Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин и Плевен стават центрове на растеж в Северозападa

Снимка: МРРБ

Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 година. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на регионално заседание на Националното сдружение на общините в Република България, което се проведе в град Вършец.

Двата общински центъра са част от десетте големи града в страната, които се очаква да са бенефициенти на мярката за градско развитие в бъдещата програма за развитие на регионите, за която ще бъде насочен около 6% от общия ресурс. Средства през програмата ще получат и общините Монтана, Враца и Ловеч с всички населени места в състава си, а останалите населени места в региона ще имат достъп до финансиране от програмата за развитие на селските райони, посочват от пресцентъра на МРРБ.

"Основен акцент е развитието на икономиката,  намаляване на миграционните процеси и подобряване стандарта на живот. Целта ни е да постигнем намаляване на дисбалансите между регионите", посочи зам.-министър Деница Николова.

Снимка: МРРБНовата европейска рамка до 2027 година също цели да развие цели територии с по- гъвкави мерки за по- висок икономически растеж. Затова една от мерките за преодоляване на задълбочаващите се дисбаланси между регионите е съвместно изпълнение на проекти между селски и градски общини и допълващи заинтересовани страни, като НПО, икономически оператори и гражданско общество. С цел концентрация на инвестициите ще бъде предвиден бюджетен пакет за мерки само за Северозапада.

По отношение на транспортната свързаност на Северозападна България разширението на транспортния коридор Видин-София, както и модернизацията на ж.п. линията по това направление ще доведат до икономическо развитие за цялата периферия на района. Завършването на АМ "Хемус" пък ще допринесе за икономическото съживяване на Плевен, Ловеч и Троян. Сериозен потенциал за развитие на района има река Дунав. Стратегическият подход за свързаност в това отношение е в бъдещата трансгранична програма между България и Румъния да бъде заложено двустранно прединвестиционно проучване на поречието на реката относно възможностите за строителство на нови мостове и разширяване на съществуващата пристанищна инфраструктура.

По отношение на новата регионална политика, водеща ще е интегрираната териториална стратегия, която ще дава данни на управленско ниво. В нея ще бъдат посочени всички проблеми и възможности на регионите, както силните и слаби страни, ще се начертаят и най-важните мерки. Важни за местните власти ще са анализите и обобщените данни, които да служат за изработване на проекти. Така например интегрираната териториална стратегия за Северозападен район ще съдържа данни за социално-икономически аспекти, анализи с положителни и отрицателни страни на отделните сектори, а приоритетите са районът да бъде изведен на много по-високо ниво през 2027 г., чрез преодоляване на социално-икономическото изоставане и решаване на структурните и демографски проблеми чрез инвестиции в свързваща инфраструктура,  укрепване на потенциална за растеж и догонващо развитие в национален и европейски мащаб. С промяна в Закона за регионалното развитие ще се оптимизира броят стратегически документи на национално, регионално и общинско ниво – от над 400 до 270,  за да се постигне ефективна и ясна политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05