голям Коледен базар....всички исторически забележителности са много красиви, в Чески Крумлов посетихме замъка, гледката е уникална, много е чисто, едно боклуче не сме видели. Имаше страшно много туристи, не можехме даже да си направим снимка от толкова много хора. ..Винаги е хубаво човек да види друга култура, това те прави по-толерантен, разширява светогледа..."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37