Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец. Какъв е проблемът? 


Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на Градец:


"Има понякога опашки пред пощенската станция, хората се изчакват, възрастните не могат да стоят на студа зимно време... Не е удобно с тази една стая, защото това са възрастни хора, трябва да има още една стая за чакалня....изобщо не е удобно, имахме си пощенска станция и цяло село даваха трудодни, хората стоят на дъжда и на снега, това са само възрастни хора, трябва нещо да се направи..."



От 2012 година кметът на село Градец Илия Томов пише до "Български пощи" с предложение да бъде направен ремонт на две стаи на първия етаж на сградата- собственост на дружеството, където преди години се е помещавала пощата. Според него това е възможно, тъй като над тези две помещения плочата е здрава, отгоре покривът също е здрав, тъй като е ремонтиран от собственика на втория етаж- БТК. 


Днес  пощата се помещава в сграда, която е на кооперация "Боян Чонос" и в момента се продава - обяснява кметът на Градец Илия Томов:


"Покривът е на БТК, те са си направили ремонт след пожара, това е вторият етаж и е на БТК. Тези 4 помещения са на първия етаж, от тях едно има напукана плоча от пожара...Но аз им предлагам не да ремонтират тези помещения, а другите две, които са здрави и са много удобни и те са едно до друго ...Ремонтът на покрива е направен след пожара 2004 година. След 2004 година пощата се измества в три помещения, общинска собственост на втория етаж, и така до 2012 година. И не са платили една стотинка наем на община Видин...След моите писания, за това, че на хората им е трудно да се качват на втория етаж, предложих да се направи ремонт на изгорелите помещенията на първия етаж. Вместо това те наемат едно помещение на ТПК "Боян Чонос" което го ремонтират за 8 000 лв и плащат наем. И досега продължават да си плащат наем.."
 

Одисеята с пощенската станция на "Български пощи" в село Градец е от 2012 година. Едно от последните предложения от страна на "Български пощи" е община Видин да закупи помещенията от тях:


"Всеки път ни отговарят, че нямат средства за ремонт и ни предлагат да си закупим помещенията обратно, които ние сме им дарили с един подпис...Нямат средства, в края на краищата ние ще им дадем едно предложение да съберем пари и да направим ремонт на тези две помещения, но това трябва да се разреши от тях, защото това е тяхна собственост.."


 
Последната идея на хората на село Градец е те да съберат средства за ремонт и да извършат ремонта, разбира се, с разрешението на собственика на помещенията - "Български пощи" ЕАД. Това предложение в писмен вид тепърва ще се изпрати до ръководството на дружеството и тогава ще може отново да се постави на дневен ред съдбата на пощенската станция в село Градец, тъй като "Български пощи" ЕАД могат да обсъждат този проблем при постъпило писмено предложение от страна на ръководството на село Градец, община Видин.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37