Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 януари 2020 година

Снимка: БГНЕС

С още три дни е удължена грипната ваканция за учениците в област Монтана с още три дни. Класните стаи ще останат затворени до сряда, 29 януари, включително, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от 276 на 10 000 души население.


70 кметове и председатели на Общински съвети от Северозападния регион участваха в регионално делегатско заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на форума бе Вършец, а председател- кметът Иван Лазаров.


19 771 980 лв. е бюджетната рамка на Община Берковица за 2020 година. Това е с около 800 000 лева повече от бюджета за 2019 г. Тя бе представена на обществено обсъждане от кмета Димитранка Каменова и от Ангелина Андонова –главен експерт "Бюджет".


За пореден път и новият общински съвет в Мездра ще обсъжда проблемите на двете общински транспортни дружества. Повод е докладната на управителя Методи Михов, в която се посочва тежкото им финансово състояние. 


5 милиона и 700 хиляди лева са заделени в бюджета на община Монтана за 2020 година за капиталови разходи. Спрямо миналата година има увеличение от милион и 700 хиляди лева. 


Започна плащането на местните данъци и такси за 2020 г., съобщават от отдел "Местни приходи" в Община Мездра. Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъкът върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две вноски - първата до 30 юни, а втората - до 31 октомври. 



Не по-малко от 35 000 души трябва да сменят личните си документи тази година. Справка в масивите на МВР показва, че през 2010 година нови документи са получили 40 000 човека от областта, чиято давност изтича през настоящата година. 



2 дни повече отпуск за непушачите по преценка на работодателя предлагат от ВМРО с промени в Кодекса на труда. Законодателната инициатива е опит да бъде допълнена забраната за пушене на обществени места, тъй като пушачите си почиват нерегламентирано. 


Враца е сред петте града в страната, в които социални работници ще помагат на безработни с намалена работоспособност и техни близки да си намерят работа. Инициативата е на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара.  Помощта е безплатна, а програмата ще се изпълнява до края на октомври. 



Безплатно "Училище за бременни" ще отвори врати през февруари в Многопрофилната болница за активно лечение Бяла Слатина. 


16 бебета са проклали през първите 20 дни в Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в Лом. Тази година све наблюдава ръст в раждаемостта спрямо миналата, каза за Радио ВИДИН завеждащият Акушеро-гинекологичното отделение д-р Едуард Богомилов: "Спрямо миналата година има повишение- 16 имаше родени за целия януари. И от Видин идват при нас, идват и от цяла Северозападна България." 


С общо възпоменание в храм "Свето Възнесение" бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над Враца през 1944 г. Богослужението беше отслужено от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий в съслужие с отци. По време на панихидата бяха прочетени имената на 124-те жертви от трагичното събитие, съобщават от Община Враца.

За втори път във Видин ще се проведе вечер на киното и игрите. Организатори са учениците от клуба по речи и дебати "FLHS Yordan Radichkov's best team " към Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39