Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 януари 2020 година

Снимка: Петко Котларски

Второкласници от мездренското училище "Св.Св.Кирил и Методий" поставиха 14 къщички за птици. Новите домове са предназначени за синигери, зидарски дърволазки, полско врабче и други дребни птици.


Два случая на грип са регистрирани в област Враца. Това стана ясно от първото заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, председателствано от областния управител Малина Николова. 


Кметът на община Мездра Иван Аспарухов представи на обществено обсъждане проектобюджета на общината за 2020 година. В него са заложени 18 977 995 лева, което го прави най-големият до сега.


През тази година ще бъде извършен основен ремонт на 20 улици в населените места в община Мездра и на общинския път Боденец - Върбешница, стана ясно по време на общественото обсъждане на проектобюджета на общината. Предвижда се също ремонт на сградите на 7 кметства и на 6 детски градини, изграждането на 5 спортни площадки и на 3 площада и зони за отдих. Сред обектите, които ще бъдат реализирани в град Мездра, са ремонт на 5 улици и благоустрояване на 2 междублокови пространства, реконструкция и разширяване на водопроводната мрежа, саниране на поне 4 многофамилни жилищни сгради, изграждане на ново кръгово кръстовище, довършване на пешеходната алея на ул. „Александър Стамболийски“ и обособяването на нови паркинги.


Кметът на община Лом Георги Гаврилов реагира срещу намерението на "БДЖ-Пътнически превози" да бъде удължен срокът, в който по направлението Лом-Брусарци не пътуват влакове, а автобуси. Гаврилов е изпратил писмо до министъра на транспорта Росен Желязков и управителя на ЖП-дружеството Любен Нанов.

Подаваната вода за питейни нужди в община Георги Дамяново е с повишено съдържание на арсен. Проблемът с водоснабдяването е от години, призна кметът Нина Петкова, затова има идея за изграждането на нов довеждащ водопровод от Дълги Дел до Монтана.


Близо 6 милиона лева са задълженията на Община ВидинТова заяви пред Общинския съвет кметът Цветан Ценков по повод твърдения, че Общината вече е финансово стабилна.


Състав на Видинския окръжен остави за постоянно в ареста обвинения за убийството в центъра на Видин на 19 януари. Съдия Светла Стоянова определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 48-годишния Александър Стоянов.


Скоро ще почистят бившето лятно кино "Цвят" във Видин, обещават от Общината. Радио Видин постави въпроси, свързани със слушателски сигнал за това, че строителни отпадъци от ремонта на намиращата се в съседство сграда на Драматичния театър са изхвърлени в двора на бившето лятно кино. 


В Лом откриха нерегламентирано внесен боклук от Италия. При съвместна проверка на полицията и екоинспекцията в складово помещение в крайдунавския град, собственост на ломска фирма, с наемател софийска фирма, представлявана от италиански гражданин са открити около 360 кубични метра отпадъци без необходимите документи. Образувано е досъдебно производство, складовото помещение е запечатано. 


Районната прокуратура във Враца е образувала досъдебно производство за откритите вчера опасни отпадъци, съхранявани в приземен етаж на сграда, намираща се на ул. "Околчица" в града, съобщиха от държавното обвинение. Сградата е склад на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца, който не функционира от почти 30 години.


Четири души са загинали по време на работа на територията на област Враца през миналата година, съобщи директорът на инспекцията по труда Румен Младенов. Институцията е извършила 8 проверки на тежки трудови злополуки станали на територията на областта през 2019-а.


Бившият директор на видинския Драматичен театър Дейвид Славчев спечели делото, което водеше срещу Община Видин и ще бъде възстановен на поста. Славчев бе уволнен през юли миналата година от тогавашния кмет Огнян Ценков само седем месеца, след като спечели конкурса за директор на културната институция.


Безплатно "Училище за бременни" ще отвори врати през февруари в Многопрофилната болница за активно лечение Бяла Слатина, каза за Радио ВИДИН директорът на болницата Николай Димов. Целта е да покажем на родилките, че средата, в която могат да родят е на достатъчно високо ниво, след обновеното Акушеро-генекологично отделение, допълни Димов.


Положителен пример за подпомагане на семействата, в които се раждат деца, дава кметът на село Градец Илия Томов. За всяко новородено дете, което е жител на селото, той дава 150 лева от заплатата си, тъй като селото няма собствен бюджет:


Национална програма за ограничаване употребата на психо-активни вещества в горен курс на образование ще стартира пилотно в две училища във Видин. От Общинският съвет по нароктични вещества в продължение на два дни провеждат обучение на доброволци от природоматематическата и езиковата гимназия в града, които ще участват в програмата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05