Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 24 януари 2020 година

Снимка: БГНЕС

С още три дни е удължена грипната ваканция за учениците в област Монтана с още три дни. Класните стаи ще останат затворени до сряда, 29 януари, включително, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от 276 на 10 000 души население.


70 кметове и председатели на Общински съвети от Северозападния регион участваха в регионално делегатско заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Домакин на форума бе Вършец, а председател- кметът Иван Лазаров.


19 771 980 лв. е бюджетната рамка на Община Берковица за 2020 година. Това е с около 800 000 лева повече от бюджета за 2019 г. Тя бе представена на обществено обсъждане от кмета Димитранка Каменова и от Ангелина Андонова –главен експерт "Бюджет".


За пореден път и новият общински съвет в Мездра ще обсъжда проблемите на двете общински транспортни дружества. Повод е докладната на управителя Методи Михов, в която се посочва тежкото им финансово състояние. 


5 милиона и 700 хиляди лева са заделени в бюджета на община Монтана за 2020 година за капиталови разходи. Спрямо миналата година има увеличение от милион и 700 хиляди лева. 


Започна плащането на местните данъци и такси за 2020 г., съобщават от отдел "Местни приходи" в Община Мездра. Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъкът върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данъкът върху превозните средства се събират на две вноски - първата до 30 юни, а втората - до 31 октомври. Не по-малко от 35 000 души трябва да сменят личните си документи тази година. Справка в масивите на МВР показва, че през 2010 година нови документи са получили 40 000 човека от областта, чиято давност изтича през настоящата година. 2 дни повече отпуск за непушачите по преценка на работодателя предлагат от ВМРО с промени в Кодекса на труда. Законодателната инициатива е опит да бъде допълнена забраната за пушене на обществени места, тъй като пушачите си почиват нерегламентирано. 


Враца е сред петте града в страната, в които социални работници ще помагат на безработни с намалена работоспособност и техни близки да си намерят работа. Инициативата е на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара.  Помощта е безплатна, а програмата ще се изпълнява до края на октомври. Безплатно "Училище за бременни" ще отвори врати през февруари в Многопрофилната болница за активно лечение Бяла Слатина. 


16 бебета са проклали през първите 20 дни в Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в Лом. Тази година све наблюдава ръст в раждаемостта спрямо миналата, каза за Радио ВИДИН завеждащият Акушеро-гинекологичното отделение д-р Едуард Богомилов: "Спрямо миналата година има повишение- 16 имаше родени за целия януари. И от Видин идват при нас, идват и от цяла Северозападна България." 


С общо възпоменание в храм "Свето Възнесение" бяха почетени загиналите от опустошителните бомбардировки над Враца през 1944 г. Богослужението беше отслужено от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий в съслужие с отци. По време на панихидата бяха прочетени имената на 124-те жертви от трагичното събитие, съобщават от Община Враца.

За втори път във Видин ще се проведе вечер на киното и игрите. Организатори са учениците от клуба по речи и дебати "FLHS Yordan Radichkov's best team " към Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. Вижте още

Стартира акция по събиране на пластмасовите отпадъци в община Бойница

От днес стартира акцията по събиране на пластмасовите отпадъци, изхвърлени на нерегламентирани места в община Бойница. В почистването ще участват общинските служители, обясни кметът Анета Генчева : "Много от хората просто не са се научили всичко да изхвърлят в кофите. Поехме тази инициатива да се почисти около населените места, там има доста..

публикувано на 24.02.20 в 08:17

Доброволци почистиха парк "Хижата" и велоалеята във Враца

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк "Хижата" и велоалеята във Враца.  В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено "Улично осветление" започна възстановяване на увредени..

публикувано на 23.02.20 в 14:35

Допълнителни средства за двойки с репродуктивни проблеми в община Лом

Общинският Фонд "Ин витро" в Лом ще получи още 6 хиляди лева от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На предстоящо заседание на местния парламент, което ще се проведе в края на този месец, кметът д-р Георги Гаврилов ще предложи да бъдат одобрени средствата, да се приеме методика за разпределянето им, както и да се..

публикувано на 23.02.20 в 12:59

85 нарушения установиха полицаите в област Видин тази нощ

85 нарушения, в рамките на 8-часовата специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин.  В контролната дейност се включиха служители на пътна и охранителна полиция.  От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по..

публикувано на 23.02.20 в 11:31

Компостираща инсталация ще се строи между Враца и Мездра

Започва изграждането на компостираща инсталация между Враца и Мездра. С реализацията на инициативата ще бъде завършен пълния кръг на събиране на отпадъци в района.  Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" и е на стойност  5 845 347. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662 лева, а съфинансирането от..

публикувано на 23.02.20 в 09:01

Отстъпка за данъци могат да ползват жителите на община Лом

Жителите на община Лом могат да ползват 5% отстъпка за платен данък до 30 април, информират от местната общинска управа. Работното време на Центъра за услуги в салона на първия етаж в сградата на администрацията  е от 08.30 до 18.00 часа. Гишетата в Община Лом работят с удължено работно време от началото на февруари, а  промяната бе направена, за..

публикувано на 23.02.20 в 08:41

Полицейска операция по безопасност на движението се проведе във Видинско

Комплексна полицейска операция по безопасност на движението се проведе тази нощ във Видин. От 18.30 часа вчера до 4.00 часа тази сутрин полицейски екипи проверяваха водачи в няколко точки на града. Целта на акцията обобщи Владимир Герасимов , началник сектор "Пътна полиция" - Видин: "Сформирани са 8 екипа и целта бе да бъде обхваната територията..

публикувано на 23.02.20 в 08:31