Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 януари 2020 година

Снимка: архив

Отменя се наредбата, която предвиждаше увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на джипиес контрол в автомобилите. Това стана след среща между протестиращите днес автоинструктори, сред които имаше и такива от Видин, и министрите на транспорта и образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев, докато в София течеше демонстрация на инструкторите. 



Регистрираната през 2019г. заразна болест Африканска чума по свинете продължава да поддържа високи темпове на разпространение и през 2020г. От началото на месец декември до сега са констатирани три случая на АЧС при диви свине в област Видин. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания.


Владимир Тошев остава областен координатор във Видин на ПП ГЕРБ. Това е решението на Изпълнителната комисия на управляващата партия. Промени има в общинското ръководство на ГЕРБ. Снето е доверието от досегашният председател на структурата и бивш кмет на Видин Огнян Ценков. 



Увеличени са заплатите на медицинските специалисти в детските градини и училищата, съобщават от Община Враца.  Увеличението на заплатите на медицинските специалисти, работещи в детско и училищно здравеопазване е предвидено в бюджета за 2020 година.



Главният прокурор Иван Гешев обеща във Враца, че разследването на аферата с вносния боклук ще стигне до край. Обвинител №1 на държавата беше в града под Околчица заради убийството на Андрея. Припомняме, че в началото на месеца на площадка във Враца откриха 50 тона стари тонер касети, внесени от Италия, което образува недоволство в обществото.



Бюрото по труда в Мездра обяви последните данни за нивото на безработица в общините Мездра и Роман. В община Мездра за този период общият брой на регистрираните безработни е 555, с 12 повече от предходния месец, или нивото на безработица е 5.86 на сто. 



С искане за справедливост за убитото момиче, хора от Галиче се обединиха в социалните мрежи. Те настояват заподозряното непълнолетно момче да получи максимална присъда, при строг режим на изтърпяването й. 



При ниска заинтересованост от страна на населението започна обсъждането на общинския бюджет 2020 г. с жителите на Ново село. Кметът на общината Георги Стоенелов откри срещата и се спря подробно върху разпределението на капиталовите разходи като финансови средства и дейности по селата. 



За поредна година ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин се включиха в националното състезание по приложна електроника ''Мога и зная как". Инициативата се провежда под егидата на МОН и търговска верига за електронни компоненти в град Горна Оряховица. 



Деца от ромските квартали в Монтана- "Огоста" и "Кошарник", сурвакаха заместник кмета Тихомир Антонов. На 14 януари се отбелязва Ромската Нова година - Банго Васил. Според една от легендите Банго Васил е Свети Василий Велики - застъпник и защитник на ромите.



Ученици-сурвакари от Основно училище "Никола Вапцаров" във врачанското село Селановци пожелаха здраве на екипа на Министерството на здравеопазването по случай празника Василица, който се отбелязва от много ромски групи в България като начало на Новата година, съобщиха от пресслужбата на ведомството.



Литературен клуб "Георги Савчев" към Народно читалище "Развитие 1893г." в Белоградчик организира литературна вечер под наслов "Поетичният свят на Стефанка Игнатова". Стефанка Игнатова е родена на 14 януари 1958 година в град Стара Загора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Около 700 килограма капачки събра днес кампания във Видин

Около 700 килограма пластмасови капачки и 40 килограма алуминиеви кенчета бяха събрани само за няколко часа във временен пункт във Видин . Сред най-малките доброволци беше Деница : "Гледам бебето, помагам с капачките, пиша грамоти - така помагаме на много деца и други хора. Бих казала на хората да продължават да събират капачки и да се включат в..

публикувано на 20.04.24 в 15:32

Стогодишен юбилей отпразнува Любка Иванова от Станево

100-годишен юбилей отпразнува Любка Иванова от ломското село Станево . Поздравления и подаръци рожденичката получи от кмета на общината Цветан Петров , който уважи юбилея на баба Любка. Освен от градоначалника юбилярката получи поздравления и от  кмета на Станево Милен Милчов, както и от общинската дирекция „Социални дейности и програми за..

публикувано на 20.04.24 в 13:02

Фестивал "Занаяти и култура" се провежда във Видин

Двудневният фестивал "Занаяти и култура" стартира днес във Видин. Откриването се състоя в 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". От двете страни на пешeходната алея до крепостта са разположени шатрите на занаятчии, кулинари и творци, които вземат участие в събитието. Освен жители на града, щандовете привличат и туристи:..

публикувано на 20.04.24 в 12:56

Назначиха служебно РИК във Враца

Централната избирателна комисия определи състава на РИК във Враца, която ще проведе изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Това стана по служебен път, след като в неделя консултациите между политическите партии и коалиции, проведени при областния управител Надя Донкинска не дадоха резултат. За председател е определен юрист Лора..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Конкурс събира творби на тема "Спомени от детството"

Конкурс на тема "Спомени от детството" организира младежкият Интеракт клуб - Видин . Конкурсът е в три категории - рисунка, фотография и поезия, обясни председателят на Интеракт клуб Лора Лозанова : "Идеята за конкурса дойде от вицепрезидента на клуба Светлозара. Избрахме темата за детството, защото според нас е по-обширна и всеки я вижда по..

публикувано на 20.04.24 в 10:00

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус"

Днес в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от американската компания "Уестингхаус", предназначено за V блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев.  В края на 2022 г.  атомната..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05