Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 17 януари 2020 година

Първите за зимата снежинки се опитаха днес да оставят следи във Видин...
Снимка: Радио Видин

3 са регистрираните болни от грип и остри респираторни заболявания в Монтана от началото на тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. За първите две седмици на Новата година болните са били 39. Доказан е един случай на грип от тип “А” – момиче на 15 години.

Близо 11 млн. и 500 хил. лева са заложени в проектобюджет 2020 година на община Мездра, който е предложен за обществено обсъждане на 22 януари от 10 часа в заседателната зала на общинска администрация. От собствени имуществени, данъчни и неданъчни приходи се очаква около 5 млн лева.

Публичното обсъждане на бюджета на община Лом за 2020 година ще се проведе на 22 януари. Местната общинска управа очаква мнения, препоръки и предложения от гражданите, които са поканени от кмета д-р Георги Гаврилов на обсъждането.

Отдел "Местни данъци и такси" в община Козлодуй започна събирането на данък превозни средства за 2020 г. До 30 юни се плаща първата вноска и до 31 октомври - втора вноска. Предплатилите за цялата година, до 30 април, ще ползват 5% отстъпка.

130 обекта е проверила Дирекцията на национален строителен контрол през 2019 година. Сред тях са обекти в с. Дреновец, община Ружинци, с. Арчар в община Димово, гр. Берковица. Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които един вече е премахнат, 16 са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. 

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Мездра прие отчета за своята дейност през 2019 г. "През отчетния период се наблюдава намаляване на броя на противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица", отбеляза секретарят на комисията Силвия Петкова. 

1342-ма здравноосигурени са се възползвали от свободното си право на персонален преизбор на общопрактикуващ лекар през месец декември 2019-та година, съобщава пресцентъра на Районната Здравноосигурителна каса- Видин. Данните са за последния регламентиран период за преизбор на личен лекар. 

29 заразни заболявания са регистрирани във Видин, спрямо 7 за миналата седмица. Това сочи седмичният отчет на РЗИ- Видин. Нови случаи на варицела-26 са заразени в рамките на една седмица, случаите се отнасят за Видин, Антимово, Гъмзово, Флорентин и Ясен. 3 са случаите на чревни гастроентероколити, регистрирани за Видин и Градец.

Започнало е премахването на изхвърлените животински отпадъци в района на "Ботев път", съобщават от Община Враца. По-рано днес десетки чували с животински остатъци бяха открити изхвърлени край Враца. 

Десетки чували с животински остатъци - основно кокали и скелети от големи животни, са били изхвърлени край Враца. Мястото на мръсния товар е район, през който преминава бойният път на Ботевата чета и се намира на 15-ина километра от града под Околчица. На същото място се намира паметникът на четника Давид Тодоров.

Йосиф Станимиров от Видин, който страда от мускулна дистрофия се нуждае от още средства, за да е успешна терапията му в чужбина. С помощта на дарения Йоско вече е преминал първата процедура в Нови сад, Сърбия, след която се е почувствал значително по-добре. Преди да бъдат извършени още две процедури, е  нужна операция. За нея, както и за рехабалитацията след това, тябват 7 000 евро. Благодарение на даренията семейството вече разполага с половината сума, но остават още 3 500 евро, с които не разполагат. Затова близките му отново призоват за помощ. Операцията трябва да бъде извършена възможно най-скоро, каза кинезитерапевтът на Йоско Елица Георгиева.


Почистване на църквата в село Живовци организират ентусиасти в събота. Жителите на село Живовци са изселени отдавна, заради построяването на язовир "Огоста". В момента нивото на водоема е спаднало драстично и църквата "Свето Вознесение" е на сушата. Към църквата има огромен интерес и се посещава от доста хора. Достъпът до нея обаче е труден.

Йорданов и Ивановден по стар стил ще отбележат в събота в монтанското село Горно Церовене. Две духови музики са ангажирани за тържеството. Почетният гражданин на Монтана, родената в Горно Церовене- световна рекордьорка в скока на височина, Йорданка Благоева, е поканена на празника.


