Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

| обновено на 17.01.20 в 17:30

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов:

"Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска височина тук е 250 метра, въздухът е чист, кристален и най-красивото звездно небе е тук. Намираме се точно под Млечния път. Половин свят и цяла България съм обиколил, такова небе никъде не съм видял...

Макар и малко, селцето ни е с богата история, датирана още от времето на траките. Вече започнахме да възраждаме старите традиции, просъществували през вековете и да отбелязваме празниците. Ще възстановим и празника на селото - Тодоровден, който отбелязваме на 7 март. Ще има отново състезания с коне, с магарета и с каруци. Ще продължим и традиционния селски събор през ноември. Има разбира се още много стари български и християнски празници, които имаме желание да възстановим и празнуваме всички заедно. Всички те ще сплотят отново селото, ще върнат усмивките и доброто настроение на жителите му, както и желанието им за живот именно тук. Старите хора знаят, че навремето всички къщи тук са построени с общите усилия на хората- един е правил дограмата, друг е бил добър зидар, трети е обработвал камъка. Всички се се събирали и са правили една къща. После са отивали да строят друга. И всичко това без да се заплаща на майсторите и чираците, защото всички са работили за общото благо. Никой не е познавал отчуждението и не е мислел за заплащане. Всеки е работел като за собствения си дом. Това е труд, достоен за уважение и смятам, че това е една от причините село Ослен Криводол да има такъв силен дух. Именно него сега смятам да събудя и възродя. И съм сигурен, че ако ние, постоянно живеещите тук 80-100 човека, се свържем с този древен и силен дух и покажем на младите как можем да работим, да се веселим и се радваме на живота, тогава и те ще се завърнат тук. Аз смятам, че искрата е запалена и най-доброто предстои...

Сега дострояваме новата си църква. Смятам също да запазя стария вид на селото. Искаме всичко да си остане девствено и непокътнато, за да имат хората повод да ни посещават и виждат едно запазено хубаво място, незасегнато от съвремието в лошия смисъл на думата. Тук е спокойствието, тишината и чистият въздух. Не случайно млади хора започнаха да се връщат в родното село. Имаме и един чужденец вече.

В селото съм от 3 години, но за кражби не съм чувал. Убеден съм, че тази тенденция ще продължи. Аз имам намерение да направя картотека на всички изоставени къщи със снимки и цените им, за да ги качим в Интернет във всички сайтове, където присъства нашето село. Интересът към селото е много голям и се надявам тук да продължат да идват млади хора. Така ще се превърнем в хубаво, цветно селце, което ще продължим с желание нда развиваме. Така рано или късно смятам Ослен Криводол да се превърне в архитектурен резерват на фона на красивата ни природа и богатата история на този район..."

Много са легендите, които се свързват с името на селото, но като че ли най-достоверната разказа за Радио Видин Стоян Донков, наследник на Илия Йолов, един от малкото оцелели Ботеви четници, чиито род е един от най-старите в Ослен Криводол:

"Името на селото се свързва със събития отпреди много години, още от турско време. Един от моите прадеди - дядо Петър, орял с впрегнати магаре и крава. Минал един турчин, видял магарето и после разказвал какво видял. И понеже на магарето казвали "осле", оттук останало и името Ослен. А понеже в долчинката, където ги видял турчинът, са все кривове, останало името Ослен Криводол..."

И още една история от Ослен Криводол. Разказа я най-дълго управлявалият кмет в селото- 74-годишният вече Върбан Йолов. Целият си съзнателен живот е прекарал тук, в родното село. Когато след войниклъка решили да го направят кмет на селото, той дълго плакал, защото бил млад и си представял по друг начин живота си. Но времената били други, нямало как да се измъкне и приел.

"Бях кмет на селото в продължение на 24 години. Когато дойде демокрацията, сам се отказах. Писна ми всеки да казва, че комунистите сме окрали държавата. Аз къщата си построих през 1968 година, нито е измазана, нито е обзаведена както трябва. Като кмет взимах 120 лева- заплата 100 лева, а 20-те лева бяха персонални, защото съм с образование. За кметуването какво да кажа. Имаше страхотни борби кой да води "бащината дружина". Имаше все опозиция един на други...

Въпреки това живота преди беше по-спокоен и подреден. В селото имаше около 60 крави, около 60 биволи и над 500 овце само в частния сектор, не в стопанството. Сега в селото няма нито една биволица, има няколко кози, а аз държа една крава за собствени нужди. Една от причините за този крах е, че съсипаха инициативата. Навремето имаше "Родопа", откъдето изкупуваха животни. За едно теле или крава знаехме, че ако ги гледаме и после ги предадем, ще получим еди колко си пари. Всичко беше предварително ясно и сигурно. Сега нито знаеш на кого какво можеш да предадеш, нито за колко да го продадеш. Аз и едно кило мляко нямам сметка вече да продавам, защото не ми се изплаща и предпочитам да го ползваме за нуждите на семейството ни. Затова хората вече не гледат животни и не търгуват- просто няма никаква файда..."

Ще успее ли новото ръководство на Ослен Криводол да възроди старите традиции и да популяризира името на селото като добро място за жиевеене и туризъм; ще се справят ли с набезите на иманярите, ще успеят ли да възстановят старата си църква, обявена за паметник на културата още през 1927 година и ще бъдат ли проучени и  другите останки от стари църкви в землището на селото; какво още си спомнят за миналото и как виждат бъдещето на селото местните жители- всичко това чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30