Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заседаваха епизоотичните комисии във Видин и Враца

3
Снимка: Областна администрация Видин

Регистрираната през 2019г. заразна болест Африканска чума по свинете продължава да поддържа високи темпове на разпространение и през 2020г. От началото на месец декември до сега са констатирани три случая на АЧС при диви свине в област Видин. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. На заседанието бе обсъдена актуалната епизоотична обстановка в страната и в областта, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Видин. 


"...Няма нов случай на АЧС при домашно отглеждани свине. Отрицателни са и контролирано взиманите проби от свинекомплекса в град Дунавци"- посочи директорът на ОБДХ - Видин д-р Адриян Данков.


Заседанието се проведе под председателството на областния управител на Видин Албена Георгиева: 


"С цел разпределение на дейностите за борба с болестта между всички ангажирани държавни, местни и неправителствени структури, Министерството на земеделието, храните и горите изготвя план за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС в Република България през 2020 г. Предстои планът да бъде разгледан на заседание на Централния епизоотичен съвет и одобрен от Министерски съвет."


Заседание на епизоотичната комисия се проведе и във Враца

"Няма констатирани нови случаи на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Враца, независимо от факта, че сме заобиколени като област от огнища на заразното заболяване. Липсата на положителни проби за АЧС и трихинелоза в нашата област се дължи на изпълнението на мерките за биосигурност и ефективната работа на представителите на държавните горски стопанства в санитарните зони", заяви в началото на заседанието директорът на ОДБХ - Враца д-р Милчо Костурков


На срещата той представи заповедта на министър Десислава Танева, с която се отменят определените А, Б и В зони за сигурност при констатиране на заболяването и се дават ясни указания с допълнителни мерки за биосигурност. Удължен до 31 януари 2020 г. е срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната, като мярка за ограничаване разпространението на заболяването АЧС. Отпада забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие на вируса. Ловните дружинки следва да спазват стриктно мерките за биосигурност. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС като изследванията са за сметка на БАБХ.


Представителите на държавните горски стопанства във Враца, Оряхово и Мездра работят на терен и контролират спазването на мерките. За последния месец са дадени за анализ 117 проби от отстреляно диво прасе, като резултатите са отрицателни за вирус на АЧС и трихинелоза.


Областният управител на Враца Малина Николова обяви, че Министерство на земеделието, храните и горите изготвя План за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС на територията на Република България за 2020 г., който предстои да бъде разгледан на заседание на Централния епизоотичен съвет и одобрен от Министерски съвет. 


"Като дейност трябва да бъде възобновено почистването и третирането с вирусоцидни препарати по пътните отбивки и местата за почивка по републиканската пътна мрежа. Тези санитарни и превантивни дейности от страна на Областно пътно управление - Враца доведоха до положителен и дълготраен ефект за намаляване разпространението на заразното заболяване през 2019 г.", допълни още Малина Николова.


Относно мерките за превенция и биосигурност, директорът на РЗИ - Враца д-р Кети Ценова разясни, че препаратите за дезинфекция следва да се употребяват според изискванията и дадените предписания от производителя.

"Някои от препаратите действат срещу вируса само при определени условия на прилагане върху чисти повърхности без биомаса. Налага се стриктно спазване на указанията за използване на препаратите, за да имат ефект срещу вируса", заяви д-р Ценова и настоя за провеждането на допълнителна разяснителна кампания сред ловните сдружения.

Съгласно указанията на Министерство на земеделието, храните и горите и предвид епизоотична обстановка в страната, ежеседмичните заседания на областните епизоотични комисии се заменят с провеждане на две заседания месечно.


Галерия

Вижте още

Подготвят изолатор за пациенти със съмнения за коронавирус във Видин

Във  Видин  пациенти със съмнения за коронавирус, идващи от чужбина, ще бъдат настанявани в изолатор. Престоят ще е до транспортирането им в инфекциозна клиника.  За настаняване на лицата под карантина е приспособено бившето инфекциозно отделение на болницата в града. 12 са местата в изолатора, но при необходимост могат да бъда..

публикувано на 28.02.20 в 16:39

Премахват незаконни гаражи и отчуждени къщи в Монтана

Премахват 8 отчуждени къщи и 908 незаконни гаражи в град Монтана. Акцията по разчистване на терените започва през март. Деветте отчуждени къщи са опасни за живеене. Общината е получила съдебно решение за премахването им, уведомени са и живущите там, уточни кметът на Монтана Златко Живков: "Те вече не отговарят на условията, това са къщи..

публикувано на 28.02.20 в 16:03

Близо 80 кг тютюн задържаха митнически служители в района на Мездра

78 кг нелегален тютюн за пушене задържаха митнически служители в района на град Мездра. Митнически служители от ГД "Митническо разузнаване и разследване" са извършили проверка на лек автомобил, движещ се по път Е79  в посока Враца – Мездра. На задната седалка и в багажника на колата са открити общо шест чувала, съдържащи 86 плика , представляващи..

публикувано на 28.02.20 в 15:43

Във Видин обсъдиха механизма за връщане на децата в училище

Повече дейности по превенция, подобряване ефективността на работата в образователните институции за ученици в риск от отпадане, мерки за ограничаване на отсъствията, търсене на по- активно участие на служителите на МВР и дирекция "Социално подпомагане"- това са мерките, които Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин предприема за задържане..

публикувано на 28.02.20 в 15:00

Увеличава се безработицата във Видинско

Увеличение на безработицата за месец януари отчитат в Дирекция "Бюро по труда"- Видин. Най-високо е равнището в Община Белоградчик, съобщи директорът на институцията Иван Иванов : "Oбщият брой на регистрираните безработни в област Видин е 5481, като за ДБТ - Видин са 2697, ДБТ – Кула 709, а за ДБТ - Белоградчик са 2075 регистрирани безработни лица...

публикувано на 28.02.20 в 14:28

Изложба "Подвиг и памет" в музея в Лом

Исторически музей – Лом е домакин на фотодокументалната изложба "Подвиг и памет", посветена на 3 март .   Експозицията проследява пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от стъпването й на българска земя до последните й сражения с турската войска в Стара планина.  Снимки, карти, факсимилета на документи проследяват родословието на..

публикувано на 28.02.20 в 14:25

Община Мездра ще кандидатства за обновяване на уличното осветление

Положително становище за кандидатстване по проект за обновяване на уличното осветление дадоха общинските съветници в Мездра.  Проектът, за който Общината ще кандидатства, е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност", финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. П редвижда..

публикувано на 28.02.20 в 13:54