В град  Кула отново се очакват емблематичните "кулски къпачи", които в нощта срещу 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве именници и младоженци. 20 януари по старо му се отбелязва празникът Ивановден. В следобедните часове групата ще се събере на заслужена трапеза и почивка в читалището, за да ознаменува още един празничен Ивановден в Кула.

За поредна година в село Бърдарски геран се организира карнавалът Фършанги. Председателят на читалище “Съединение-1923” Ирина Босилкова участва активно в дейностите по организиране на карнавала. От 2011 година празникът “Фършанги” в село Бърдарски геран е международен карнавален фестивал. Тази година по-различното ще бъде „бърбореното“ пред сградата на Етнографския музей. Карнавалът ще се проведе на 22 февруари. Това е 10-то юбилейно издание.
Вижте още

Дядо Вълослав от Добролево дарява пенсията си на видинската болница

Един от най-ревностните ни слушатели, 81 -годишният Вълослав Стратев  от село Добролево, иска да дари пенсията си от 219 лв  на видинската болница. Дарението е скромно и от сърце, обясни за Радио Видин дядо Вълослав:   "Ще ви кажа направо - аз съм от време оно дарител. Преди време, две години и половина дарявах една трета от заплатата си на..

публикувано на 08.04.20 в 14:35

Пазарът във Видин отново работи (СНИМКИ+ВИДЕО)

От днес видинският общински пазар отново работи , след като бе затворен преди три седмици със заповед на кмета Цветан Ценков, като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. В понеделник, 6 април, министърът на здравеопазването смекчи мерките, свързани с тържищата, за да се даде възможност на земеделските производители да пласират..

публикувано на 08.04.20 в 14:34

Две нови електронни услуги предлага НАП

Националната агенция за приходите вече ще обменя електронно информация с банки, застрахователи, общини и други ведомства във връзка с извършвани ревизии и проверки на техни клиенти. Това става възможно с внедряването на две нови електронни услуги -  " Връчване на документи на трети лица в рамките на контролни производства"  и " Подаване на..

публикувано на 08.04.20 в 13:50

Коронавирусът е причина за половината безработни в Северозапада

1704 са новорегистрираните безработни в бюрата по труда в Монтана, Видин и Враца за времето от 13 март до началото на април, информират от Регионалната служба по заетостта в Монтана.  859 от тях или 50.4%   при регистрацията са заявили, че са освободени заради кризата с COVID- 19. За сравнение със същия период на 2019 г. броят на новорегистрираните..

публикувано на 08.04.20 в 13:46

Продължава почистването в Монтана

Масово мият улиците в Монтана. Това е един от елементите на пролетното почистване на града. През почивните дни екипите на общинското предприятие "Чистота" са работили извънредно за почистване на сметища в различни райони на града и селата,  съобщи кметът Златко Живков : "Стартирахме масовото миене на града, освен дезинфекция, която..

публикувано на 08.04.20 в 13:00

Два фестивала отлага Община Вършец

Тазгодишните издания на Националния преглед на ученическите оркестри и мажоретни състави "Димитър Пеев" и Международния фолклорен форум "Пъстра огърлица" във Вършец се отменят , съобщиха от Общината . Прегледът на духовите оркестри трябваше да се проведе за 13-ти път в първите два дни на май.  Международният фолклорен..

публикувано на 08.04.20 в 12:57

С трактори ще косят зелените площи в Ружинци

Две нови косачки- трактори ще са от помощ на лицата, занимаващи се с косенето на тревата в парковете, детските градини и други зелени площи в община Ружинци. Днес пристига още една роторна дискова косачка като прикачен инвентар за трактора, с който ще се обработват по-големите тревни площи в селата. В условията на коронавирус ще разчитаме на..

публикувано на 08.04.20 в 11:22